Nro 3-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Teijo, Mathildedal, ruukki, Ruukin Avain, kesäteatteri, Isoäidin aikaan


Ruukin Avain -näytelmätrilogian viimeistä osaa esitetään jälleen upeissa puitteissa.

Mathildedalin Ruukissa
historia herää henkiin

Istahdan alas ihailemaan eteeni avautunutta näkyä: toriväkeä, naisia pitkissä musliinihameissaan, vakavakasvoisia tyttösiä essukoltuissaan, hiukset tiukasti palmikoilla, lienevätkö sisaruksia? Paikalle kerääntynyt väkijoukko kohahtaa, kun jylhän kivimakasiinin takaa kaartaa täyttä laukkaa hevonen selässään nuori nainen, hiukset hulmuten. Olen siirtynyt ajassa 95 vuotta taaksepäin. Tämä on Mathildedalin ruukki, ja eletään Suomen itsenäistymisen alkuhetkiä.


  Mathildedalin kylä edustaa aitoa 1800-luvun ruukinmiljöötä parhaimmillaan punamultataloineen, kartanorakennuksineen ja vanhoine tehtaineen upean luonnon ja meren äärellä. Vanha ruukinmiljöö herää henkiin, kun Teijon alueen kesäteatteriyhdistys esittää Johan Storgårdin ohjaamana suuren suosion saavuttaneen Ruukin Avain -näytelmätrilogian viimeisen osan. Isoäidin aikaan esitetään 11.–21.7.2012 perinteisesti Mathildedalin idyllisillä ruukin tehtailla. Näytelmä johdattaa katsojat koskettavalle, mutta myös hauskalle aikamatkalle itsenäisyytemme ajan alkuaskeliin.

Tarina kaiken voittavasta rakkaudesta

  Nuori Noora on matkalla Teijon juhannusjuhliin, kun hän saa käsiinsä isoäidin antaman avaimen. Avain tempaa hänet yllättäen keskelle vuoden 1917 jännittävimpiä käänteitä. Noora joutuu vastakkain vaikeiden valintojen kanssa: uskaltaako vaikuttaa ajan kulkuun ja samalla omaan tulevaisuuteensa, vai jäädäkö pelkäksi sivustakatsojaksi omassa tarinassaan. Itsenäisyydenajan tummia nyansseja vasten peilautuu herkkä kertomus rakkauden kaiken voittavasta voimasta ja luottamuksen synnyttämästä tosi ystävyydestä. Näytelmä on ryyditetty huumorilla ja yleisö saa seurata miten 2000-luvun opettaja yrittää opettaa viime vuosisadan alun lapsia nykymenetelmin.

Vahva perinne yhdessä tekemiseen


  Autenttinen ympäristö sekä paikallinen murre antavat oman hienovireisen leimansa esitykseen. Näytelmän takana on suuri joukko harrastajanäyttelijöitä, ja mittavaan produktioon on todella panostettu. Yhdessä tekemiseen on täällä Teijon alueella vahvat perinteet. Jopa siinä määrin, että Teijon kylät voittivat viime vuonna Valtakunnan Vuoden Kylä 2011 -kilpailun.

  Jo 1600-luvulla alueella vaikutti Bremerin suku, ja paljon myöhemmin 1950-luvulla Wihurit. Wihurien aikana syntyi teatterin tekemisen ja kulttuurin vaalimisen perinne. Kaikki tehtaalaiset, niin haalariväki kuin johtotehtävissä palvelevat, alkoivat luoda yhdessä ohjelmaa oman kulttuuriperinteen kohottamiseksi. Tuohon aikaa mukana oli monia Suomi-filmeistäkin tuttuja nimiä, kuten Ansa Ikonen, joka aikanaan asui Teijossa. Tämän päivän kesäteatteriin osallistuu massiivinen määrä vapaaehtoisnäyttelijöitä, lähestulkoon kaikki paikkakuntalaisia, ja monesta sukupolvesta. On aivan pakko ihailla sitä antaumusta, jolla pienimmät vievät roolinsa läpi.

Ruukinmiljöössä paljon nähtävää

  Mathildedalissa on kesäteatterin ohella monenlaista muutakin katsottavaa. Alueella sijaitseviin Meri-Teijon Makasiineihin kannattaa tutustua. Kylän raitilta löytyy myös kiinnostavia pikkuputiikkeja kuten antiikkiliike ja kello- ja kultasepän paja. Ruukin vanhasta, vuonna 1850 rakennetusta muuntajarakennuksesta löytyy tunnelmallinen kahvila Kyläkonttori. Vanhassa karkaisimossa palvelee vaikuttavassa ympäristössä Ravintola Ruukin Krouvi, jonka ruokalistalta löytyy sekä konstailemattomia a la carte herkkuja että meheviä pizzoja. Ravintolan jykevät kiviseinät suorastaan huokuvat historiaa. Koko kylän olohuoneeksi kutsuttu Ravintola Terho sijaitsee Mathildedalin kylän sydämessä.

Merellinen ympäristö

  Löytyypä täältä myös majatalo niille vierailijoille, jotka mielivät viipyä hieman pidempään. Kylässä on myös kolme uimarantaa, kaksi Matildajärven rannalla ja yksi meren rannalla. Kylällä on myös vierasvenesatama palveluineen sekä Metsähallituksen luontotalo. Alueella järjestetään ryhmille opastettuja ohjelmapaketteja, joissa pääsee kurkistamaan ruukinkylään, sen ja koko teollisen Suomen historiaan sekä niihin liittyviin tarinoihin ja tapahtumapaikkoihin. Eivätkä niiden opetukset ole kovinkaan vieraita meidän ajallemme. Historialla kun on tapana toistaa itseään.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »