Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Laihia, Ruutin kartano, Raija Ristiluoma, Kari Ristiluoma, maatilamatkailu, ruokailu, majoitus, kokous, Tyky-päivät, mallasleiä,


Ruutin Kartanon taitava emäntä Raija Ristiluoma.

Ruutin Kartano kutsuu talonpoikaispöytään

Pohjalaista lähiruokaa, sitä Ruutin kartano tarjoaa vierailleen. Raija Ristiluoman keittiössä valmistuvat monenlaiset herkut pitoruoista talonpoikaismenuihin – ja vieras voi olla varma siitä, että saa eteensä konstailemattomia laihialaisen keittiön parhaita ja puhtaita antimia.


  Ruutin kartanoa ympäröivät lainehtivat viljapellot. Matkaa kolmostielle ja Laihian kuntakeskukseen on muutama kilometri. Sadassa vuodessa nämä peltoaukeat ovat muuttuneet lehmien laitumesta Laihian vilja-aitaksi. Tilan pellot kasvavat mallasohraa ja vehnää.

Perinteet kunniaan


  Kun Raija ja Kari Ristiluoma perustivat maatilamatkailuyrityksen Karin isän entiselle kotitilalle, he päättivät, että tila tulisi jatkamaan edelleenkin niin maatilana kuin myös perheen kotina. Ristiluomat eivät ole joutuneet katumaan päätöstään: kodikkaassa miljöössä viihtyvät niin vieraat kuin isäntäväki. Perinteiden arvostus ja laihialainen taloudellisuus yhdistettynä hyvään huumoriin luovat taloon oman tunnelmansa. Pohjalaisella suoralla meiningillä työ on kasvanut yhä enemmän tilausruokailujen suuntaan.

Juhla- ja kokouspalvelut maaseudun rauhassa

  Kartano tarjoaa myös majoitus- ja kokouspalveluita idyllisessä ympäristössä. Kokoustiloja löytyy useita, ja tilavassa ryhmäsaunassa voi rentoutua koulutuspäivän päätteeksi. Yövieraille on tarjolla monentasoista makuuhuonetta. Päärakennuksen luokitelluissa huoneissa mahtuu kerralla majoittumaan toistakymmentä vierasta ympäri vuoden.

  – Myös TYKY-päivät ovat suosittuja nykyään. Me hoidamme silloin muonituksen, ja paikalliset yhteistyökumppanimme järjestävät oheisohjelman, Raija kertoo. Ruutin kartano soveltuu erinomaisesti myös kesähäiden tai muiden juhlatilaisuuksien viettoon.

Mallasleipää ja kotijuustoa


  Talon erikoisuus on laihialainen mallasleipä, jonka reseptiä kysellään yhä uudestaan. Pitopöytien menuvaihtoehtoja on useita tilaisuuden luonteesta riippuen. Vuodenajat näkyvät ruokapöydässä, ja tarjolla on aina ajankohtaan sopivia ruokalajeja. Laihialla kun ollaan, kalaa syödään runsaasti. Raaka-aineet hankitaan mahdollisuuksien mukaan lähituottajilta Pohjanmaalta eikä puolivalmisteita käytetä. Raija kertoo viihtyneensä hellan ääressä nuoresta saakka. Aune-emännän opissa hän sai perehtyä perinneruoan saloihin, Karin täti oli nimittäin mainio pitokokki.

  – Mutta muutenkin suvussa on ollut taitavia naisia kauhan varressa jo useassa polvessa, Raija naurahtaa.

Talonpoikaismenu vie aikamatkalle menneeseen


  Ohjelmallinen Talonpoikaismenu johdattaa pitovieraat aikamatkalle lähiruoan historiaan entisaikojen antimista 1950-luvulle asti. Neljän kattauksen aikana pääsee kokeilemaan mm. peukalovoita ja lusikkaruokaa savivadista, ja samalla kuulee paljon mielenkiintoista alueen historiasta. Yllätys voi olla sekin, ettei ensi hätään lusikoita kateta pöytään, ennen vanhaan kun jokainen kuljetti lusikkaansa mukanaan. Aterian päälle lusikka nuoltiin puhtaaksi ja työnnettiin seinänrakoon odottamaan seuraavaa kertaa. Ruutin kartanon puulusikat on toki pesty koneessa, ja lopulta jokaiselle löytyy omansa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »