Nro 3-2013
Luokittelu: Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: erikoishaastattelu, arkkipiispa Leo, Suomen ortodoksinen kirkko, kirkkomuseo, Kuopio


Kuva: Petteri Ikonen

Erikoishaastattelussa
arkkipiispa Leo

Arkkipiispa Leo on Suomen ortodoksisen kirkon johtaja, Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa.


Arkkipiispa Leo, matkustatteko paljon Suomessa?
 Kyllä, todella paljon. Työn puolesta saan liikkua ympäri Suomea, ja kun olen tehnyt tätä työtä jo niin kauan, olen kiertänyt maan jokaisen kolkan. Lisäksi olen mukana järjestötoiminnassa, joka kierrättää ympäri maata.

Minkälaisissa kohteissa vierailette mieluiten?
 Täytyy sanoa, että lähtökohtaisesti jokainen Suomen kunta voisi luontonsa puolesta olla matkailukunta. Meillä on puhdasta, siistiä ja upeaa luontoa. Itseäni kiinnostaa itärajan alue ja Lappi. Rakennushistoriallisesti mielenkiintoisia ovat Länsi-Suomen upeat kivikirkot.

Missä Suomessa vietätte lomanne mieluiten?
Yleisesti ottaen käyn siellä, missä työtä on, mutta vapaa-aikani vietän mieluiten kotipaikallani Pielavedellä, joka on kyllä kappale kauneinta Suomea. Se ei ole lähellä mitään lentokenttää, ei mitään rauta- tai päätietä eikä mitään teollisuusaluetta. Se on kaukana kaikesta, mutta kuitenkin kaiken keskellä. Valitettavasti en ehdi siellä kamalasti olla, mutta ehkä sitten tulevaisuudessa…

Mihin Suomessa viette ulkomaalaiset vieraanne?
  Lappi ehdottomasti kiinnostaa ulkomaalasia. Erityisesti Inarin kunnan alueelle vien vieraitani usein, meillä on siellä kolme kaunista kirkkoa. Myös evakkojen historiaa esittelevä keskus Iisalmessa on ulkomaalaisille mielenkiintoinen kohde. Monet vieraat haluavat käydä Valamossa ja Lintulassa.

Olette syntyperäinen savolainen ja asutte nykyisin Kuopiossa. Mikä on Kuopiossa ja Savossa parasta?
  Sen verran täytyy korjata, että olen syntynyt Savossa, mutta identiteetiltäni olen karjalainen, sillä molemmat vanhempani ovat karjalaisia. Kuopiossa kaikki on hyvää, vaikea mennä sanomaan, mikä olisi parasta… Jos mennään ruokakulttuurin puolelle niin totta kai karjalanpiirakat ja kalakukko!

Missä Suomessa voi tutustua ortodoksiuskontoon?
  Yksi kaikkein parhaimmista paikoista tutustua ortodoksisuuteen on Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Kuopiossa. Museo kertoo niin sanotun luovutetun Karjalan seurakuntien, kirkkojen, luostareiden ja tsasounien historiasta. Kirkkomuseon kautta voi tutustua myös ortodoksien hyvin monimuotoiseen kirkolliseen taideaarteistoon. Parhaillaan tehtävien uudistusten jälkeen kirkkomuseo tulee olemaan varmasti entistä kiinnostavampi, moderni kirkkomuseo. Se tulee avaamaan myös kansainvälisiä yhteyksiä kirkolle ja maallemme. Ortodoksiuskontoon voi tutustua myös ortodoksisissa kirkoissa, rukoushuoneissa ja tsasouneissa, joita meillä on joka puolella, yhteensä noin 200 ympäri Suomea. Näistä Uspeskin katedraali Helsingissä lienee tunnetuin.

Vierailette työnne puolesta paljon rajantakaisessa Karjalassa. Mitkä ovat mielestänne suurimmat eroavaisuudet ja yhtäläisyydet suomalaisten ja karjalaisten välillä?
  Riippuu ihmisestä. Jos on juuret Karjalassa ja tapaa paikallisia ihmisiä, eivät erot ole suuren suuret. Mutta länsisuomalaisen mielestä eroa voi olla paljonkin. Yleisesti ottaen karjalaiset ovat lähempänä slaavilaista melankoliaa, mutta toisaalta ilo kuuluu olennaisesti karjalaisuuteen. Itku ja nauru liittyvät aina yhteen.

Mikä on ortodoksisuudessa olennaisinta?
  Elämän kokonaisvaltainen ymmärtäminen. Ei ole musta-valkoisesti arkea ja juhlaa eivätkä syntymä ja kuolema ole toistensa vastakohtia. Jumalanpalvelukset rakennetaan kaikille aisteille.

Onko Suomessa mielestänne olemassa hengellisen matkailun perinnettä? Onko sellaiselle tarvetta?
  Kyllä on. Etenkin ortodoksikirkossa on voimakas pyhiinvaellus- ja ristisaattokulttuuri. Ilomantsissa, Inarissa ja eri puolilla maata vietetään ristisaatto- ja pyhiinvaellusjuhlia, ja kirkkojen ja tsasounien vuosijuhlat eli praasniekat, ovat ortodokseille hengellistä matkailua. Tarvetta hengelliselle matkailulle näyttää olevan myös laajemmalti yhteiskunnassa, sillä esimerkiksi meidän luostareissamme käy paljon myös muita kirkkokuntia edustavia matkailijoita. Luostarit ovatkin ekumeenisen kohtaamisen paikkoja.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »