Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Joensuu, Jokiranta-alue, matkustajasatama, Joensuun tori, aitous, Saimaa, Pielisjoki, rokkiviikko, Ilosaarirock, Popkatu, Vekararock, Ilovaarirock, paperilennokkien SM-kisat, Joen yö, Taitokortteli, kasvitieteellinen puutarha, Botania, perhospuutarha, taidemuseo, ONNI, Pohjois-Karjalan museo, bunkkerimuseo, Joensuun kaupunginorksteri, Karelia Expert, Markku Litja, Ville Moilanen


Ilmosaarirockin tunnelmaa. Kuva: Risto Kuittinen

Aitojen ihmisten Joensuu

Joensuu sijaitsee Saimaan Pyhäselän rannalla ja kaupungin halki virtaa Pielisjoki. Kaupunkia leimaava piirre onkin, että vettä on aina lähellä. Harvassa suomalaisessa kaupungissa keskustan hotellilta voi kävellä läheiselle hiekkarannalle, mutta Joensuussa voi!


  Jokiranta-alue on suosittu ajanviettopaikka ravintolalaivoineen ja rantakuppiloineen.

  – Siellä on kiva kuljeksia ja piipahtaa välillä kahvilla tai syömässä, sanoo Joensuun kaupungin viestintäpäällikkö Ville Moilanen. Matkustajasatamakin kahviloineen ja risteilylaivoineen on vain kivenheiton päässä.

  Joensuun keskusta-alueella on runsaasti kauppaliikkeitä ja -keskuksia, joiden valikoima on Suomen oloissa harvinaisen laadukas. Palvelutarjontaan on vaikuttanut positiivisesti runsas venäläismatkailijoiden määrä. Joensuuhan on rajakaupunki, jolla on lähes 30 km yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

  Kaupungin tiivistä keskustaa ympäröivät laajat maaseutualueet ja vireät kylät. Komeita vaaramaisemia on muun muassa Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa ja Enossa.

Tori – tunnelmaa aidoimmillaan

  Joensuuhun matkatessa kannattaa ehdottomasti poiketa torilla kahvilla, sillä siellä jos missä tapaa aitoja ja välittömiä karjalaisia.

  – Karjalaiset eivät pysty olemaan tuppisuuna, vaan he tulevat helposti kertoneeksi ventovieraallekin koko elämäntarinansa, ja tuttujen kesken on aina pientä positiivista leukailua, naurahtaa Moilanen.

Tapahtumia ja mielenkiintoista nähtävää

  Jokakesäinen Ilosaarirock kerää kymmeniä tuhansia nuoria Joensuuhun. Rokkiviikolla kaupunki kuhisee elämää. Ilosaarirockin lisäksi järjestetään oheistapahtumat Popkatu, Vekararock ja Ilovaarirock.

  Tänä vuonna paperilennokkien SM-kisatkin järjestetään Joensuussa.

  – A4-arkki mukaan, ja ei kun lennättämään! kannustaa Moilanen, joka muistuttaa myös Joen yöstä, joka on elokuussa järjestettävä maksuton kulttuuritapahtuma.

  Joensuun nähtävyyksiin kuuluvat Taitokortteli sekä kasvitieteellinen puutarha Botania perhospuutarhoineen. Puutarhassa on edustettuna neljä eri suurilmastoa. Talvisin perhosia voi nähdä trooppisella osastolla, mutta kesäaikaan perhosilla on oma osasto, jossa ne lentelevät vapaasti vierailijoiden ihasteltavana.

Monipuolinen taidemuseo

  Joensuun taidemuseo ONNIn kokoelmat kiinnostavat monipuolisuudellaan sekä aikuisia että lapsia. Kokoelmien vanhimmat esineet ovat kolmen tuhannen vuoden takaa. Vaikuttavan Kiinan kokoelman lisäksi nähtävänä on antiikin ajan veisto- ja keramiikkataidetta, eurooppalaista renessanssiajan kirkkotaidetta sekä suomalaista ikoniperinnettä esittelevä ikonikokoelma. Lisäksi museossa on runsaasti suomalaista kuvataidetta eri aikakausilta.

  Kesän ajan taidemuseossa on esillä myös KUI? IV tekstiilitaiteen triennaali, jossa mukana on teoksia kymmeniltä taiteilijoilta ympäri Suomea. Nähtävänä on monia kierrätysmateriaaleista tehtyjä teoksia, kuten Virpi Vesanen-Laukkasen karamellipapereista ommeltu teos Juhlapuku.

Karjalaista historiaa Pohjois-Karjalan museossa

  Pohjois-Karjalan museo sijaitsee kulttuuri-, museo- ja matkailukeskus Carelicumissa, aivan Joensuun keskustassa. Perusnäyttely Matkalla Karjalassa kuljettaa kävijän Karjalan esihistoriasta näihin päiviin. Erilaiset kartat, arkiset ja harvinaisemmat esineet sekä audiovisuaalinen aineisto luovat kuvaa Karjalan alueen ihmisten elämästä.

  Kesän 2013 upea teemanäyttely, Lennossa – linnut Carelicumissa, kertoo suomalaisista linnuista sekä biologin että kulttuurin näkökulmasta.

  Joensuussa ollaan Karjalan laulumailla, ja niinpä Pohjois-Karjalan museossakin järjestetään laulettuja opastuskierroksia. Joensuun museoiden museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskosen mukaan ainakin Rokkiviikon, viikon 28 aikana opastuksia esitetään laulettuina kansanrunoina, tarinankerronnallisina balladeina tai rekilauluina. Laulullisia opastuksia on saatavana myös tilauksesta.

  Lapsiperheiden suosikki Mukulakatu on lasten oma satukaupunki, ja se sisältyy museolipun hintaan. Mukulakatu on tunnelmallinen puukaupungin kuja taloineen, toreineen ja satamineen, täynnä monenlaista toimintaa, tekemistä ja elämyksiä.

Joensuun bunkkerimuseo – muistoja sotavuosilta

  Joensuun Marjalan kaupunginosassa sijaitsevassa Bunkkerimuseossa voi tutustua viime sotiin ainutlaatuisella tavalla. Museoalueella on nähtävillä niin sanotun Salpalinjan linnoitusrakenteita kuten kaksi teräsbetonibunkkeria, taisteluhautoja ja panssarikiviesteitä. Bunkkereihin on koottu Salpalinjan historiaa käsittelevä näyttely sekä sota-ajan esineistöä.

  Kesällä 2013 Joensuun bunkkerimuseo on avoinna 2.7.–25.8. sekä Joen yönä 30.8. Bunkkerimuseon ryhmävierailu- ja opastusvarauksia hoitaa Carelicumin lipunmyynti.

Musiikkia, musiikkia!

  Joensuun kaupunginorkesteri täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Syyskauden avaa orkesterin 6.9. pidettävä juhlakonsertti, jolloin tahtipuikkoon tarttuu orkesterin uusi taiteellinen johtaja Jurjen Hempel.

  Syksyn mittaan orkesteri saa solisteikseen monia huippumuusikoita, kuten Olli Mustosen ja Lilli Paasikiven. Kapellimestareina vierailevat mm. orkesterin kunniakapellimestariksi siirtynyt Atso Almila sekä Andres Mustonen ja Jaakko Kuusisto.

  Syyskuun viihdekonsertissa esiintyvät supertähdet Paula Koivuniemi ja Mikko Franck. Paula Koivuniemen hittejä kuullaan Markku Johanssonin mainioina orkesterisovituksina.

  Marraskuussa Virran viemää -konsertissa keinutaan Olavi Virran ikimuistoisten sävelten vanavedessä. Konsertin johtaa jazz-pasunisti ja kapellimestari Antti Rissanen. Solistina on oopperatenorinakin tunnettu Juha Hostikka.

Maakunnan keskus

  Joensuu on Pohjois-Karjalan maakunnan pääkaupunki, johon pääsee myös sekä junalla että lentäen.

  – Tänne tullaan, ja täältä lähdetään eteenpäin, toteaa Karelia Expertin toimitusjohtaja Markku Litja.

  Litjan mukaan suurin osa Joensuussa yöpyvistä matkailijoista saapuu edelleen muualta Suomesta, vaikka venäläisvieraiden osuus on vuosi vuodelta noussut. Matkailijoita alueelle tuovat erilaiset tapahtumat sekä kokoukset ja kongressit.

  – Pohjois-Karjala on myös suosittua perhematkailualuetta, kertoo Litja, joka yhtyy täysin Ville Moilasen käsitykseen karjalaisten ihmisten aitoudesta.

  – Täällä tunteet näytetään avoimesti – sekä nauretaan että itketään. Täällä ei tarvitse arvailla toisen tunnetilaa, hän vakuuttaa, ja suosittelee Moilasen tavoin matkailijoille käyntiä torilla ja jokirannassa.

  Litja vakuuttaa, että Karjalassa jokainen tuntee itsensä tervetulleeksi. Karjalassa kulttuuri on elävää, ja laulu ja nauru ovat herkässä. Karjalaisuus näkyy myös ruuissa ja pitopöytien antimissa. Länsisuomalaisetkin syövät karjalanpiirakoita ja karjalanpaistia, mutta eri asia on nauttia niistä ja muista herkuista Karjalassa, karjalaisten keskuudessa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »