Nro 5-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: kansallispuisto, hyvinvointi, luontoliikunta, Torronsuo, Liesjärvi, Ahonnokka, Kyynäränharju, Korteniemen perinnetila, vaellus, hiihto

Monille menneille sukupolville luonto on ollut lähde, josta he ovat ammentaneet voimaa, rohkeutta ja elämänuskoa. Ja esimerkiksi taiteilijoille se on ollut ehtymätön inspiraation lähde.


Lammaslaidun Korteniemen perinnetilalla. Kuva: Riikka Tikkanen

Ammenna hyvinvointia kansallispuistoista

Tiesitkö, että jo kymmenen minuutin oleskelu luonnossa vaikuttaa elvyttävästi? Parinkymmenen minuutin oleskelu luonnon helmassa kohentaa puolestaan mielialaa, ja jos malttaa oleskella tunnin, myös keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus paranevat!


  Luonnon helmassa virkistyminen ja elpyminen on ikivanha viisaus, mutta se on tieteellisesti osoitettu oikeaksi vasta viime vuosikymmeninä. Tutkimukset viittaavat siihen, että luontoon meneminen vaikuttaa ihmisen terveyteen, hyvinvointiin ja kehitykseen merkittävämmin kuin olemme osanneet ajatellakaan. Vihreä luonto edistää psyykkistä hyvinvointia, vähentää stressiä, vahvistaa immuniteettia ja edistää paranemista.

  Vanha kansa tietää edelleen, että ihmisen alkuperä on luonnossa ja siten ihminen tarvitsee luontoa voidakseen hyvin. Nykyaikana monen kaupunkilaisen luontosuhde voi kuitenkin olla suorastaan olematon. Tämän korjaamiseksi Metsähallituksen Luontopalvelut on laatinut Terveyttä kansallispuistoista -toimintaohjelman. Sen päämääränä on kansalaisten terveyden paraneminen aktiivisen luontosuhteen, aitojen luontokokemusten ja monipuolisen luonnossa liikkumisen kautta.

Mars metsään!

  Luontoliikunta on helppoa ja hauskaa ympäri vuoden. Luontoliikunnan ja oman luontosuhteen rakentamisen voi aloittaa omasta pihapiiristä tai vaikka turvallisesti kansallispuistojen viitoitetuilla poluilla.

  Suomen 37 kansallispuistoa ovat paitsi Suomen hienointa luontoa ja tärkeitä suojelukohteita, myös upeita kohteita meille kaikille luonnossa virkistäytymiseen. Ja mikä parasta - kansallispuistojen palvelut, huolletut polut ja rakenteet ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

Patikoi perinnetilan tunnelmissa

  Lounais-Hämeen kansallispuistot, Torronsuo ja Liesjärvi, sijaitsevat Tammelan kunnan alueella. Liesjärven kansallispuisto on monipuolinen päiväretkikohde niin kesällä kuin talvella. Patikoiden voi tutustua muun muassa tunnelmalliseen Ahonnokan vanhan metsän alueeseen sekä komeaan, järvimaisemaa halkovaan Kyynäränharjuun. Vanhat ajat heräävät eloon puiston eteläosassa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla, jossa voi kokeilla myös entisaikojen askareita.

  Korteniemen perinnetilaan tutustuminen esimerkiksi talkoopäivinä lisää ymmärrystä iso(iso)vanhempiemme luontosuhteesta ja elämäntavasta. Perinnetila on säilynyt yhtenäisenä kokonaisuutena yli sadan vuoden ajan, ja tuon tunnelman aistii jo kävellessään pihapiiriin – tuntuu kuin oikeasti matkaisi ajassa 100 vuotta taaksepäin. Kiireetön tunnelma ja verkkaisuus huokuvat ympäröivistä rakennuksista ja miljööstä. Pelloilla laiduntavat kesäisin hevoset, lehmät ja lampaat, ja kanat tepastelevat kukkonsa kanssa pihapiirissä.

Suksi suolle
- huolletut ladut odottavat


  Torronsuon kansallispuisto on Etelä-Suomen suurin keidassuoalue. Se on säilynyt nykypäiviin asti lähes luonnontilaisena. Suon keskellä on lukuisia pieniä, mäntyä kasvavia metsäsaarekkeita ja suota reunustavat metsät, harjut, kalliojyrkänteet ja näköalakalliot, joilta aukeavat laajat näkymät suon eri osiin.

  Torronsuo tarjoaa luonnossa liikkujalle kaikkina vuodenaikoina nähtävää, aistittavaa ja koettavaa. Lumettomaan aikaan suoalueeseen pääsee tutustumaan pitkospuita pitkin. Maisemia kannattaa pysähtyä ihailemaan myös kahdesta luontotornista. Talvella pitkospuiden ulottumattomassa olevat suon keskiosatkin ovat saavutettavissa. Avara maisema ja lumipeitteiset männynkäppyrät luovat erämaisen ja lappilaisen tunnelman suolla suksijoille.

  Hyvänä lumitalvena hiihtoreittejä voi parhaimmillaan olla 45 km. Sopiva lähtöpaikka hiihtoretkelle on esimerkiksi kansallispuiston pääpysäköintialue Kiljamossa. Torro-seura ajaa talkootyönä kansallispuistoon latuja tammikuun alusta maaliskuun loppuun ja kunnostuksen pääpaino on sopivasti viikonlopuissa.Tekstin kirjoittiTitta Jylhänkangas


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »