Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vaasa, Vaasan kuorofestivaali, Pläkkyrimuseo, Soderfjärdenin observatorio, Meteoriihi, meteoriittikraateri, risteily, Merenkurkun saaristo


Yliopistonranta. Kuva: Jaakko J. Salo

Vaasassa retkeillään luonnon helmassa

Pohjanmaan taloudellinen keskuskaupunki Vaasa on myös monimuotoinen luontomatkailukohde. Saaristo houkuttelee risteilylle ja Söderfjärdenin observatorion ympäristö kiinnostaa patikoijaa.


  Vaasa on monipuolinen kulttuurikaupunki. Teatterista kaupungissa voi nauttia kahdella kielellä, ja museoiden tarjonta kattaa ajallisesti useita satoja vuosia. Toukokuussa, helatorstain viikonlopun ympärillä järjestettävä Vaasan kuorofestivaali kokoaa suuren määrän sekä laulavia että kuuntelevia musiikin ystäviä kaupungin kirkkoihin, konserttisaleihin ja kaduille.

  – Kuoroilla on myös avoimia non-stop-konsertteja, joita pidetään ostoskeskuksissa, lounasruokaloissa ja jopa työpaikoilla. Nämä keräävät suuren määrän kuuntelijoita, Vaasan kaupungin markkinointisuunnittelija Eva Swanljung kertoo.

  Tänä vuonna festivaalin pääesiintyjinä ovat muun muassa suomalaiset Tapiolan kuoro ja Seminaarinmäen mieslaulajat sekä virolainen Cor Infantil se l'Orfeó Català. Swanljung muistaa itse erityisellä lämmöllä tänäkin vuonna esiintymään tulevan Seminaarinmäen mieslaulajien konserttia.

  – Semmarit on aina sekä todella hyvä että hauska. Myös yhdysvaltalaiset neljän hengen barbershop-ryhmät ovat olleet loistavia, vinkkaa Swanljung.

Pläkkyripellin naputtelua

  Vuoden vaihteessa Vaasaan liittyneessä Vähänkyrön kunnassa elää vuosisatoja vanha pläkkyrien perinne. Pläkkyrit olivat ja ovat peltiseppiä, jotka luovat ohuesta pläkkyripellistä maitokannuja ja -astioita, mitta-astioita, koriste-esineitä ja piparkakkumuotteja. Noin 300 vuotta vanha perinne on kulkenut isältä pojalle nykypäiviin asti.

  Vähässäkyrössä pläkkyriperinteeseen voi tutustua Pläkkyrimuseossa, jossa saa hyvän kuvan siitä, millaista käsityöläisen elämä on ollut. Esillä on myös runsaasti pläkkyrien tekemiä esineitä. Ryhmille museolla järjestetään myös työnäytöksiä.

  Pläkkyriperinne on tullut Vähäänkyröön ilmeisesti tietyn puolanjuutalaisen käsityöläisen avulla, matkamies asui Ojaniemellä Kallion torpassa ja opetti taitonsa talon pojille. Pläkkitavaroiden kultakautta elettiin 1920-luvulta 1960-luvulle, jolloin parhaimmillaan noin 1000 vähäkyröläisiä ansaitsi elantonsa esineiden myynnistä tai valmistuksesta.

  Samalla kun vierailee Pläkkyrimuseossa, kannattaa vierailla myös muualla Vähässäkyrössä ja Kyrönjoella. Erityisesti kesäaikaan perinteinen pohjalainen maalaismaisema levittäytyy täällä kaikessa komeudessaan.

Lintuja tiirailemaan

  Monenlaisen kulttuurin ja historian lisäksi Vaasassa voi nauttia Pohjanmaan kauniista luonnosta. Söderfjärdenin observatorion vierellä sijaitsee laaja meteoriittikraatteri, jota pidetään tyhjänä pumppaamalla. Alue on muuttolintujen suosiossa, joten keväisin ja syksyisin retkeilijä voi bongata erityisesti kurkia. Syksyisin alueella on laskettu kerralla jopa 7000 kurkea. Söderfjärden on myös meri- ja metsähanhien, laulujoutsenten, monenlaisten vesi- ja petolintujen sekä kyyhkyjen suosiossa näiden muuttomatkoilla.

  Varsinainen kraatteri on nykyään peltoaluetta, mutta alueen keskellä on Meteoriihi-niminen vierailukeskus moniulotteisine näyttelyineen sekä lintutorni, josta linturetki on hyvä aloittaa. Paras aika linturetkelle on maaliskuun lopusta toukokuuhun.

  Vaasan tähtitieteellinen yhdistys Andromeda ylläpitää Meteoriihessä myös observatoriota, jonne järjestetään yleisöesittelyjä. Lähimpään valolähteeseen on matkaa peräti kolme kilometriä, joten tähtitaivas avautuu ammattilaisille ja amatööreille pilvettömällä kelillä kaikessa loistossaan.

  Söderfjärdenin vanha pumppuasema alueen itäreunalla on remontoitu näyttelytilaksi, jossa voi maalausten avulla seurata Söderfjärdenin kehitystä. Vieressä olevan Munsmon uuden pumppuaseman viereltä lähtee vaellusreitti. Myös tänne on rakennettu lintutorni luontoihmisiä varten.

Risteilylle Ruotsiin

  Vaasa ei olisi tietenkään Vaasa ilman upeaa Merenkurkun saaristoa, joka valittiin vuonna 2006 Unescon maailmanperintökohteeksi. Saaristosta voi nauttia parhaiten veneillen tai risteilyllä.

  Meri näkyy tietysti myös Vaasan kaupungissa. Toisin kuin monissa muissa merenrantakaupungeissa, Vaasassa rantaviiva on osa kaupungin ydintä. Asutusta on rantaan asti, ja esimerkiksi hovioikeuden rakennus sijaitsee rannassa.

  – Vaasassa meri on koko ajan vain kivenheiton päässä, sanoo Swanljung. Merestä pääsee tänä vuonna nauttimaan myös perinteikkäillä Vaasan ja Uumajan välillä kulkevilla Vaasanlaivan risteilyillä. Risteilytoiminta aloitettiin Vaasanlaivat-nimellä uudestaan vuoden vaihteessa. Matka Uumajaan Ruotsiin kestää neljä tuntia, ja laiva kulkee kesällä päivittäin.Tekstin kirjoittiTapani Mylly


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »