Nro 3-2012
Luokittelu: Lappi ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Midnight Sun Canoeing, MSC, melonta, Muonionjoki, Tornionjoki, Risto Laine, Lappeakoski, Muonion Melojat

Melontaseikkailu Suomen ja Ruotsin rajalla


Kuva: Ylitornion kunta /MSC

Midnight Sun Canoeing – melontaa keskiyön auringon valossa

Midnight Sun Canoeing on uusi retkimelontatapahtuma, jossa osallistujat melovat seitsemän päivän aikana 295 kilometrin matkan Suomen ja Ruotsin rajalla Muonion- ja Tornionjoissa. Melontatapahtuma tarjoaa eksoottisen elämyksen, jossa pääpaino on rennossa yhdessäolossa ja luonnosta nauttimisessa.


  Midnight Sun Canoeing on kehitetty kansainvälisellä tasolla tunnetun, noin 15 kertaa järjestetyn Arctic Canoe Race -tapahtuman pohjalta. Lähtö tapahtuu sunnuntaina 1.7. Muoniosta, noin 200 kilometriä Napapiirin pohjoispuolelta, ja Torniossa sijaitsevaan maaliin saavutaan lauantaina 7.7. Päiväetappien pituus vaihtelee 20 kilometristä 70 kilometriin, keskimäärin päivän aikana melotaan noin 35–40 kilometriä. Tarkoituksena ei siis ole kilpailla veren maku suussa, vaan nauttia melomisesta, jokilaakson vaihtelevasta ja kauniista luonnosta, yöttömän yön tunnelmasta sekä Ruotsissa ja Suomessa sijaitsevien etappikohteiden ohjelmasta.

Kiinnostava reitti kokeneellekin


  Midnight Sun Canoeing melotaan Muonion- ja Tornionjoissa, kahdessa Euroopan harvoista vielä vapaista joista. Kemijärveläinen Risto Laine koemeloi ja testasi reitin viime kesänä. Laine on osallistunut Arctic Canoe Race -tapahtumaan peräti 13 kertaa, joten kokeneena pitkänmatkan melojana hänellä on hyviä vertailukohtia. Laine piti Muonio-Tornio-reittiä erinomaisena melontareittinä.

  – Huippuhieno kanoottikokemus, Laine sanoo.

  – Vesi oli melko korkealla koko ajan, ja heti lähdöstä alkaen meillä oli hyvä vauhti Muonionjoessa. Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen koski oli Lappeakoski toisen päivän lopussa. Suurimmat kosket ovat kaukana Tornionjokilaakson alaosassa. Täällä napapiirillähän on parhaimmat ajateltavissa olevat vedet kanootilla melomiseen ainutlaatuisine luontoineen pitkin koko Ruotsin ja Suomen rajaa, Risto kertoo.

Koskista selviää vaikka lautalla

  Tapahtuman ideana on meloa koko matka alusta loppuun, mutta vaihtoehtojakin on. Midnight Sun Canoeing nimittäin tarjoaa mahdollisuuden osallistua tapahtumaan myös viestijoukkueena, jolloin ryhmä voi jakaa seitsemän etappia keskenään. Tapahtuma on siis oiva tilaisuus yhteishengen nostamiseen ja yhteisten kokemusten hankkimiseen esimeriksi työporukoille, ystävyksille, yhdistyksille jne. Toki myös yksinään voi meloa yhden tai useamman päiväetapin.

  Naisten osuus melonnanharrastajista on huomattavasti lisääntynyt viime vuosina, ja järjestäjät odottavatkin mukaan paljon naisporukoita. Reitillä on muutamia hankalia koskia Tornionjoen alaosassa, mutta jos tuntuu siltä, että omat taidot tai uskallus ei niiden laskemiseen riitä, järjestäjät tarjoavat mahdollisuuden laskea kosket kumiveneellä – sekin varmasti kokemus sinänsä!

Turvallisuus ennen kaikkea

  Osallistujien turvallisuus on järjestäjille ykkösasia, ja Muonion Melojat huolehtivat tapahtuman vesiosuuksista ja turvallisuudesta. Kumivene seuraa melojia koko matkan ajan, mikä madaltaa kynnystä lähtöön. Vaikeat osuudet on mahdollista ylittää myös maitse, joten aikaisempaa melontakokemusta ei välttämättä tarvita, vaikka eduksi tietysti on, jos on ainakin kokeillut melontaa. Matkan aikana hyvät oppaat huolehtivat melojista ja opastavat melontatekniikassa. Muoniossa järjestetään halukkaille myös mahdollisuus melonnan alkeisopetukseen edellisenä päivänä ennen matkalle lähtöä.

  Matkan varrella etappipaikoilla järjestetään pienimuotoista ohjelmaa, ruokailumahdollisuus sekä sauna, mikä tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua uusiin samanhenkisiin ihmisiin vaikkapa nokipannukahvien sekä lätyn- tai makkaranpaiston merkeissä. Retken jälkeen osallistujien kesken arvotaan kaksi hyvää kajakkia. Niillä kelpaa lähteä uusiin seikkailuihin!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »