Nro 3-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Kuopio, Puijo, Kuopion satama, risteily, Alatori, Kuopion tori, museo, tapahtumat, kalakukko, Tarja Manninen


Puijon tornista avautuvat hulppeat näköalat. Kuva: Kuopion Matkailupalvelu Oy

Kuopio – Kallaveden kehystämä kaunotar

Elämää sykkivä, silti lupsakaksi luonnehdittu Kuopion kaupunki hemmottelee asukkaitaan, matkailijoita ja lomailijoita järviluonnolla, kulttuurilla, monipuolisilla tapahtumilla sekä hyvillä ostos- ja huvittelumahdollisuuksilla.


  Puijon näköalatorni on alueen ylväin maamerkki ja Kuopion symboli. Sen korkeuksista avautuvat huikeat maisemat, luonto, vesistö ja komeasti rakennettu kaupunki!

  Kuopio perustettiin 17.11.1775 Ruotsi-Suomen kuningas Kustaa III:n määräyksestä. Jo ennen sotia Kuopiosta tuli merkittävä koulu- ja kulttuurikaupunki. Yliopiston perustaminen vuonna 1984 vauhditti kaupungin kasvua ja kehitystä. Elinkeinoelämän palvelut olivat suuri työllistäjä kunnes Kuopio lähti selkeästi suuntaamaan moderniin teknologiaan ja tutkimukseen. Viime vuosina uusien suurten asuin-, teollisuus- ja kauppakeskittymien syntyminen sekä kuntaliitokset ovat nostaneet asukasluvun 105 360 henkilöön, ja nyt kaupungin pinta-ala on 3165 km².

  Kaupungin keskusta noudattaa tiheästi rakennettua ruutukaavaa puistoineen ja kapeine rännikatuineen. Sen sydämessä, vilkkaalla kauppatorilla pääsee viimeistään lähelle savolaisen elämänmenon ydintä; leppoisaa tunnelmaa, vilkasta ajatustenvaihtoa, kaupankäyntiä, maakuntaherkkuja muikuista piirakoihin ja kalakukkoihin.

  Kuopion Matkailupalvelu Oy:n Tarja Manninen listaa helposti Kuopion tärkeimmät matkailuvaltit: 50-vuotias Puijon torni upeine maisemineen ja herkullisine ruokineen, alueen monet tapahtumat, kuten tänä vuonna Kuninkuusravit, uusittu tori ja kauppahalli, museot, satama ja risteilyt sekä ostosparatiisi Matkus Shopping Center.

Satama – vilkas ja viihtyisä kohtauspaikka

  Kuopion kukoistus kauppa- ja teollisuuskaupunkina alkoi Saimaan kanavan valmistuttua 1856, jota pitkin purjehdittiin Viipuriin, Pietariin ja maailman merille. Myös matkustajalaivojen reittiliikenne oli säännöllistä. Satama oli tärkeä kaupungille ¬ja Savon talouselämälle aina 1930-luvulle asti, jolloin se hiljeni rautatie- ja maantiekuljetusten kasvaessa.

  Nykyään Kuopion satama on viihtyisä paikallisten, matkailijoiden ja veneilijöiden kohtauspaikka, jolle vanha makasiini, laiturit ja rantabulevardi tarjoavat idylliset puitteet. Ravintolat terasseineen pitävät kesäisin ovensa auki yömyöhään saakka.

  Risteily Kallavedellä on mukava tapa kokea kaunista saaristomaisemaa, luontoa ja kaupunkiympäristöä. Valkokylkisten sisävesilaivojen risteilytarjonta on monipuolista; on päivän retkiä lähikohteisiin ja suosittuja lounasristeilyjä. Tai sitten voi vain nauttia kesäpäivästä laivan aurinkoterassilla! Kallaveden vuolaita vesi- ja veneilyreittejä voi seilata myös pidemmälle, vaikkapa Heinävedelle, Savonlinnaan tai Iisalmeen saakka.

Keskustan uusi ilme

  Kaupungin keskusta on nykyään moderni kävelykeskusta. Maanalainen kauppakeskus Alatori yhdistää torin, kauppakorttelit, kauppahallin, uuden lasipaviljongin, tavaratalot ja pienet erikoisliikkeet sekä tarjoaa pysäköintipaikkoja. Viihdekeskus IsoCee sisältää esimerkiksi Finnkinon seitsemän salin elokuvateatterin, kuntosalin, keilahallin ja ravintolan.

  Kuopion tori on kaupungin keskipiste, perinteinen ja maineikas kauppapaikka. Historiallista rakentamista edustaa torin etelälaidalla J.V. Strömbergin suunnittelema, vuonna 1902 valmistunut Kuopion kauppahalli. Pohjoispuolella on arkkitehti F.A. Sjöströmin piirustusten mukaan vuonna 1886 valmistunut Kuopion kaupungintalo, jonka rakennustöitä johti arkkitehti Josef Stenbäck.

Tapahtumia, kulttuuria ja urheilua

  Kuopio on tunnettu kansainvälisistä tapahtumistaan. 44. Kuopio tanssii ja soi -festivaalia vietetään 13.–19.6.2013 ja Kuopio Wine Festival -viinifestivaalia 28.6.–6.7.2013. Heinäkuun lopulla Kuopissa ravattaviin Kuninkuusraveihin odotetaan 60 000 kävijää.

  Kuopion museot kertovat kaupungin historiasta. Myös Taidemuseo, kirkot, Musiikkikeskus ja Kuopion kaupunginteatteri tarjoavat kulttuuri- ja taide-elämyksiä.

  Kuopio on myös liikuntakaupunki, ja monet kuopiolaiset yksilölajien urheilijat ja joukkueet ovat niittäneet maailmanmainetta. SM-liigajoukkue KalPan historia juontaa vuoteen 1929, ja edelleenkin talvisin jäähalli täyttyy tunnelmasta yleisön kannustaessa kotijoukkuetta. Finland Ice Marathon on luisteltu jo vuonna 1984, ja mäkihypyn maailmancupin Puijon osakilpailut ovat olleet suuri kansainvälinen yleisö- ja mediatapahtuma. Urheiluelämän keskeiset paikat, Puijo ja Väinölänniemi, ovat myös mielenkiintoisia matkailunähtävyyksiä.

Kalakukko on Kuopiosta kotoisin

  Kuopiosta puhuttaessa ei voi unohtaa savolaista perinneruokaa, kalakukkoa. Kalakukossa ruistaikinakuoren sisään leivotaan kalaa, joko muikkuja tai ahvenia sekä siankylkeä. Sitä paistetaan pitkään, 5–7 tuntia, mieluiten kiviarinalla. Kukko nautitaan lämpimänä tai kylmänä, ja perinteisesti kuoren päälle sipaistaan voita.

  Suomen kuuluisin kalakukkoleipuri, jota myös kalakukkojen äidiksi kutsutaan, on kuopiolainen Hanna Partanen (1891–1969). Hän aloitti leipomotoiminnan 1930-luvun alussa ja edelleen hänen nimeään kantava leipomo sijaitsee Kuopion keskustassa.

  – Partasen kalakukot, on ne vaan vielä tänäkin päivänä kova juttu, ei se maine mihinkään mene. Torilta haettiin piirakoita, kukkoja ja munkkeja jo lapsena vanhempien kanssa toteaa Tarja Manninen.

  Kuopioon on helppo matkustaa ja tutustua, sillä nähtävää, tekemistä ja kokemista löytyy kaikille!Tekstin kirjoittiLeena Parkkonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »