Nro 3-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreä Kolmio, Aurajoki, Sarka, maatalousmuseo, maatalousnäyttely, OKRA, Alastaron moottorirata, purjetaitolento, Marttilan korpi, eräreitistö, Alpo Jaakola, Torkville, Yrjö Liipola, taidemuseo, taiteilijakoti, Viljo ja Kaisu Syrjämä

Varsinais-Suomen sydänmailla nautitaan puhtaasta luonnosta ja lähiruuasta.Vihreä Kolmio on
nimensä väärti

Varsinais-Suomessa sijaitseva Vihreän Kolmion vehmas matkailualue muodostuu Auran, Kosken Tl, Loimaan, Marttilan, Oripään, Pöytyän, Tarvasjoen ja Ypäjän kunnista sekä Huittisten Vampulasta. Aurajokilaakso tunnetaan vanhana kulttuurimaisemana. Ympäristöministeriö onkin nimennyt sen merkittäväksi kansallismaisemaksi.


  Lähes 70 km pituinen Aurajoki alkaa Oripään kankailta virraten Pöytyän, Auran ja Turun kautta mereen. Joki toimi aikoinaan merkittävänä kulkureittinä niin kauppatavaralle kuin ihmisillekin. Toinen yhtä tärkeä reitti kulki Turusta Hämeenlinnaan. Tästä maankuulusta Hämeen Härkätiestä vanhat lastenlaulut kertovat yhä omaa tarinaansa. Härkätie on Suomen vanhimpia teitä, ja varhaisimmat merkinnät siitä löytyvät yli tuhannen vuoden takaa. Sitä käyttivät niin kauppiaat, pyhiinvaeltajat kuin kuninkaatkin. Tämän päivän matkailija löytää sen varrelta runsaasti vaihtoehtoja kesäloman viettoon.

Sarka – maaseutumuseosta elämyskeskukseksi


  Elävä maaseutu, puhdas luonto ja vireä kulttuurielämä tarjoavat monia mahdollisuuksia päästä irti arjen rutiineista. Yksi seudun vetovoimaisimpia kohteita lienee maatalousmuseo Sarka. Se antaa nykyihmiselle ikään katsomatta hyvän läpileikkauksen maaseudun merkityksestä jokapäiväiseen elämään. Näyttelyssä pääsee tutustumaan sekä menneisiin että nykyisiin työmenetelmiin aina talvisista metsätöistä viljan jauhamiseen. Niiden ohessa luodataan sukutilojen historiaa ja tutkitaan navettarakennusten kehitystä nykyisenlaisiksi. Runsas alkuperäisten esineiden valikoima ja monipuolinen kuvamateriaali yhdessä pienoismallien kanssa havainnollistavat aihepiiriä. Elokuvat ja äänet luovat näyttelyyn jännittävää tunnelmaa. Pääsevätpä halukkaat kokeilemaan konelypsyäkin peltilehmä Pellikin kanssa. Jyhkeän museorakennuksen aulassa on vaikuttava pienoismalli Ajan virta, joka kuvaa fiktiivisen Sarkajoen kylän kolmetuhatvuotista kehitystä pronssikaudelta 2000-luvulle asti.

Lähiruokaa ja tivolihuveja OKRA:ssa

  Maaseutumuseosta voi kätevästi siirtyä maaseudun nykypäivään vierailemalla Oripään lentokentällä 4.7.2012 avattavassa maatalousnäyttely OKRA:ssa. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa viettävä OKRA on suurempi kuin koskaan, ja sinne odotetaan yli 60.000 kävijää. Näyttelytapahtumassa kohtaavat koneet, laitteet ja alojensa ammattilaiset paitsi Suomesta myös ulkomailta. Kädentaidot ja tivolihuvit sekä tietenkin kotieläimet tekevät OKRA:sta koko perheen tapahtuman. Lähiruoka on yksi vahvasti esillä oleva tekijä. Herkkusuut voivat ostaa näyttelystä matkaevääksi ja kotiin vietäväksi paikallisia erikoisuuksia, joita voi olla vaikeaa löytää muualta.

Kansainvälisiä kisoja Alastarolla ja Oripäässä

  Vauhtia ja jännitystä kaipaavien on hyvä painaa mieleen Alastaron moottorirata, jossa on luvassa 7.–10.6. Skandinavian Open sekä 5.–8.7. autojen ja moottoripyörien kiihdytysajon EM-kisat. Oripäässä järjestetään puolestaan Purje- ja moottoritaitolennon SM- sekä avoimet PM-kisat (Nordic Aerobatic Championships) 15.–18.7. sekä Purjetaitolennon Suomen mestaruus- ja PM-kisat (Nordic Open Glider Aerobatic Championships) 20.–22.7. Lentokisoihin on yleisöllä vapaa pääsy.

Erävaelluksella Marttilan korvessa

  Luontomatkailijaa houkuttelee Marttilan korven eräreitistö, joka kiertelee erämaisessa maastossa soiden ja metsäsaarekkeiden lomitse. Valittavana on eripituisia reittejä, jotka vaihtelevat viidestä kolmeenkymmeneen kilometriin. Reitin lähtöpaikkoina ovat Huhtaanmaja sekä Palaisten toimintakeskus. Reitin varrelta löytyy jääkauden aiheuttamia muutoksia sekä massiivisia ikipetäjiä. Jos aikaa riittää, voi vaelluksella yöpyä tunnelmallisesti laavussa. Erävaelluksella saattaa tavata Suomen uljaimman linnun, maakotkan, liitelemässä jylhässä erämaisemassa. Alueella on vuokrattavissa tilava Huhtaanmaja sauna-, kokous- tai virkistyskäyttöön.

Vihreän kolmion taiteilijakodit avautuvat kulttuurinnälkäisille

  Professori Alpo Jaakolan Torkkalan vanhassa kansakoulussa sijaitseva ateljeekoti Torkville Loimaalla on tutustumisen arvoinen. Itse rakennus upeine seinä- ja ovimaalauksineen on taidetta sinänsä. Taiteilijakodin ympäristössäkin on nähtävillä runsaasti veistoksia. Alpo Jaakolan taidenäyttelyiden teemat vaihtuvat vuosittain. Myynnissä on niin grafiikkaa, maalauksia kuin veistoksia sekä koruja, kirjoja ja pientaidetta.

  Vanhan Härkätien varrella Koskella sijaitseva Yrjö Liipolan taidemuseo käsittää noin 185 teosta, joista vanhimmat ovat jo vuodelta 1900. Museossa säilytetään myös kulttuurikodin harvinaisuuksia; huonekaluja, porsliinia, valokuvia, maalauksia, kunnia- ja asiakirjoja sekä lehtileikkeitä. Unkarissakin vaikuttanut Yrjö Liipola (1881–1971) oli aikansa tunnetuimpia suomalaisia kuvanveistäjiä. Hän palasi myöhäisvuosikseen kotiseudulleen ja lahjoitti museolle arvokkaan, koskelaisten suuresti arvostaman taidekokoelman. Yrjö Liipolan teosten ohessa museossa pidetään vaihtuvia näyttelyitä.

  Viljo ja Kaisu Syrjämän taitelijakoti Villa Ville sijaitsee Oripäässä. Viljo Syrjämä oli oripääläinen taidemaalari, graafikko ja kuvanveistäjä. Hänen aihepiireinään olivat maisemat, muotokuvat ja kukka-asetelmat. Villa Ville toimi sekä taiteilijaperheen kotina että ateljeena. Innoituksen talonsa suunnitteluun Syrjämä sai Italian Firenzestä. Talo on taiteilijan itsensä rakentama, ja sitä pidetään hänen huomattavimpana taideteoksenaan, jopa ulkoseinien tiilet ovat hänen itse valmistamiaan. Talossa on merkittävä kokoelma taiteilijapari Viljo ja Kaisu Syrjämän taideteoksia.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »