Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Talvi ; 
Avainsanat: Lapua, Simpsiö, hiihtokeskus, laskettelu, liikunta, hiihto, lumilautailu, Ravintola Taivaanpankko, Simpsiönkullas, Komiat Hetket, Suomen Huippukunto, Simpsiönvuori, Rinnemestarit, Martti Kivisaari

Simpsiöllä on lasketeltu kohta 30 vuotta


Rinnepäällikkö Jarmo Lahdensuo varmisti tehokkaalla lumetuksella, että Simpsiön hiihtokeskuksen 28. kausi alkoi 12.12.2012. Kuva: Rinnemestarit Oy

Pohjanmaan luonnonoikusta kasvoi vetovoimainen hiihtokeskus

Lapualla, keskellä Pohjanmaan aakeeta laakeeta kohoaa Simpsiönvuori, Länsi-Suomen laajin ja suosituin hiihtokeskus.


  Vuori on asia, jota ei helposti tule yhdistäneeksi Pohjanmaahan. ”Pohjanmaan lakeuksista” ei puhuta suotta: maakunta on pinnanmuodoiltaan litteä kuin Maa antiikin uskomusten mukaan. Poikkeus vahvistaa säännön: maakunnan majesteetti, Simpsiönvuori, kohoaa 132 metriä merenpinnan yläpuolelle keskellä Lapuaa, Pohjanmaan sydäntä. Ja Pohjanmaalla kun ollaan, suuruudenhullut suunnitelmat eivät ole harvinaisuuksia. Yhden ennakkoluulottoman suunnitelman seurauksena Simpsiönvuorella on lasketeltu jo kohta 30 vuoden ajan.

  Simpsiön Hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Martti Kivisaari sanoo, että Simpsiönvuori on ”Pohjanmaan luonnonoikku”. Ja missä mäki, siellä laskettelukeskus. Ollut jo vuodesta 1985 lähtien.

Perinteet velvoittavat

  Vaikka Simpsiö ei vedäkään vertoja pohjoisen Suomen hiihtosirkuksille, on se vuosien varrella saavuttanut vakaan suosion erityisesti paikallisten laskettelijoiden keskuudessa: Simpsiössä sivakoi vuosittain keskimäärin 100 000 laskettelijaa. Martti Kivisaari tietää syyn Simpsiön suosiolle.

  – Simpsiö on Lapualla perinteinen liikuntapaikka, jossa on kävelty, juostu ja hiihdetty jo kauan. Meillä on hyvät, monipuoliset rinteet ja sijaitsemme maantieteellisesti keskeisessä, hyvässä paikassa, Kivisaari luettelee.

Kipinä syttyy kotimäessä


  Sijainti onkin Simpsiön ehdoton vahvuus. Lapualta on lyhyt matka muihin maakunnan matkailukohteisiin eikä Pohjanmaalle loppujen lopuksi ole etelästäkään kovin pitkä matka. Kivisaari on sitä mieltä, että paikallisille laskettelukeskuksille on myös tilaus.

  – Meidän asiakaskuntamme tulee sadan kilometrin säteeltä, ja erityisesti nuoret ovat meillä rinteiden suurkuluttajia. Paikallisissa keskuksissa syttyy se hiihtokipinä: haetaan tuntumaa suksiin ja lasketteluun, jotta uskalletaan lähteä pohjoisen isoihin rinteisiin. Ja tosiasiahan on, että se hiihdon perusopetus tehdään paikallisissa rinteissä, Kivisaari sanoo.

  – Kaikki eivät myöskään halua lähteä pohjoiseen ja hukata aikaa matkustamiseen. Meillä käy paljon vakioasiakkaita, jotka joka vuosi tulevat muutamaksi päiväksi koko perheellä – he eivät halua viettää mäessä koko viikkoa.

  Kilpailu toki on kovaa, sen Kivisaarikin myöntää. Paikallisille rinteille lumilautailun kasvava suosio on lottovoitto.

  – Boksit, reilit ja hyppyrit ovat pienten pelastus. Niitä on helppo rakentaa pieniin, paikallisiinkin keskuksiin, ja lautailijat viihtyvät mäessä usein koko päivän kerrallaan.

  Niille, joita laskettelu ei kiinnosta, on Simpsiönvuorella mahdollisuus myös murtomaahiihtoon. SM-kisamaastoinakin toimineissa laduissa on hyvä profiili, ja valaistua latua on 6,5 kilometrin verran.

Palveluiden on pelattava

  Vaikka sijainti olisi kuinka hyvä, itsestään eivät asiakastyytyväisyys ja -uskollisuuskaan synny. Palveluita on oltava, ja niiden on pelattava. Simpsiössä hiihtäjien viihtyvyys ei kaadu ainakaan palveluiden puutteeseen. Vuokraamosta löytyy pelaava suksipari hiihtäjälle kuin hiihtäjälle, ja jos laji ei vielä ole ihan selkäytimeen asti painunut niin hiihtokoulussa on turvallista verestää taitoja ja opetella uutta.

  Ravintola Taivaanpankko palvelee hiihtäjiä laskettelukeskuksen aukioloaikoina, ja hiihtokauden ulkopuolella se toimii tilausravintolana, jossa järjestetään juhlia ja kokouksia.

  Alueella on myös tasokkaita mökkejä, joita voi varata hiihtokeskuksen kautta. Majoitustilaa on myös vastavalmistuneessa huoneistohotelli Simpsiönkullaksessa sekä Lapuan keskustassa, kaikki 10 kilometrin säteellä laskettelukeskuksesta.

  Erilaisia oheisohjelmia tarvitseville tyky-, polttari- ja opiskeluporukoille palveluita tarjoavat Komiat Hetket Oy ja Suomen Huippukunto Oy. Yritykset järjestävät ryhmille elämysohjelmaa ja luonnossa virkistäytymistä asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Uusia uria etsimässä

  Vaikka käynnissä oleva kausi on alkanut lupaavasti, ja rinteet saatiin auki peräti viisi viikkoa viime vuotta aikaisemmin, ei Simpsiössä jäädä lepäämään laakereilleen tyytyväisyyttä hymisten. Katse on suunnattu jo tulevaan: toimintaa on kehitettävä koko ajan jatkuvuuden takaamiseksi. Sen tietää myös Martti Kivisaari.

  – Kyllä meillä koko ajan viedään toimintaa eteenpäin, ja rinteitä muokataan jatkuvasti. Nyt työn alla on suunnitelma siitä, miten rinteet saataisiin ympärivuotiseen käyttöön ja kesällekin asiakkaita. Suunnitelmia on paljon, mutta ei se aivan helppoa ole. Nykypäivänä kun pitäisi erottautua muista, Martti Kivisaari pohtii.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »