Nro 1-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Alajärvi, Tulivuorikeskus, tulivuorenpurkaus, geysir, maanjäristys, Risto Saarela,


Opastetaulut sisältävät runsaasti tietoa mannerlaatoista ja vulkaanisista alueista sekä avaruudesta. Kuva: Jaakko Kuivamäki

Tulivuorten ja geysirien maailmaassa

Kävelemme siltaa pitkin tulivuoren sisään, kun jostain alhaalta, syvältä, kuilun uumenista alkaa yhtäkkiä purkautua höyryä. Kipinät välähtelevät allamme avautuvassa pimeydessä ja valtava jyrinä tuntuu korvissa, jopa selkäpiissä asti. Täällä Alajärven Tulivuorikeskuksessa voi kokea omakohtaisesti, miltä tulivuorenpurkaus tuntuu ja näyttää – ja palata turvallisesti takaisin.


  Alajärvellä, Sinisen Tien varrella sijaitseva Tulivuorikeskus tarjoaa kaikenikäisille harvinaislaatuisen elämysmatkan tulivuorten ja geysirien ihmeelliseen maailmaan. Alajärven Hoiskossa sijaitseva keskus on ainoa paikka Suomessa, missä vastaavanlaista voi kokea. Paikka on koululaisryhmien, eläkeläisten ja kesämatkaajien suosiossa, mutta soveltuu hyvin muillekin asiasta kiinnostuneille. Myös geologeja ja alan tutkijoita vierailee keskuksessa ulkomaita myöten.

NASA:lta mallia suunnitteluun

  Aivan kierroksen alussa on tuloaulaa hallitseva, NASA:n mallin mukainen, halkaisijaltaan kunnioitettavat 1,5 metrin kokoinen maapallo, joka johdattaa kävijät seismologian aihepiirin ääreen. Pallo on toteutettu tarkasti satelliittikuvien pohjalta. Nytkin pallon ympärillä pyörii nuorempaa väkeä koettelemassa mannerlaattojen rajoja sekä tutkailemassa, mistä kaikkialta niitä tulivuorialueita löytyy. Opastaulut esittelevät vankkaa faktaa mannerlaatoista sekä vulkaanisista alueista ja myös avaruudesta. Täällä voi punnita mitä painaisi esim. Mars-planeetalla.

Kivihiomosta Tulivuorikeskukseksi

  Alajärven Tulivuorikeskus on yrityksen perustajan Risto Saarelan sinnikkyyden ja useiden vuosien suunnittelutyön tulos. Perheyritys aloitti ensin kivihiomona, mutta laajentui myöhemmin nykyisenlaiseksi keskukseksi. Tulivuorikeskus valittiin Vuoden 2010 kotimaan matkakohteeksi Matkailutoimittajien Kilta ry:n toimesta. Palkinto luovutettiin vuoden 2011 Matkailumessuilla Helsingissä.

  Vaikka Saarela on itsekin perehtynyt tarkoin geologian saloihin, hän on käyttänyt neuvonantajina useita alan asiantuntijoita. Keskus haluaa toimia vakavasti otettavana tiedonvälityskanavana. Runsas taustatieto opastauluilla takaa sen, että kierroksesta saa paljon irti itsekseenkin. Halutessaan voi kuitenkin osallistua oppaan johtamalle kierrokselle, joka on toki antoisampi.

Geysirien voimaa

  Siirrymme eteenpäin laavaputkeen. Laavaluolastot saattavat kulkea hyvinkin etäällä itse tulivuoresta, piilossa laavakentän alla. Jatkamme eteenpäin ja saavumme valoisaan tilaan. Aivan yllättäen vesi purkautuu edessämme majesteettisena patsaana suoraan ylöspäin. Geysirit ovat yksi luonnon ihmeistä, joita ei voi olla hämmästelemättä edes näin simulaationa.

  – Täällä vesi ei tietenkään ole kuumaa, vaan se johdetaan ilman- ja vedenpaineen avulla suoraan ylöspäin, jotta saadaan todentuntuinen vaikutelma geysirin purkauksesta, Saarela selittää.

  Tulivuorenpurkauksen ja kivivyöryjen äänet ovat tositilanteista nauhoitettuja. Hiukset pystyyn nostattavat ääniefektit ja kipinöitä simuloivat värivalot luovat aidon tunnelman. Geysir-alueella voi tutustua erilaisiin mineraaleihin. Esillä on monenlaista kivimateriaalia uusista islantilaisista laavakivistä muinaisten tulivuorenpurkausten synnyttämiin kivilajeihin.

Kun talo alkaa heilua

  Lopuksi pääsemme tutustumaan maanjäristyksen kulkuun. Vaikka Suomessakin maa järähtelee silloin tällöin, harvalla on omakohtaisia kokemuksia asiasta. Moni kuitenkin yllättyy huomatessaan, että useimmat etelän tutuista lomakohteista sijaitsevat seismisillä alueilla.

  Meidät johdatetaan pienempään tilaan, johon mahtuu arviolta linja-autollinen ihmisiä. Sitten alkaa tapahtua: huone alkaa liikkua kummallisella tavalla. Järistyssimulaatio vastaa viiden magnitudin tilannetta Richterin asteikolla. Kyse on maksimissaan meilläkin Suomessa esiintyvästä maanjäristyksestä, joka ei siis ole kovin voimakas. Silti polvet tuntuvat lyövän loukkua. Voin vain kuvitella, miltä tuntuisi olla todellisessa tilanteessa tilassa, jossa on kaikenlaista tavaraa ympärillä.

   Järisyttävän kokemuksen jälkeen tutustumme aitoihin maanjäristystä mittaaviin laitteisiin, seismometriin ja seismografiin. Hienosta teknologisesta kehityksestä huolimatta ihminen tuntuu olevan edelleen kovin pieni suurten luonnon voimien keskellä.

Fossiileja ja ametisteja matkamuistoiksi

  Kiinnostavaa on tutustua myös maassamme tapahtuneiden maanjäristysten historiaan. Esim. Paltamon kirkko tuhoutui aikoinaan 1600-luvulla maanjäristyksen vaikutuksesta. Myös muu historiallinen tieto on kiehtovaa omassa aika-aspektissaan.

  Kierroksen lopulla tarjolla on lisäksi runsaasti tietoa lähiavaruudesta, geologiasta ja sekä maamme kaivostoiminnasta. Esillä on erilaisia kivinäytteitä ja fossiileja. Valtavan painoinen ametisti-geodi komistaa näyttelyä. Se on syntynyt muinoin tulivuorenpurkauksen seurauksena. Korukivinäyttelyn yhteydessä sijaitsee myymälä, josta voi ostaa kauniita kivikoruja tai vaikkapa fossiloituneita muinaisötököitä matkamuistoiksi.

  Tulivuorikeskus palvelee matkailijoita varhain keväästä myöhäiseen syksyyn. Päärakennuksen myymälä, jalokivinäyttely sekä kokoustilat ovat käytössä ympärivuotisesti.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »