Nro 3-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Reissun päällä, kolumni, Anne Pentti, Saaristomeri, Jungfruskär, luonto, merikotka

Reissun päällä

Merikotka ja
punapyrstöinen ahven

  – Seis, kohta kolahtaa! Pohjakivet loistavat kirkkaina ja vene lipuu huudostani huolimatta yhä lähemmäs laituria. Viimeksi Jungfruskärin laiturin vieressä oli syvyyttä useampia metrejä, muistelen. Nyt näyttää aivan siltä, että puolentoista metrin syvyyteen ulottuva köli kalahtaa pohjaan.

  Naapuriveneen kippari naureskelee huolilleni ja arvelee, että lähes kolmen metrin syvyys aivan varmasti riittää minunkin purrelleni. Saaristomeren vesi on kristallinkirkasta ja pohja näkyy erinomaisesti. Viikon verran on ollut tyyntä ja kevät on ollut poikkeuksellisen viileä. Sopiva sää on kirkastanut meriveden täällä Turun ja Ahvenanmaan puolivälissä.

  Mieleen tulvahtaa muisto lapsuuden rannoista Saaristomeren reunalla. Luonnon hiekkapohjaa kahlatessa näkinkengät näkyivät vielä vaikka vesi ylsi kainaloihin saakka. Nyt samainen mummolan ranta on ruovikkoinen ja mutaisen pehmeä. Jos käden laittaa veteen ranteeseen saakka, ei sormenpäitä enää näy.

  Jungfruskärin laiturinpieli antaa kuitenkin uskoa Saaristomeren kirkkaampaan tulevaisuuteen. Saaristomeri on nimetty Suomen kansallismaisemaksi. Vesillä liikkuja saa nauttia kansallismaisemastaan jokamiehen oikeuksin. Samanlaisia vapauksia ei muilta maailman meriltä löydy. Oikeuksien vastapainona tulee olla myös velvollisuuksia. Vastuullinen matkailija tekee parhaansa pitääkseen vedet kirkkaina, kasvit ja muut luontokappaleet elinvoimaisina ja rannat puhtaina.

  Kymmenet matkailukäytössä olevat alukset ja veneet kuljettavat meriluonnon ja saariston ystäviä läpi kesäisen kansallismaiseman. Vapaa luonto, kimmeltävä meri ja lämpimät rantakalliot antavat elämyksiä, jotka eivät koskaan unohdu.

  Merikotka liitää lahden yli ja pysähtyy rantakallion korkeimmalle kohdalle. Joutsenpariskunta ui esille saaren suojasta. Rantavedestä kuuluu molskahdus. Se on punapyrstöinen ahven! Nyt nopeasti onki esille ja kalaillallisen pyyntiin.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »