Nro 5-2012
Luokittelu: Savo ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuopio, Rauhalahti, kylpylähotelli, Jätkänkämppä, tukkilaiskämppä, savusauna


Rauhalahden tunnelmaa. Kuva: Alias Studiot / Sami Tirkkonen

Lämpöä talveen Rauhalahdessa

Syksyn taittuessa talveksi ei aina jaksaisi lähteä ulos räntään ja sateeseen. Silloin on suloista pulahtaa kylpylän lämpöiseen altaaseen tai helliä eukalyptussaunan lempeässä höyryssä työssä kipeytyneitä lihaksia. Lämmin vesi on elementti, joka virkistää niin kehon kuin mielen.


  Rauhalahden kylpylähotellissa on valmistauduttu talven sesonkiin.

  – Moni haluaa katkaista syksyn pimeän kauden pienellä lomalla kylpylän lämpöön, Sirpa Nyyssönen Rauhalahdesta kertoo. Perheet tai pariskunnat tulevat viettämään esimerkiksi viikonloppulomaa tai isänpäivää, ja yritykset järjestävät pikkujoulujaan. Mutta tuleepa sitten kahdestaan, perheen kanssa tai isommalla porukalla, kylpylä on aina virkistävä kokemus.

Kylpylänautintoa lumen keskellä

  Rauhalahdessa kylpylävieraita hemmotellaan valinnan runsaudella: kylpylästä löytyy 10 erilaista allasta. Kuntouintialtaan ohella on tarjolla lämpimiä altaita hierontapisteineen sekä 38-asteinen poreallas. Ulkoaltaassa voi nauttia valkoisena hohtavan talvimaiseman keskellä veden lämmöstä ja seurata lumen leijailua tummalta iltataivaalta höyryävänlämpöiseen veteen. Lapsiperheitä ilahduttaa useampi lastenallas sekä isompien lasten suosima vesiliukumäki. Välillä voi piipahtaa saunassa, joita löytyy kaksikin erilaista: perinteinen suomalaissauna sekä roomalais-iiriläinen höyrysauna. Uskaliaimmat kastautuvat saunan päälle kirpaisevan kylmässä 7-asteisessa altaassa, joka on virkistävä kokemus. Kylpylän palveluihin kuuluvat myös erilaiset hemmottelu- ja kauneushoidot.

Liikuntaa ja hyvää ruokaa

  Aamutuimaan voi osallistua vesijumppaan, joka aamiaisen ja kuntosalin ohella sisältyy majoitushintaan. Buffet-aamiaisella kannattaa maistaa myös paikallisia erikoisuuksia. Muutenkin ruokailuvaihtoehdoissa on hyvin valinnan varaa. Buffet-ravintolassa tarjoillaan sekä lounasta että päivällistä, ja pikkujouluaikaan on illalla tarjolla vielä pikkujoulubuffet. Myös pizzaa ja hampurilaisia on saatavilla. Kulinaristit herkuttelevat a la carte -listan Kuopio-menulla, joka vaihtelee sesongin mukaan, ja jossa on tarjolla lähituottajien herkkuja. Iltaisin on mahdollista nauttia monipuolisesta viihteestä musiikin ja pikkujoulukaudella myös revyiden muodossa.

Jätkänkämpän jäljittelemätön tunnelma

  Syksyn tullen valot syttyvät Rauhalahden Jätkänkämpän edustalla. Rautavaarasta aikoinaan tänne siirretty 1950-luvun aito tukkilaiskämppä sijaitsee idyllisen metsäpolun päässä n. 600 metriä kylpylästä.

  Jätkänkämpällä vietetään aina tiistai-iltaisin yleistä savusauna- ja perinneiltaa. Iso savusauna sijaitsee kämpän pihapiirissä, ja siellä pääsee nauttimaan vanhan ajan löylyistä. Saunan jälkeen Jätkänkämpässä on tarjolla kämppäillallinen. Buffet-pöydän annista nauttiessa voi kuunnella hanurimusiikkia sekä paikallisia kaskuja ja kertomuksia. Joulun alla menu vaihtuu jouluiseen.Tekstin kirjoittiIrmeli KojonenNäistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »