Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, matkailutie, Vaasa, Mustasaari, Laihia, Isokyrö, Lapua, Alajärvi

Sininen Tie - historiallisesta vaellusväylästä nykyaikaiseksi matkailureitiksi


Maailmanperintötuote maailmaperintökohteen keskellä. Kuva: Jessica Rudnäs

Sininen Tie - osa 1.

Suomen Sininen Tie on yksi Suomen vanhimmista virallisista matkailuteistä. Reitti on merkitty virallisilla ruskeapohjaisilla kilvillä, joissa on selkeästi näkyvillä Sinisen Tien nimi ja oma tunnus.


  Toisin kuin suurin osa uudemmista pohjoismaisista teistä, jotka kulkevat pohjois-eteläsuunnassa, seuraa Sininen Tie vesireittiä pitkin tuhansia vuosia vanhaa väylää lännestä itään. Reitti alkaa Atlantin rannalta Norjasta ja jatkuu aina Äänisjärven rannalle Venäjän Karjalaan. Sinisen Tien Suomen osuuden länsipäästä, Vaasasta, pääsee meritse Ruotsin puolelle ja sieltä edelleen Norjan Siniselle Tielle. Idässä Sinistä Tietä voi jatkaa Tohmajärven Niiralan raja-asemalta Venäjän Karjalaan.

Viiden maakunnan reitti

  Suomen Sininen Tie on lähes 550 kilometrin pituinen kulkien peräti viiden maakunnan läpi. Merenkurkun rannikkoalue, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Savo ja Karjala tarjoavat mielenkiintoiset puitteet aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Reitin varrella olevat aluekokonaisuudet poikkeavat toisistaan niin maantieteellisesti, luonnonolosuhteiltaan, kulttuuritaustaltaan, nähtävyyksiltään kuin myös palveluyritystoiminnaltaan.

  Sinistä Tietä Suomen halki kulkiessa tarjolla on jatkuvasti uusia, erilaisia elämyksiä. Vaasasta lähtiessä reitti halkoo pohjalaismaisemia, joille lakeudet ja jokivarret ovat leimallista. Keski-Suomea taas sävyttävät järvet ja metsät. Savolainen maisema on pinnanmuodostukseltaan vaihtelevaa, ja vesistöjä on runsaasti. Pohjois-Karjalaan tultaessa vaaramaisemissa näkyy jyhkeitä hirsilinnoja.

  Matkan varrella kielikin vaihtuu rannikkoruotsista pohjalaismurteiksi ja edelleen savolaismurteista karjalaismurteiksi. Jokaisella murrealueella on omia, tyypillisiä mutta ehkä yllättäviäkin sanoja ja sanontoja. Matkalla kannattaa tutustua myös maakuntien perinteisiin arki- ja pitoruokiin.

Kaupungin vilinää ja maaseudun rauhaa

  Sinisellä tiellä voi viettää kaupunkilomaa nauttien vilkkaasta torielämästä, tapahtumista ja nähtävyyksistä. Maaseudulla sen sijaan kiire unohtuu. Retki maalle tarjoaa lepoa ja rauhaa, mutta myös monenlaista toimintaa luonnosta eri tavoin nauttien.

  Kulttuurimatkaajalle Sinisellä Tiellä on tarjolla niin kesällä kuin talvellakin muun muassa suuri valikoima teattereja, kulttuurifestivaaleja, urheilutapahtumia, markkinoita ja kansanjuhlia. Monet tapahtumat järjestetään vuosittain, ja ne voidaan suunnitella etukäteen matkaohjelmaan. Osa voi tulla iloisena yllätyksenä matkan varrella – nehän ne ovat matkan suola!

OSA 1 Vaasasta Alajärvelle lyhyesti

  Suomen Sinisen Tien länsipäässä sijaitsee Vaasan kaupunki, jonka Kaarle IX perusti vuonna 1606. Tämä Pohjanmaan maakuntakeskus sijaitsi alun perin Kyrönjoen tuntumassa, mutta siirrettiin vuoden 1852 tuhoisan palon jälkeen paremman sataman ja laivaväylän vuoksi nykyiselle paikalleen. Nykypäivän Vaasa on vilkas teatterin, musiikin, kuvataiteen ja käsityön kaupunki, jossa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden.

  Merenkurkun saaristo kuuluu Unescon maailmanperintölistalle Suomen ainoana luontokohteena. Mustasaaressa saariston ja mantereen yhdistää Raippaluodon silta. Komea, vuonna 1998 valmistunut silta on Suomen pisin, ja alla kulkevan laivaväylän vuoksi silta-aukon korkeus on noin 30 metriä.

  Etelä-Pohjanmaa on viljavaa tasankoa, jota halkovat Pohjanlahteen virtaavat joet. Vuosisatojen aikana ne ovat olleet kulku- ja kuljetusväylinä, joita pitkin on kuljetettu muun muassa tervaa, turkiksia ja viljaa kohti rannikon kauppapaikkoja ja sieltä edelleen meriteitse ympäri maailmaa.

  Maaseudulla näkee sekä harvaa maatalousasutusta että tiheää, kyläyhteisöasutusta. Erityisesti jokien rantatöyräillä on tyypillistä nauha-asutusta, jossa esiintyvät perinteiset pohjalaistalot pitkine ikkunariveineen. Vauraimmat talot on rakennettu kaksikerroksisiksi. Tuttu näky reitin varrella on myös Isonkyrön vanha kirkko, joka on seissyt paikallaan Kyrönjoen rannalla jo vuosisatojen ajan.

  Maaseutukaupungeissa Lapualla ja Alajärvellä on puuarkkitehtuurin lisäksi monumentaalisia hallinto-, koulu- ja terveydenhuollon rakennuksia, kuten Alvar Aallon suunnittelema Alajärven kaupungintalo.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »