Nro 3-2013
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Siilinjärvi, Vesa Lötjönen, Siilifolk, TarinaGolf, Järviterminaali, Pöljän kotiseutumuseo, Myllyharjun kotiseututalo, Keramiikkastudio Jenni Linnove, Kasurilan hiihtokeskus, Rissalan lentokenttä, Virkistyskylpylä Fontanella, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Hannulan motocross-rata


Siilinjärven Vuorela sijaitsee Siilinsalmen rannalla, aivan Kuopion rajan tuntumassa. Kuva: Siilinjärven kunta

Letkeää meininkiä Siilinjärvellä

Siilinjärvi sijaitsee Pohjois-Savossa usean pääväylän risteyspaikassa. Lentoteitse saapuva hätkähtää Siilinjärven henkeäsalpaavan upeita järvimaisemia. Rissalan lentokenttää ei suotta kutsuta yhdeksi maailman kauneimmista. Autolla Siilinjärvelle saapuvia tervehtii moottoritien kalliokielekkeeltä kultainen kauris, joka on kuvanveistäjä Pekka Jylhän käsialaa.


Siilifolk kokoaa artisteja ympäri maan

  – Kesän 2013 kohokohta on heinäkuun alussa järjestettävä Siilifolk, joka pidetään jo kolmatta vuotta peräkkäin, kunnanjohtaja Vesa Lötjönen Siilinjärveltä kertoo.

  Maanlaajuisesti mainetta niittänyt tapahtuma keräsi väkeä viime vuonna Siilinjärvelle runsaat 15 000 henkeä, mikä on kunnan väkilukuun suhteutettuna merkittävä määrä. Tällä kertaa tapahtuman jokaiselle päivälle on nimetty oma teemansa. Maanantaina aloitetaan siilinjärveläisellä osaamisella, tiistaina vuorossa on lasten päivä ja keskiviikkona seuraa maailmanmusiikki sekä Suomen eri kielet. Torstai vierähtää hauskasti letkeän savolaishuumorin parissa, ja perjantaina kuullaan säveltäjä, harmonikkataiteilija Petri Makkosta hänen kokoamassaan kultaisessa harmonikkakonsertissa. Viikon päättää lauantaina nähtävä musiikkiteatteri.

  – Päivittäin aamusta iltapäivään asti on tarjolla monipuolisia ilmaisesityksiä, kun taas iltaisin vuorossa on edullisia iltakonsertteja. Pääasiassa esiintyjät tulevat ympäri maata, mutta joukossa on myös ulkomaisia esiintyjiä, Lötjönen paljastaa.

TarinaGolf houkuttelee alan harrastajia

  Siilinjärveltä löytyy myös yksi maamme tunnetuimmista golfkentistä.

  – TarinaGolfissa käy alan harrastajia ympäri Suomen, ja siellä on järjestetty myös useita suomenmestaruuskisoja, Lötjönen sanoo.

  36-reikäinen golfkeskus tarjoaa kaksi erilaista 18-reikäistä kenttää. Vuonna 1988 valmistuneen, Kosti Kurosen käsialaa olevan Vanhan Tarinan rinnalle rakennettiin vuonna 2002 Jan Sederholmin suunnittelema Uusi Tarina.

  Hyvin varustellusta keskuksesta löytyy kaikki tarvittava: harjoitusalueet, klubiravintola, rantasauna, pro shop ja golfopetuspalvelut. Vieraspelaajien on kuitenkin hyvä huomioida, että parhaan sesongin aikaan kannattaa aikavaraus tehdä hyvissä ajoin.

Järviterminaalista retkille

  Aivan lentokentän kupeessa sijaitsee Järviterminaali, joka on yksi Tahko-Kuopio vesireitin satamista. Kesäisin Järviterminaali toimii monenlaisten kesäaktiviteettien kuten veneilyn, melonnan, pyöräilyn sekä kalastuksen tukipisteenä. Talvikaudella sieltä järjestetään mm. moottorikelkkasafareita sekä hiihtoretkiä. Laiturit palvelevat tilausristeilyjä, vuokraveneilyä, vesibussiliikennettä ja jopa vesitasolla tapahtuvia taksilentoja. Kokous- ja tilausravintola Loimutar on avoinna joka päivä klo 12–20 syyskuun alkupuolelle saakka. Talvisaikaan ravintola on käytössä tilauspohjaisesti sekä isompien tapahtumien yhteydessä. Terminaalin edustalla on mittava 70 hengen kota, jota vuokrataan myös kokous- ja juhlakäyttöön.

Historiaa ja keramiikkataidetta

  Pöljällä, noin 7 km Siilinjärven keskustasta pohjoiseen, sijaitsee Pöljän kotiseutumuseo, jossa pääsee tutustumaan Siilinjärven historiaan 1800-luvulta 1930-luvulle. Kesäisin avoinna oleva museo esittelee noin 2 500 esinettä ja 3 000 valokuvaa. Museokierrokset ovat opastettuja. Museopiha edustaa 1800-luvun lopun pohjoissavolaisen pienviljelijän pihapiiriä useine rakennuksineen.

  Myllyharjun kotiseututalolla on esillä pienehkö arkeologinen näyttely, joka esittelee puolestaan Pöljän kivikautisia löytöjä. Tuvassa on kesäisin vaihtuvia näyttelyitä.

  Pöljällä sijaitsee myös Keramiikkastudio Jenni Linnove. Myymälä ja työtila toimivat 1700-luvulta peräisin olevassa Lassilan sukutilan entisessä navetassa. Koko miljöö on jo itsessään näkemisen arvoinen kulttuurihistoriallinen nähtävyys. Keramiikkastudion myymälässä on tarjolla myös muiden pohjoissavolaisten käsityöläisten tuotantoa.

Kasvava kunta Savon sydämessä

  Lötjösen mukaan Siilinjärvi on vireä kunta, jossa tapahtumia riittää ympäri vuoden. Kasurilan hiihtokeskus on suosittu perhematkailukohde talvisin. Kunnan alueella matkailijoita palvelee kaksikin kylpylää: Virkistyskylpylä Fontanella sekä Kylpylähotelli Kunnonpaikka, joka tarjoaa vesiliikunnan ohella myös täydet hotellipalvelut ja hemmotteluhoitoja.

  Ratsastuksesta kiinnostuneille on tarjolla useita ratsastustalleja. Moottoriurheilun ystäville järjestetään puolestaan Hamulan motocross-radalla tämän kesän lopulla SM-osakilpailut.

  – Siilinjärvi on ennen kaikkea kasvukunta. Väkilukumme kasvaa noin 150 hengellä vuosittain, Lötjönen kertoo. Myös työpaikkojen määrä on ollut kasvussa. Uusia työpaikkoja syntyy kaupan alalle, hoivapalveluihin sekä teollisuuden pk-yrityksiin. Karjalan lennostokin on merkittävä työllistäjä.

  – Täältä löytyy ahkeraa ja nuorekasta väkeä. Siitä kertoo myös kuntamme ikärakenne: keski-ikä meillä on vain noin 39 vuotta, Lötjönen toteaa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »