Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Isokyrö, 1700-luvun markkinat, Isonkyrön kirkko, Isonkyrön kotiseutumuseo, Johanna Talso


Isonkyrön vanhan kirkon naapurissa, kotiseutumuseon alueella pidetään vuosittain 1700-luvun markkinat.

1700-luvun markkinoilla käsityöläisyys on arvossaan

Isonkyrön 1700-luvun markkinat on 20 vuodessa kasvanut parin naisen ideoimasta pikkutapahtumasta suosituksi valtakunnalliseksi tapahtumaksi.


  Isossakyrössä on vietetty 1700-luvun markkinoita jo 20 vuoden ajan – kuluva vuosi on juhlavuosi. Tapahtuman ”primus motor” Johanna Talso kertoo, että markkinat saivat alkunsa parin käsityöläisnaisen ideasta.

  – Isossakyrössä vietettiin Asemies-tapahtumaa, ja naiset totesivat, että naisillekin pitää olla omaa ohjelmaa. Muutama myyntikoju rakennettiin ja kävijöitä oli noin 300. Meillä oli niin kivaa, että päätettiin tehdä seuraavana vuonna uudestaan, Johanna Talso muistelee.

  Sillä tiellä ollaan. Tulevana kesänä markkinakojut pystytetään kotiseutumuseon pihapiiriin, Isonkyrön vanhan kivikirkon kupeeseen, jo 20. kerran. Tapahtuma on paisunut kuin 1700-luvun leipätaikina – viime vuonna myyjiä oli 150 ja markkinavieraita yhden viikonlopun aikana 17 000.

Vain käsintehty kelpaa


  1700-luvun markkinoilla ei myydä foliopalloja eikä hattaroita. Tapahtuman luonne on haluttu pitää ”vanhanaikaisena”: myyjät ovat käsityöläisiä, kaikki on itse tehtyä, kasvatettua tai jalostettua ja esiintyjät kierteleviä laulajia ja musikantteja. Myyntikojut somistetaan vanhaan malliin, ja myyjät pukeutuvat 1700-luvun henkeen. Autenttisuudella halutaan tukea alueen historiallista tunnelmaa ja kunnioittaa jo keskiajalta samalla paikalla vietettyjen markkinoiden perinnettä.

  Kokemus ja vuosi vuodelta kasvavat kävijämäärät ovat osoittaneet, että aidolle, rauhalliselle markkinalle on tilausta. Johanna Talson mukaan paikallisten käsityöläisten lisäksi myyjiä tulee myös muualta Suomesta. – Halukkaita myyjiä olisi tulossa enemmän kuin pystymme ottamaan. Meidän täytyy rajoittaa myyjien määrää, koska alueelle ei yksinkertaisesti mahdu enempää, Johanna Talso sanoo.

Leipää, muttei sirkushuveja

  Isonkyrön markkinoita leimaakin leppoisa ja rauhallinen tunnelma. Suuria esityksiä ei markkina-alueella nähdä, sillä myyjille halutaan taata myyntirauha. Satunnaisia ohjelmanumeroita ovat käsityöläisten työnäytökset ja muutamana kesänä kirkon vieressä nähdyt 1700-luvun sotilaiden taistelunäytökset. Vuonna 2014 tulee kuluneeksi 300 vuotta Isossakyrössä käydystä Napuen taistelusta, mikä näkyy jo tulevan elokuun markkinoilla.

  Johanna Talso sanoo, että juuri tapahtuman leppoisa luonne yhdessä ainutlaatuisen miljöön kanssa tekee Isonkyrön 1700-luvun markkinoista niin suositun.

  – Markkinavierailta ja -myyjiltä saamamme palautteen mukaan markkinoiden tunnelma, miljöö ja myytävät tuotteet ovat ne tekijät, jotka saavat ihmiset palaamaan tänne yhä uudestaan. Sellaisena haluamme markkinamme myös säilyttää. 1700-luvun markkinoiden vanavedessä Isoonkyröön on vuosien mittaan putkahdellut myös useita Joulukauppoja. Viime joulunakin Joulukaupat avasivat ovensa marraskuun loppupuolella ja tarjosivat käsintehtyjä tuotteita pukinkonttiin ja herkkuja joulupöytään.

  Ensi kesänä, 20 markkinavuoden kunniaksi 1700-luvun markkinoille on Johanna Talson mukaan luvassa ”jotain spesiaalia”.

  – Haluamme muistaa myyjiämme jollain tavalla, ja ohjelmaa kehitetään niin, että saamme aikaan hieman juhlallisemman tapahtuman. Uutta on ensi kesänä perjantain iltatori.

  1700-luvun markkinoita vietetään Isossakyrössä 9.–11.8.2013.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »