Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Lapua, Gasthaus Tiitu, Liisa Tiitu, Heikki Tiitu, majoitus, gasthaus, pitosali, juhlapaikka, kokous, liiveri


Gasthaus Tiitun pihapiirin vanhassa vajassa eli lapualaisittain liiverissä on pidetty monet perhejuhlat ja edustuspäivälliset.

Lapualainen Gasthaus Tiitu on maaseutumatkailun edelläkävijä

Lapuan laajojen lakeuksien keskellä sijaitseva Gasthaus Tiitu on tunnettu hyvästä ruuasta ja ystävällisestä palvelusta. Maaseutumatkailun uranuurtaja on seurannut tinkimättömästi unelmaansa, ja pitkäjänteinen työ on tehnyt lapualaisen gasthausin tunnetuksi ulkomaita myöten.


Mikä ihmeen maaseutumatkailu?

  Lapualaiset Liisa ja Heikki Tiitu aloittivat maaseutumatkailuyrittämisen maatalouden sivuelinkeinona jo vuonna 1980. 1500-luvun puolivälistä asti tunnetulla tilalla tehtiin tuotantosuunnan muutos 1968, jolloin perinteisestä kotieläintaloudesta siirryttiin perunan ja viljan viljelyyn. Ajatus maaseutumatkailusta alkoi itää 1970-luvun lopulla.

  Tuohon aikaan maaseutumatkailusta ei vielä puhuttu eikä Tiitujen itsensä lisäksi monikaan uskonut heidän onnistuvan yrityksessään. Talo kuitenkin täyttyi vieraista jo ensimmäisenä syksynä, ja myös yritykset ja yhteisöt löysivät Gasthaus Tiitun kokousten ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana.

  Toiminta alkoi hyvin, ja jo 1980-luvun puolivälissä tuli eteen laajentamisen tarve. Pihapiirin tyhjillään olevien tuotantorakennusten tiloja ruvettiin saneeraamaan, ja tuloksena Tiituun valmistui pitosali, keittiö ja saniteettitilat. Suosion lisääntymisen myötä myös majoitustilojen tarve kasvoi. Vanhaan talliin, navettaan, sikalaan ja karjakeittiöön rakennettiin sauna ja uima-allas sekä majoitustilat 25 hengelle.

Sivutoimisuudesta kokopäiväiseksi perheyritykseksi


  Nykyisin gasthaus ja siihen liittyvä oheistoiminta on Tiitun perheen pääelinkeino, ja toiminnassa on mukana myös Liisan ja Heikin tytär. Liisa Tiitu kertoo, että asiakkaita riittää tasaisesti edelleen ympäri vuoden, sillä paikalliset yritykset käyttävät paljon heidän palveluitaan. Kesät ovat toki sesonkia, ja Liisa kertoo, että viime vuosina erityisesti perheiden osuus vieraista on lisääntynyt.

  – Sijaintimme on hyvä, sillä tästä on lyhyt matka lähes kaikkiin Pohjanmaan matkailukohteisiin. Perheet asettuvatkin usein Lapualle, ja tekevät täältä päivän matkoja Vaasaan, Ähtäriin, PowerParkiin ja Tuuriin, Liisa Tiitu kertoo.

  Maatilamatkailun lisäksi Gasthaus Tiitu on keskittynyt juhlien ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Rauhallinen ja viihtyisä ympäristö lapualaisessa maisemassa luo tunnelmaa juhlaan kuin juhlaan, ja tarpeen vaatiessa isäntäpari järjestää tilaisuuksiin ohjelmaa. Pihapiirin vanhassa vajassa eli lapualaisittain liiverissä onkin pidetty monet perhejuhlat ja edustuspäivälliset. Hyvä ruoka ja historiaa huokuva ilmapiiri ilahduttavat varsinkin niitä jotka ovat nähneet monenlaista muutakin. Liiverissä on täydet A-oikeudet ja sinne mahtuu jopa 90 henkeä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »