Nro 3-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Härkätie, kieltolaki, pirturalli, tapahtuma,


Kuva: Härkätie-yhdistys ry / Manu Kärki

Härkätiellä kieltolain aikaan

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 80 vuotta kieltolain päättymisestä. Teeman ympärille ollaan Härkätiellä rakentamassa 25.–26.8. vietettävää koko perheen tapahtumaa. 1930-luvun henkeen suunniteltuun elämystapahtumaan odotetaan runsaasti osallistujia eri puolilta maata.


Innoitusta edellisvuodelta

  Tapahtuman takana on Härkätie-yhdistys ja siihen kuuluvat yritykset. Pontimena on ollut vuotta aiemmin järjestetty Rakennusperintöpäivä, jonka taustalla oli ympäristöministeriö ja jota organisoi Tammelan kunta. Tapahtumaan osallistui vajaat 700 henkeä, ja se oli todellinen menestys. Tämän kesän tapahtuma toimii hieman samalla konseptilla, vaikkakin teema on toinen.

Kissanpassilla pirturallia

  Autoilijoille jaetaan passit, joihin voi kerätä kohteista leimoja. Alueen matkailuyritykset osallistuvat kyseisen viikonlopun tempaukseen yhdessä järjestäen monipuolista ohjelmaa ja palveluja teemaan liittyen. Kahden päivän aikana autoilijoilla on tilaisuus osallistua pirturalliin ja kerätä leimoja tarvittava määrä. Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

  Härkätietä käytettiin todellakin aikanaan ns. pirturalliin. Se toimi tuolloin laittoman pirtun kauppaväylänä, ja mm. Somerolla keitettiin pontikkaa.

  – Tässä tapahtumassa ei toki pirtua kuljetella, nauraa tapahtuman koordinaattori Tanja Alenius Somerolta. Onhan kyseessä vanhan ajan tunnelmaan rakennettu koko perheen matkailutapahtuma. Mutta jos tapahtumassa ei olekaan pirtua, niin kai paikalla nähdään kuitenkin poliisi ratsaamassa autoja?

  – Saattaa hyvinkin olla, että siellä on joku tarkastamassa mitä autossa kuljetetaan, Tanja vastaa arvoituksellisesti hymyillen.

Vanhoja autoja ja tyylikästä menoa


  Kaksipäiväisessä pirturallissa heittäydytään vanhan ajan tunnelmaan, ja se tulee varmasti näkymään sekä Härkätien katukuvassa että alueen matkailukohteissa. Osallistumaan toivotaan myös mobilisteja ja motoristeja tuomaan lisäarvoa kauniille ja historiallisille maisemille. Osallistujat voivat myös pukeutua teeman mukaisesti. 1930-luku oli lamasta huolimatta tyylikästä aikaa. Sekä miehet että naiset kulkivat hatuissaan, ja pukeutuminen oli muutenkin hyvin huolellista.

  Alueen matkailuyritysten ohjelmatarjonnassa 1930-luvun ilme näyttäytyy vahvana. Matkan varrella tulevat paikallishistoria ja aiheeseen liittyvät tarinat tutuiksi. Ruokailupaikkojen ja kahviloiden tarjonta on myös muokattu ajan henkeen, kuitenkin joustavasti yleisön tarpeet huomioiden. Monenlaista mukavaa ohjelmaa on luvassa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »