Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Outokumpu, Vanha Kaivos, kaivosmuseo, Valto Kokko, lasten kaivos, kesäteatteri, Kummun soitto, geokätköily, Vanha Kaivos GP, mäkiautoilu, Keretin torni, kaivosrautatie, lastenkierros, Ulla-Riitta Moilanen


Lastenkierroksella kaivosonkalossa. Kuva: Outokummun kaupunki

Outokummun kiehtova
Vanha Kaivos

Outokummun kaivosten historia juontuu vuoteen 1910, jolloin paikkakunnalta löydettiin kuparia. Kaivosalueesta muodostui pian Euroopan suurin kuparikaivos. Alueella kiersi yhteensä yli 400 kilometrin mittainen kaivoskäytäväverkosto, joka ulottui satojen metrien syvyyteen. Tänä päivänä Vanha Kaivos palvelee ainutlaatuisena nähtävyytenä matkailijoita.


Digitaaliset kuvat herättävät historian henkiin

  Vanha Kaivos kattaa lukuisia kohteita. Ainutlaatuisessa rinnerikastamossa esitellään malmin käsittelyä louhinnan jälkeen. Kaivosmuseo on tallentanut malmin matkan Kylylahden kaivokselta Luikonlahden rikastamolle. Luikonlahdessa on edelleen käytössä sama rikastustekniikka, jota käytettiin aikoinaan Outokummussakin. Rikastusprosessi avautuu nyt vierailijoille elävällä tavalla digitaalisen kuvaesityksen ja uuden näyttelyn myötä.

Valto Kokko – valon ja lasin muotoilija

  Kaivosmuseon vaihtuvien näyttelyiden tilassa nähdään Outokummusta lähtöisin olevan Valto Kokon (s. 1933) Valto Kokko – valon ja lasin muotoilija -näyttely. Iittalan muotoilijana tunnettu Kokko on tehnyt mittavan elämäntyön suomalaisen designin parissa. Hänen tuotantonsa käsittää lukuisan määrän lasiesineitä sekä valaisimia, joista osa on esillä näyttelyssä. Mukana on myös uniikkiesineitä. Näyttely on avoinna 31.5.–31.8.2013 klo 10–18.

Lasten kaivos perheen nuorimmille

  Vanhaa kaivosta on entisöity ja uudistettu huolella. Ensimmäisessä vaiheessa alueelle saatiin mm. uusi ravintola ja tapahtumatuotantotila.

  – Nyt vuorossa on lasten kaivoksen rakentaminen, matkailun kehittämispäällikkö Ulla-Riitta Moilanen kertoo.

  Kyseessä on leikkipuistonomainen tila, eräänlainen kaivos pienoiskoossa, jossa kaivostoiminta tehdään lapsille tutuksi leikin keinoin. Elämyksellinen pikkuväen leikkipuisto on tarkoitus avata jo loppukesästä, ja se on suunnattu leikki-ikäisistä alakouluikäisille lapsille.

Kesäteatteri ja musiikkifestivaali

  Outokummun Vanhassa Kaivoksessa toimivan kesäteatterin estradin valtaa tänä kesänä Outokummun teatterin tuottama Irinka, musiikillinen karjalais-afrikkalainen evakkonäytelmä. Näytelmä kertoo Irinkasta, Karjalan evakosta, sekä tämän afrikkalaisvieraasta. Se on tarina ystävyydestä, vaietuista muistoista ja ennakkoluulojen murtumisesta. Koskettavassa juonessa karjalainen ja afrikkalainen kulttuuri kohtaavat kaikessa värikkyydessään, eikä aivan ilman ristiriitoja. Miten päästä ystäviksi – ja onko ystävyys ylipäätään mahdollista jos kyse on kahdesta kovin erilaisesta kulttuurista? Käsikirjoitus on Esko-Pekka ja Inkeri Tiitisen käsialaa ja ohjaus Inkeri Tiitisen. Päärooleissa nähdään Suvi Vihava ja Carlitos Mario.

  Musiikin ystäviä hemmotellaan puolestaan Kummun soitto -festivaalilla, joka täyttää tänä kesänä 5 vuotta. 10.–15.6.2013 järjestettävässä festivaalissa kuullaan puhallinmusiikkia ympäri Outokumpua. Festivaali on osa Outokummun puhallinorkesterin 100-vuotisjuhlintaa.

Kiehtovaa geokätköilyä jääkauden maisemissa

  Geokätköilystä kiinnostuneille on tarjolla Särkiselän luontolöytöretki. Retken tekee jännittäväksi GPS-paikannuksen ja kartan avulla etenevä reitti, jonka varrelta löytyy mielenkiintoisia kätköjä. Löytämistä helpottamaan on laadittu vihjeitä ja arvoituksia, jotka vaativat osallistujilta älykkyyttä ja päättelykykyä. Kävijöille annetaan GPS-laitteet sekä koordinaatit, joiden avulla on suunnistettava kohteelta toiselle. Alue on jääkauden muokkaamaa maisemaa, ja retken myötä pääsee tutustumaan tuoreella tavalla ympäröivään luontoon kasveineen ja eläimistöineen, sekä jääkauden aiheuttamiin muutoksiin.

Hurjaa kyytiä mäkiautokisoissa

  – Yksi Vanhan Kaivoksen tarjonnan helmistä on heinäkuun lopulla järjestettävät mäkiautokisat, Moilanen sanoo.

  Nämä Vanha Kaivos GP -kisat, eli moottorittomien autojen mäkiajokisat, järjestetään jo kolmatta vuotta peräkkäin. Autot vedetään Vanhan Kaivoksen rinteeseen mönkijöiden avulla, josta ne laskevat kilpaa alas vauhdin kiihtyessä.

  – Kuten arvata saattaa, luvassa on hurjaa menoa ja vauhdin hurmaa. Tässä koko perheen tapahtumassa pääsevät omilla autoillaan laskevien ohella myös muut halukkaat mukaan, sillä tarjolla on järjestäjien autoja, joilla voi osallistua kisaan, Moilanen vinkkaa.

  Menopelejä on joka lähtöön jarruvarjoin varustelluista nitro-autoista rokki-kaaroihin. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yhteensä 22 autokuntaa ja noin tuhat katsojaa.

Kaivosrautatie ja Keretin torni

  Outokumpu on suomalaisen kaivosteollisuuden kehto.

  – Kaivosmuseo on ammatillisesti hoidettu museo. Se esittelee elävällä tavalla kaivosalan historiaa ja tätä päivää, mutta vähän tulevaisuuttakin, Moilanen toteaa.

  Kaivosalueen eksoottisiin rakennuksiin kuuluu Keretin torni, joka oli aikoinaan Euroopan korkein kaivostorni. 96 m korkeana se on edelleenkin Pohjois-Karjalan korkein rakennus. Kesäisin matkailijoilla on mahdollisuus tutustua upeisiin näkymiin tornin huipulta. Haasteelliseksi käynnin tekee se, ettei torniin ole hissiä. Keretin torni onkin perinteisesti suosittu Tyky-päivien kuntokohde. Tornilla oli kaivokselle tärkeä merkitys voimansiirron välineenä. Sen avulla saatiin vipuvoimaa malmin nostoon ja murskaamiseen.

  Ainoa laatuaan maassamme on kaivosrautatie, jonka kyydissä pääsee puksuttelemaan infon puolelta ravintola-alueelle ja halutessaan takaisin. Kilometrin mittaisella, verkkaisella matkalla pääsee sisälle entisajan kaivostyön tunnelmaan.

  Kaivos on auki kesällä päivittäin 20.5.–31.8.2013 klo 10.00–18.00, mutta se palvelee ryhmiä myös talvisaikaan. Keskikesällä järjestetään päivittäin kolme opastuskierrosta, joista keskimmäinen on lastenkierros ja kaksi muuta historiakierroksia.

  – Lastenkierroksella vuorenhaltijan Kirjuri toimii oppaana kuljettaen pikkuvieraita läpi kaivosalan historian, Moilanen kertoo.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »