Nro 3-2012
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Puumala, Niinisaari, Hätinvirran lossi, Temolan Viinitila, Okkolan tila, ravintola Niinipuu

"Saimaan Gibraltar" tarjoaa jokaiselle jotakin ja monille vielä enemmän.


Temolassa järjestetään tilauksesta ryhmille viinimaistoja, ja tilan suuressa perinnepihassa on paljon nähtävää.

Puumalan rauha pyyhkii arjen paineet

Saimaan sylissä, Savon sydämessä sijaitseva Puumala on todellinen saaristokunta, jonka 3000 kilometriä rantaa jylhine kallioineen ja 1000 saarta houkuttelevat rauhalliseen loman viettoon niin vesillä kuin rantojen rauhassa. Yksi Puumalan kiehtovimmista kohteista on Niinisaari, saaristoidylli Saimaalla.


  Puumalan eteläisessä saaristossa sijaitsevan Niinisaaren luonnonkaunis miljöö on jo yksinään vierailun arvoinen. Puumalan satamasta Niinisaareen kuljettaa ympäri vuoden Hätinvirran lossi, jolla matka kestää vain muutaman minuutin. Lossin lisäksi Niinisaareen pääsee rautarunkoisella höyrylaivalla S/S Wennolla tai hieman modernimmalla risteilyalus M/S Kaunis Veeralla.

Tilaviinit tutuksi Temolassa

  Niinisaaressa on useita mielenkiintoisia vierailukohteita, jotka sijaitsevat vain kävelymatkan päässä toisistaan. Kesäkuukausina joka päivä avoinna oleva Temolan viinitila keskellä herukka- ja vadelmaviljelmiä on pala paratiisia tilaviinien ystäville. Temolan Viinitila tuottaa korkealaatuisia herukkaviinejä, herukkakuohuviiniä, vadelmakuohuviiniä, omenasiideriä, tislettä ja likööreitä, ja tilan viinejä on palkittu usein Suomen tilaviinikilpailussa.

  Temolassa järjestetään tilauksesta ryhmille viininmaistoja, joissa perehdytään viinien maisteluun ja kuullaan marja- ja herukkaviinien valmistamisesta. Reilun tunnin mittaisessa maistossa tutustutaan yleisimmin neljään erilaiseen viiniin, mutta ryhmän valinnan mukaan maistoon voidaan ottaa vain kaksi tai jopa yksi viini. Maanantaisin maistoja järjestetään myös ennakkovarauksen tehneille turisteille.

  Temolan viinimyymälässä on myynnissä tilan viinejä pulloittain. Myös tilan suuressa perinnepihassa on paljon nähtävää: emännän rakkaudella hoivaamat perennat tarjoavat iloa kaikille aisteille, ja halukkaille emäntä järjestää puutarhaesittelyjä. Tilalta voi ostaa perennoita myös mukaan, samoin kuin tilan maukkaita mansikoita ja vadelmia.

Okkolan navetan ylisillä ruoka maistuu

  Aivan Temolan naapurissa on lomamajoitusta ja ravintolapalveluita tarjoava Okkolan tila. Okkolassa on noin 20 lomamökkiä, ja mökkitarjonta onkin tilan päätoimiala. Rauhallisen loma-asumisen lisäksi Okkolassa toimii ravintola Niinipuu, jonka paikallisista aineista tehty ruoka hivelee makuhermoja. Vanhaan kivinavettaan rakennetussa ravintolassa on ympärivuotisesti 35 asiakaspaikkaa, mutta kesäaikana navetan vintille mahtuu jopa yli 100 ruokailijaa. Navetan ylisille kiivetään vanhaa vetosiltaa pitkin, ja vintillä on nähtävillä myös vanhaa maatilan tarve-esineistöä, joten ruokailu Okkolassa on paitsi maku- myös aikamatka.

  Ruoka on Okkolassa aidosti lähiruokaa: suositut muikut nostetaan Saimaasta, ja myös kirjolohi on mahdollisuuksien mukaan paikallista. Ravintolan perunat nostetaan omasta maasta, sienet ovat perheen itse poimimia ja marjat ostetaan paikallisilta toimijoilta. Ruoka valmistetaan itse paikan päällä, ja esimerkiksi Niinipuun maukkaat ruisleivät ja ohrarieskat paistetaan tilan vanhassa tiiliuunissa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »