Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Lapua, Wanha Karhunmäki, ryhmäretki, kokouspaikka, pitopöytä, museo, puoti, häät, kokoukset, herännäisyys, körttimuseo


Wanhan Karhunmäen tunnelmalliset puitteet ja maistuva ruoka pitopöydästä takaavat onnistuneet juhlat.

Hyvää ruokaa ja rauhaa
Wanhassa Karhunmäessä

Wanha Karhunmäki Lapualla on toimiva ja tunnelmallinen kokous-, leiri- ja juhlapaikka, jossa mennyt aika on vahvasti läsnä antaen nykypäivän menolle mukavan lisän.


  Ryhmäretki-, kokous- tai leiripaikkaa etsivälle Wanha Karhunmäki Lapualla on kokeilemisen arvoinen kohde. Wanhassa Karhunmäessä on hyvä kokoustaa ja viettää juhlia, sillä tilaa on paljon myös majoittua, ja keittiön maukkaat ruuat pitävät seurueen mielialan korkealla.

  Kaunis, historiallinen miljöö tarjoaa virikkeitä mielelle ja aktiviteetteja keholle, joten olipa kyseessä sitten monipäiväinen leiri tai piipahdus ryhmämatkan ohessa, Wanhassa Karhunmäessä viihtyy varmasti. Pohjalaisia herkkuja notkuvien pitopöytien antimien lisäksi vierailijan kannattaa tutustua mielenkiintoiseen, herännäisyydestä kertovaan museoon tai tehdä ostoksia tilan puodissa. Samalla matkalla kannattaa piipahtaa myös naapurin viinitilalla ja kellovalimossa, tekstiilituotteita valmistavassa Mummadesignissa ja islanninhevostalli Toparissa.

  Vuodesta 1914 lähtien paikalla toimi Suomen ensimmäinen herännäishenkinen kristillinen kansanopisto, joka siirtyi Lapuan keskustaan vasta vuonna 1988. Wanha Karhunmäki on siis nähnyt uusien ja taas uusien sukupolvien kasvavan ja sivistyvän suojissaan. Nykyisin tilaa kansoittavat ryhmämatkailijat sekä kokous-, juhla- ja leiriseurueet.

Parasta leirimieltä


  Wanhan Karhunmäen laaja pihapiiri, isot tilat, hyvät palvelut ja edulliset, viihtyisät majoitustilat tekevät siitä erinomaisen paikan erilaisten leirien järjestämiselle. Viime vuosina Karhunmäki onkin ollut lasten- ja perheleirien, sekä erityisesti koiraharrastajien ja aktiiviretkeilijöiden suosiossa. Tilan läheisyydessä olevat hyvät maastot tarjoavat hyvät puitteet koiraharrastukselle, melojille ja patikoijille, ja iso piha-alue on omiaan ulkoleikkeihin ja peleihin.

  Talvella aivan naapurissa sijaitseva Simpsiön laskettelukeskus on helposti ja nopeasti saavutettavissa, ja kesäisin PowerParkiin Alahärmään hurauttaa puolessa tunnissa.

  Wanhassa Karhunmäessä on täyspitkä liikuntasali, jossa mahtuu pelaamaan sisäpelejä, ja huonon leirisään sattuessa myös ulkoleikit voi järjestää siellä. Vaihtelua, ja pienimmille vähän jännitystäkin, leiriohjelmaan tuo nuotiopaikalla tai kodalla järjestetty iltapala.

Juhlaan kuin juhlaan

  Olipa kyseessä pieni perhetilaisuus tai väkirikkaat pidot, Wanhan Karhunmäen tunnelmalliset puitteet ja maistuva ruoka pitopöydästä takaavat onnistuneet juhlat. Karhunmäessä on erikokoisia juhlatiloja jopa 220 hengelle – tarvittaessa juhlasali ja kaksi isoa ruokasalia voidaan yhdistää yhtenäiseksi tilaksi, jolloin koko juhlaväki mahtuu samaan tilaan. Salissa on äänentoisto sekä piano ja urut. Myös pienemmille, intiimeille tilaisuuksille, kuten muistotilaisuuksille, löytyy sopiva tila päärakennuksen yläkerrasta. Hääjuhlien tanssit ja railakkaampi illanvietto voidaan järjestää liikuntasaliin, jossa juhlat voivat jatkua yömyöhään.

Onnistuneet kokoukset

  Kokoukset, koulutustilaisuudet ja tyky-päivät onnistuvat helposti Karhunmäen inspiroivassa ympäristössä. Rauhalliset, viihtyisät ja hyvin varustellut kokoustilat taipuvat niin pieniin kokouksiin kuin suurempiin kokous- ja koulutustilaisuuksiin, ja tarjoilut hoituvat sujuvasti.

  Suurimpaan kokoustilaan mahtuu tarvittaessa 150 kokousvierasta, ja lisäksi viereiseen saliin voidaan avata ovet, jolloin väkeä mahtuu vielä 50 lisää. Pienempiä, 10–50 hengen ryhmille suunniteltuja kokoontumistiloja on yhteensä viisi. Kokouspäivien lomaan on mahdollista sisällyttää erilaisia aktiviteetteja, esimerkiksi ohjattua liikuntaa, luovaa tekemistä käsillä tai leikkimielistä extreme-kisailua kuten puhallusnuoliammuntaa, kärpässeinähyppelyä tai vaikka sumopainia!

Herännäisyyden juurilla


  Wanha Karhunmäki, jota ylläpitää herännäisyyttä vaaliva Karhunmäki-säätiö, haluaa kunnioittaa historiaansa ja menneisyyttänsä nykyaikaisin tavoin. Kansanopisto rakennettiin aikoinaan talkoovoimin, ja Wanhassa Karhunmäessä talkooperinne on edelleen voimissaan: vapaaehtoinen ”kökkäväki” on vieläkin Karhunmäen suuri voimavara. Säätiön tavoitteena onkin juuri vaalia eteläpohjalaista talkootoiminnan perinnettä.

  Karhunmäen tiloihin on perustettu suomalaista herännäisyyttä esittelevä museo, joka esittelee laajasti herätysliikkeen aatemaailmaa, historiallista merkitystä ja nykypäivää. Museossa ei keskitytä ainoastaan paikkakunnan tai maakunnan herännäisyyden historiaan, vaan näkökulma kattaa koko maan. Vaikka herännäisyys on Pohjanmaalle luonteenomainen hengellisyyden muoto, jolla on ollut huomattava merkitys alueen kehitykselle, liike on kuitenkin valtakunnallinen. Körttiläisyyttä valokuvin, muotokuvamaalauksin ja kirjaston avulla esittelevä museo on hyvä perhe- ja harrastematkailun kohde myös niille, joilla ei körttijuuria ole, ja museo onkin suosittu kohde mm. koululaisryhmien keskuudessa.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »