Nro 3-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Kuopio, Puijo, torni, Torniravintola, juhlavuosi, Puijomenu, Puijo-leivos, Puijo-risteily, The Vertical Dance Company Il Posto, Tiina HeinonenPuijo on huippu!

Puijon torni on yksi Kuopion näkyvimmistä maamerkeistä. Torni sijaitsee keskellä Kuopiota, vain reilun kahden kilometrin päässä Kuopion torista. Nykyinen Puijon torni on itse asiassa jo kolmas näköalatorni Puijon mäen laella. Tämä betonitorni valmistui vuonna 1963, joten tänä vuonna se täyttää 50 vuotta!


  Puijon tornilla on korkeutta 75 metriä kohoten 224 metriä Kallaveden ja 306 metriä meren pinnasta. Tornista avautuvat poikkeuksellisen laajat ja kauniit näkymät suomalaiseen järvimaisemaan sekä Kuopion kaupunkiin.

Hyvää ruokaa ja vaihtuvia maisemia

  Puijon tornin huipulla toimii pyörivä Torniravintola, joka on kuuluisa maukkaasta ruoasta ja upeista maisemista. Tunnissa ravintola kiertää kokonaisen kierroksen, joten ruokailun aikana ehtii nähdä kaikkiin ilmansuuntiin avautuvat upeat maisemat. Laadukkaassa á la carte -ravintolassa on maanantaista perjantaihin tarjolla myös maittava lounasmenu. Torniravintola palvelee Puijon tornin aukioloaikoina, ja keittiö sulkeutuu puoli tuntia tornin sulkeutumisen jälkeen.

  Puijon Tornin juurella, lipunmyyntipisteen yhteydessä toimii matkamuistomyymälä, jossa on myynnissä matkamuistojen lisäksi paikallisten käsityöläisten tuotteita, suomalaisia herkkuja, postikortteja, kirjoja, leluja, karamelleja ja virvokkeita.

Juhlintaa koko vuosi

  Puijon tornin 50-vuotisjuhlavuosi näkyy Puijolla ja Kuopiossa monin tavoin. Tornin kanssa samanikäiset, eli vuonna 1963 syntyneet, pääsevät muun muassa koko vuoden ajan veloituksetta Puijon torniin henkilöllisyystodistusta näyttämällä, ja syksyllä järjestetään erityiset juhlat näille 50-vuotiaille. Puijon tornin viralliset syntymäpäiväjuhlat pidetään vihkiäispäivänä 11.8.2013.

  Torniravintolassa sekä muutamassa yhteistyöravintolassa on tarjolla juhlavuoden Puijomenu. Torniravintolasta saa myös Torni-olutta sekä Puijon Tornin omilla etiketeillä varustetuttua kuohu-, valko- ja punaviiniä, jotka symboloivat kolmea Puijon tornia. Jälkiruuaksi soveltuu makoisa Puijo-leivos, jota tänä kesänä saattaa saada myös muista kuopiolaisista kahviloista.

  – Puijon tornista julkaistaan kesän aikana historiikki, jossa on mukana myös Torniravintolan ruokareseptejä, kertoo Puijon Huipun yrittäjä Tiina Heinonen.

Puijon kunniaksi satamassa soi kesän ajan iltasoitto. Puijo on aiheena myös tämän kesän Kuopion Roll-risteilyjen Puijo-risteilyllä. Matka M/s Queenillä suuntautuu uusien Kallansiltojen ali Pohjois-Kallavedelle, ja ohjelmassa on Puijoon ja Kallaveteen liittyviä tarinoita ja musiikkia.

Tanssia tornin seinällä


  Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalien yhteydessä, 19. kesäkuuta Puijolla uhmataan painovoiman lakeja, kun köysien varassa tornin seinällä tanssii huikea italialainen tanssiryhmä The Vertical Dance Company Il Posto. Ryhmä huikea teos Atto Bianco nähdään Puijolla klo 15:00, ja esitys kestää puoli tuntia. Heinonen muistuttaa, että tähän juhlavuoden ehkä tärkeimpään tapahtumaan on vapaa pääsy.

  Viime vuosina Puijon tornissa on vieraillut keskimäärin 80 000 kävijää. Heinosen mukaan juhlavuoden tavoitteena on rikkoa 100 000 kävijän raja, sillä täydessä työkunnossa oleva vireä viisikymppinen on valmis vastaanottamaan vieraita!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »