Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Laihia, Nuukuuren museo, Kuutto-Levanevan luonnonsuojelualue, Rajavuoren erä- ja retkeilykeskus, Nuukuuren viikko, Laihian kirkko, Tarja Vilmunen

Viisaan euron vireä kunta


Mikä on laihialainen kesäkeitto? - Vettä kukallisella lautasella. Mistä tietää, että ollaan Laihialla? - Vessapaperit roikkuu pyykkinaruilla.

Laihia nuukailee ylpeydellä

Laihialaisvitsejä tietänee jokainen. Tuo pieni kunta on saanut lisänimen ”Suomen Skotlanti”, sillä se on tunnettu nuukuudestaan koko maassa. Laihialla nuukuudesta vitsailua ei kuitenkaan oteta itseensä, vaan ollaan ylpeästi nuukia.


  Laihialaisten nuukalle maineelle lienee monta selitystä. Erään perimätiedon mukaan maine olisi saanut alkunsa 1850–60-luvun nälkävuosina kun pitäjät olivat köyhtyneet ja kylästä toiseen alkoi kulkea kerjäläisiä. Kun kerjäläiset tulivat Laihialle ja pyysivät taloista ruokaa, heidät käännytettiin pois sanoen: ”Painukaa tiähennä, me hoiramma omat köyhämmä” eikä kerjäläisille annettu mitään. Ne kulkijat, jotka selvisivät hengissä Laihian ohi, kertoivat kaikille, että laihialaiset ovat niin nuukia, etteivät anna mitään, vaikka nälkään kuolisit.

  Toisaalta kerrotaan, että Laihialla kunnan omat ”jyvättömät” hoidettiin niin hyvin, ettei kenenkään tarvinnut lähteä kerjuulle. Tämän ansiosta Laihialla selvittiin nälkävuosista huomattavasti pienemmillä ihmishenkien menetyksillä kuin muilla paikkakunnilla.

Ilo irti nuukuudesta

  Laihialaisten itsensä mukaan nuukuus, tai säästäväisyys, on hyvinvoinnin perusta.

  – Laihialla ollaan pienemmissä asioissa nuukia, jotta saadaan joskus aikaan jotain suurta, sanoo Laihian hallintojohtaja Tarja Vilmunen.

  – Laihia on viisaan euron kunta, jossa panostetaan järkevään taloudenpitoon ja kestävän kehityksen mukaisiin toimintatapoihin. Haluamme pitää huolta asukkaidemme hyvinvoinnista, ja siksi Laihialla kehitetään jatkuvasti lapsiperheiden palveluita, terveydenhuolto- ja vanhustenhoitopalveluita sekä koulutoimintaa. Tärkeissä asioissa ei nuukailla.

  Matkailija saa ainutlaatuisen kosketuksen laihialaisen nuukuuden ytimeen kotiseutumuseo Nuukuuren museossa, jossa laihialaisten kuuluisaa nuukuutta kuvataan loppuun käytetyillä ja kuluneilla esineillä, pilke silmäkulmassa. Museoesineet kertovat myös entisajan elämästä ja siitä, miten kaikki otettiin talteen ja käytettiin hyödyksi. Esimerkiksi teuraseläimestä käytettiin kaikki ruhonosat eri tarkoituksiin, ja kun täysin palvellut lihaveitsi oli tylsynyt, se siirrettiin uuteen käyttöön esimerkiksi mattoveitseksi. Nuukuuren museo ja sen yhteydessä sijaitseva kotiseutumuseo onkin monipuolinen matkakohde koko perheelle.

Laihialla ei nuukailla luonnosta


  Vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Vaasasta sijaitseva Laihia on tehty pelloista, metsästä, viljasta ja soista – se on siis maaseudun rakastajan ja luonnossaliikkujan paratiisi. Kuutto-Levanevan luonnonsuojelualue on vaikuttava, laaja suoalue, jossa opastettuja reittejä pitkin on helppo ja turvallista kulkea. Levanevan luonnonsuojelualueen reitti on 13 kilometriä pitkä, ja se kiertää hienoa suomaisemaa poiketen välillä metsäsaarekkeisiin ja suon reunametsiin. Reitin varrella on lintutorni, laavuja ja taukotupa.

  Kunnan ylläpitämässä Rajavuoren erä- ja retkeilykeskuksessa on viiden kilometrin mittainen, opastettu luontopolku laavuineen, näkötorni sekä hirsisessä Rajatuvassa saunat miehille ja naisille. Rajavuoren alueelle on suunnitteilla myös tuulivoimalapuisto, jonne kaavaillaan rakennettavaksi parikymmentä tuulimyllyä.

Viikko kolmessa päivässä

  Paikallisten järjestöjen ja yritysten järjestämää Nuukuuren viikkoa vietettiin Laihialla ensimmäisen kerran viime elokuussa, ja Tarja Vilmunen toivoo, että tapahtuma saataisiin järjestymään myös tänä vuonna. Laihialaiseen tapaan viikko oli kutistunut kolmipäiväiseksi, mutta siinäkin ajassa ehti hyvin päästää nuukuuden äärelle. Tapahtuman antiin kuuluivat teeman mukaisesti mm. nuukuusseminaari, rompetori ja kierrätysasiaa, ja lisäohjelmana erilaisia kulttuuritapahtumia kuten konsertteja. Viikon tapahtumista vastasivat kyläyhdistykset, järjestöt, kunta sekä yksittäiset harrastajat ja kuntalaiset. Vilmusen mukaan palaute viimevuotisesta tapahtumasta oli positiivista ja toiveena on saada tapahtuma järjestettyä myös ensi kesänä.

Kukko kirkon katolla


  Laihian kirkko on tutustumisen arvoinen kohde kahden erikoisuutensa takia: ensinnäkin, kirkon sisäseiniä ei ole mitenkään verhottu vaan sisäpinnan muodostavat kauniisti veistetyt hirret. Toinen erikoisuus on kirkon katolla kököttävä kukkoviiri. Laihian kirkko on yksi niistä vain 20:sta Suomen kirkosta, joiden katolla ei ole ristiä vaan kukko. Kukkoja nähdään paljon etenkin Keski-Euroopassa. Kukkoviirin historiana pidetään paavin 800-luvulla antamaa määräystä, että jokaisen Euroopan kirkon katolle tuli asettaa kukko muistoksi Jeesuksen ennustuksesta Pietarille (”Mutta hän sanoi: ’Minä sanon sinulle, Pietari: ei laula tänään kukko, ennen kuin sinä kolmesti kiellät tuntevasi minua.’”)

  Nuukasta maineestaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, nykypäivän Laihia on vilkas, yritteliäs ja elinvoimainen maaseutukunta, joka tarjoaa erilaisia elämyksiä myös matkailijalle. Kuntaan tutustumisessa ei kannata kitsastella.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »