Nro 3-2012
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Savonlinnan Oopperajuhlat, Aida, Lentävä hollantilainen, Taikahuilu, La Fenice, Opera by you, Juhlagaala, Karita Mattila, Apocalyptica, Norjan kansallisooppera


Guiseppe Verdin Aidaa esitettiin Oopperajuhlilla myös vuonna 2008. Kuva: Timo Seppäläinen

100-vuotisjuhlilla
uutta ja vanhaa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun valovoimainen suomalaissopraano ja suuri patriootti Aino Ackté järjesti ensimmäiset oopperajuhlat Olavinlinnassa.


  Savonlinnan Oopperajuhlilla on vuosien saatossa nähty lukuisista kotimaisten teosten kantaesityksistä. Nyt juhlavuonna nähdään jopa kaksi maailman kantaesitystä. Kimmo Hakolan italiaksi laulettava La Fenice on tragikoominen ooppera Venetsian oopperatalon palosta ja kahdesta hupaisasta sähkömiehestä. Toinen kantaesitettävä teos Free Will on todellisen ryhmätyön tulos. Internetin kautta toteutettuun ja Opera by You -yhteisön tuottamaan oopperaan on ollut vaikuttamassa yli 400 henkilöä 35 eri maasta. Oopperateos kiteytyy heiltä saaduista ehdotuksista ammattilaisten johdolla.

Yleisön suosikkeja


  Kauden 2012 ohjelmistossa perinnettä edustavat Oopperajuhlien historian kolme legendaarisinta ja suosituinta produktiota: Mozartin Taikahuilu, Richard Wagnerin Lentävä hollantilainen ja Giuseppe Verdin Aida. Lentävää hollantilaista tähdittävät Matti Salminen ja Juha Uusitalo, ja Jaakko Ryhänen loistaa Taikahuilun Sarastrona. La Fenice -oopperassa lavalle nousevat mm. Tuija Knihtilä ja Tommi Hakala. Aida on puolestaan miehitetty kansainvälisin huippunimin.

Konsertteja ja laulukilpailu


  Oopperajuhlat 5.7. avaavan Juhlagaalan ohjelmisto kattaa Oopperajuhlien 100-vuotisen historian. Esiintyjinä ovat kauden 2012 merkittävimmät solistit, Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri ja -kuoro. Uusia tuulia Oopperajuhlille tuo 8.7. Apocalyptican sellovirtuoosien "oopperakonsertti". Vuosien odotuksen jälkeen myös Karita Mattila palaa 15.7. konsertoimaan Olavinlinnaan.

  Savonlinnan Oopperajuhlien kansainvälinen laulukilpailu järjestetään nyt toista kertaa. Se kokoaa ympäri maailmaa lahjakkaimmat nuoret solistit, tulevaisuuden tähtilaulajat, heinäkuiseen Savonlinnaan.

Runsaasti oheisohjelmaa


  Oopperajuhlien yhteyteen järjestetään nyt myös oheistapahtumasarja SOFringe, joka muodostuu kymmenistä konserteista, teatteriesityksistä, performansseista, esitelmistä, näyttelyistä ja tapahtumista. Esimerkiksi oopperapainotteisilla backstage-kierroksilla on mahdollisuus kurkistaa Oopperajuhlien kulissien taakse.

Norjalaisvieraita

  Tämän vuoden vierailija on Norjan kansallisooppera (Den Norske Opera & Ballett) Oslosta. Heidän esittäminään juhlavuoden ainutlaatuisen runsaan ja monipuolisen oopperaohjelmiston huipentavat Paul Curranin loistava ohjaus Benjamin Brittenin Peter Grimes -oopperasta ja upea norjalaisteos, Gisle Kverndokkin Den fjerde nattevakt (Neljäs yövartio).Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »