Nro 1-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Museot, kirkot ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Salon taidemuseo, Veturitalli, Hannes Heikura, valokuvanäyttely, We Walk Alone, Dark Zone - Hämärä vyöhyke, valokuvaaja


Hannes Heikura: Fabianinkatu- 1.6.2010 klo22:19 pigmenttivedos alumiinille 120x180

Valokuvat sävähdyttävät Salossa

Salon taidemuseossa avautuu tammikuussa 2013 maamme kenties maineikkaimman aikalaislehtikuvaajan, Hannes Heikuran (s. 1958), uusin valokuvanäyttely.


  Hannes Heikura on valittu kolmesti Vuoden lehtikuvaajaksi sekä palkittu kahdesti Vuoden uutiskuvasta ja viidesti Vuoden lehtikuvasta. Lisäksi hän on saanut useita valokuva-alan palkintoja, kuten Fotofinlandian 2008 ja Suomen Kuvalehden Journalistipalkinnon 2006. Heikuran vaikuttavat kuvat ovat tulleet tutuiksi mm. Helsingin Sanomien sivulta.

  Salon taidemuseon intendentti Pirjo Juusela-Sarasmon mukaan valikoimalla Hannes Heikuran uusimmat näyttelyt ohjelmistoonsa Salon taidemuseo haluaa nostaa valokeilaan parhaille kansainvälisille lehtikuvaajille kokemuksen ja työuran kautta kehittyneen taidon yhdistää valokuvan dokumentaarisuus taiteellisen ilmaisun viimeisteltyyn näkemyksellisyyteen.

  Salon taidemuseossa tammikuussa avautuva kokonaisuus koostuu Heikuran valokuvataiteellisesta Dark Zone – Hämärä vyöhyke -näyttelystä vuodelta 2010 sekä We Walk Alone – Kuljemme yksin -näyttelystä vuodelta 2012. Jälkimmäistä näyttelyä ei aiemmin ole nähty muualla. Näyttelyyn julkaistaan myös We Walk Alone -kirja, jonka ovat kustantaneet yhteistyössä Aalto-yliopiston Musta Taide -valokuvakirjakustantamo ja Salon taidemuseo.

Valokuvaajan sielunmaisemissa


   We Walk Alone -kuvasarjaa toteuttaessaan Hannes Heikura siirtyi hänelle tyypillisestä valon varjon kuvaamisessa ihmismielen yksinäiseen vaellukseen. Salossa esillä olevat näyttelyt kuvastavat valokuvaajan sielunmaisemaa Helsingistä maagisen realismin keinoin. Mustavalkokuvissa valokuvaajan kotikaupunki on muuttunut ajaltaan ja paikaltaan tunnistamattomaksi mielenmaisemaksi, jossa vaatimattomat arkitapahtumat näyttäytyvät häivytettyinä ihmisyyden kuvauksina ja tunnetiloina. Niissä löytyy aitoja tilanteita, ikuisuuksien täyttämiä pieniä hetkiä ja valon pilkahduksia. Heikuran valokuvat ovat visuaalista runoutta. Ne ilmentävät niukkuuden filosofiaa ja ovat kaupunkikulttuurin kuvauksina yhtä aikaa luonteeltaan sekä suomalaisia että yleismaailmallisia.

  We Walk Alone -kirjassa Hannes Heikura toteaa, että valokuvan täytyy olla tästä elämästä, mutta se on myös jotakin vielä suurempaa. Kuvaajan oman rohkean tulkinnan perustana on todellisuus. Koska valokuvaaja ei voi elää yhdellä tavalla ja kuvata toisella, ovat hänen kaikki kuvansa eräänlaisia omakuvia.

  – Vaikka valokuvaaja ei esiintyisikään itse kuvissaan, hän paljastaa niissä silti sielunsa. Tässä on valokuvan totuus ja ehdottomuus, toteaa Heikura, ja muistuttaa lopuksi valokuvaajan vastuiden ulottuvan myös itsensä ulkopuolelle yhteiskuntamme heikkoihin ja osattomiin.

  Hannes Heikura toimii nykyään freelancer-valokuvaajana ja valokuvataiteilijana työskenneltyään vuosikymmenien ajan lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »