Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Outokumpu, Erä- ja luontokeskus, leirikeskus, leirintäalue, melontareitti, virkistyskalastus, luontopolku, lasten kalakeidas, Valkeisen ja Mustan virkistyskalastusalue, Karhunpesä-paviljonki, esteettömyysLuontokohde
kaupungin kupeessa

Outokummun Erä- ja luontokeskus on ainutlaatuinen koko perheen luontokohde, sillä se sijaitsee vain viisi kilometriä kaupungin keskustasta. Sen harjut ja järvet ovat muodostuneet jo jääkauden aikana ja maisema muutenkin on geologisesti mielenkiintoinen. Seudulta on löytynyt esihistoriallista aineistoa, mikä kertoo siitä, että jo esi-isämme metsästivät ja kalastivat seudulla.


  Erä- ja luontokeskuksen maisemissa voi liikkua vapaasti jokamiehenoikeuksin, mutta kaikessa toiminnassa retkeilijöiltä edellytetään luonnon vaalimista ja kunnioittamista.

Monipuoliset mahdollisuudet

  Erä- ja luontokeskuksen alueelta löytyvät leirikeskus, leirintäalue, kahdentoista järven melontareitti, virkistyskalastusalue, luontopolkuja ja lasten kalakeidas. Alueelta voi myös vuokrata veneitä.

  Valkeisen ja Mustan virkistyskalastusalue koostuu viidestä järvestä ja lammesta, joihin on istutettu mm. kirjolohta, säynettä, siikaa, nieriää ja kuhaa. Alue on Outokummun kaupungin omistama ja kalojen istutuksista vastaa Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue itse.

  Järviä ympäröiviä harjuja pitkin on 3, 4, ja 7 kilometrin pituiset luontopolut. Hiljattain alueelle valmistunut ruokailu- ja oleskelutila Karhunpesä-paviljonki soveltuu suojapaikaksi isommallekin porukalle. Monet ryhmät käyttävät Karhunpesää tukikohtanaan retkeillessään alueella. Lisäksi maastossa on kota, laavuja, nuotiopaikkoja ja inva-wc. Virkistyskalastusalue palvelee eräihmisiä ikään ja taitoihin katsomatta. Ainutlaatuinen 12 järven melontareitti sopii erinomaisesti myös aloittelijoille.

Liikuntarajoitteisuus ei ole este

  Lasten kalakeidas on esteetön ja mittava retkeily- ja kalastustukikohta. Keitaalla on 300 metrin pituinen lasten kalastusalue, jossa voi onkia myös pyörätuolissa istuen. Alue on yli yhden hehtaarin suuruinen, verkolla eristetty onkimisalue, missä liikuntarajoitteiset henkilöt ja alle 12-vuotiaat lapset saavat kalastaa ilman erillistä kalastuslupaa. Muille kalastaminen luontokeskuksen alueella on luvanvaraista.

  Liikuntarajoitteisten kulkemisen helpottamiseksi on alueelle rakennettu 1,8 metriä leveitä kulkuväyliä, joita myöten liikkuminen on helppoa ja turvallista. Kulkuväylien ja ongintalaitureiden kaiteet lisäävät myös turvallisuutta. Keitaasta löytyvät särjet, hauet, ahvenet, lahnat, onkikokoiset lohikalat ja säyneet.

  Outokummussa erämaa on helposti saavutettavissa. Erä- ja luontokeskukseen on helppo mennä, ja mielenkiintoista tekemistä löytyy varmasti jokaiselle. Koko perheen retki luontoon luo yhteenkuuluvuutta ja tuottaa mieleenpainuvia elämyksiä!Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »