Nro 5-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, Ahti Oksman, pääkirjoitus

Päätoimittajalta

Elämme juuri nyt vuoden pimeintä jaksoa. Sisällä on niin pimeää, että valoja on pidettävä jopa keskellä päivää. Vielä kuukauden ajan päivät yhä lyhenevät, eikä kesästäkään ole enää jäljellä kuin haalistunut muisto. Nyt on siis juuri oikea hetki viivähtää lehtemme parissa.


  Tässä numerossa on useita vinkkejä mielenvirkistykseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Jatkamme ensin Hämeen Härkätiellä kulkien Forssasta Hämeenlinnaan. Reitin varrella on monta mielenkiintoista kohdetta, jotka ovat avoinna ympäri vuoden, vaikkakin osa vain tilauksesta kesäsesongin ulkopuolella.

  Nyt ehtii myös suunnitella ensi kesän lomamatkaa. Mitäpä jos kulkisitkin koko Hämeen Härkätien! Ota esiin edellinenkin numeromme, ja ala matkan suunnittelu: Minkälainen on sinun reittisi, mitä haluat nähdä ja millä liikkua, autolla, pyörällä vai peräti kävellen entisajan pyhiinvaeltajien tapaan? Mahdollisuuksia on monia.

  Nyt on myös sopiva aika kiinnittää huomio omaan hyvinvointiin, johon voimme vaikuttaa monilla arjen pienillä valinnoilla. Kiireen keskellä saattavat perusasiatkin unohtua: Elimistö tarvitsee riittävästi lepoa, liikuntaa ja terveellistä ravintoa. Sivuilla 40–41 kerromme hyvän unen merkityksestä ja yksinkertaisista keinoista unen parantamiseksi. Hyvinvointiteemassa esittelemme kohteita, joissa on helppo aloittaa kuntoremontti ja hakea ideoita vaikkapa uuden liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Mukana on myös kohteita, joissa voi irrottautua arjesta. Sen jälkeen voi taas virkistyneenä jatkaa kohti kevättä.

  Matkustaminen tuo iloa ja mielenvirkistystä iästä riippumatta. Nykyään yhä iäkkäämmillä on mahdollisuuksia ja halua matkustella, kun terveys ja taloudellinen tilanne antavat siihen mahdollisuuden. Heidän ikäpolvensa – omista vanhemmistaan poiketen – on tottunut matkustelemaan, eikä ikä itsessään estä jatkamasta sitä. Esimerkiksi muutaman vuoden päästä kahdeksankymmentä täyttävät appivanhempani ovat parhaillaan viikon mittaisella lomamatkalla. Eivätkä he suinkaan ole vanhinta ikäryhmää, jotka matkailevat. Tämän kehityksen on huomioinut myös Tilastokeskus, joka tekee vuosittain tutkimusta suomalaisten matkailusta. Tutkimuksessa on perinteisesti haastateltu iältään 15–74-vuotiaita suomalaisia, mutta tämän vuoden alusta haastateltavien ikähaitari laajennettiin 84-vuotiaisiin asti.

  Eläkeläiset tekevät runsaasti matkoja, ja siksi he ovat olleet alusta asti yksi Matkailu kotimaassa.fi -lehden tärkeä kohderyhmä. Olemme postittaneet lehden veloituksetta kaikille eri eläkeläisjärjestöjen paikallisyhdistyksille. Ilmoitathan toimitukseemme, mikäli oman yhdistyksesi matkavastaava ei lehteä jostain syystä ole saanut, sillä lehti toimii hyvänä apuna matkojen suunnittelussa – kaikille kotimaassa matkaileville!

  Koko toimituskunnan puolesta haluan kiittää yhteistyökumppaneitamme ja lukijoita kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa sekä matkailullista vuotta 2013.Tekstin kirjoittiAhti OksmanNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »