Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Sininen Tie, Joensuu, Taito Pohjois-Karjala, Taitokortteli, Taitokeskus Joensuu, kudontasali, Kauppaneuvoksen kahvila, Perhetalo Joensuu, Taidetakomo Tulikiila, Galleria Kohina sisustusmyymälä Sarustiikka, Wanhan kaupungin päivä, Mattomarkkinat, Joulukylä


Taitokorttelin suojaisalla sisäpihalla voi nauttia mm. Kauppaneuvoksen kahvilan antimista. Kuva: Taito Pohjois-Karjala ry

Taitokorttelissa käsityö näkyy, kuuluu ja tuoksuu

Aivan Joensuun kaupungin sydämessä sijaitsevassa Taitokorttelissa suomalaisen kädentaidon voi tuntea kaikilla aisteilla. Se leimahtelee Takomon kipinöissä, kuuluu kangaspuiden paukkeessa ja tuoksuu Kauppaneuvoksen kahvilan herkullisissa leivonnaisissa.


  Taitokortteli on suomalaisen käsityökulttuurin ja kädentaitojen koti Joensuussa. Ympäri vuoden avoinna oleva Taitokortteli tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia ja mieleenpainuvan ympäristön aivan Joensuun kaupungin sydämessä, ja siitä onkin muodostunut matkailijoiden, kaupunkilaisten, käsityön ammattilaisten ja harrastajien kohtaamispaikka. Taitokortteli henkii suomalaisuutta jo miljööllään, ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä puutalokorttelialue saa viettämään alueella pidemmänkin aikaa.

  Taitokorttelin ideana on tarjota vierailijoille kattava otos pohjoiskarjalaista käsityöosaamista. Korttelin käsityöputiikkien valikoimissa on sekä perinteisiä että moderneja kodintekstiilejä, nuorten suunnittelijoiden kekseliäitä tuotteita, lasitöitä, koruja ja saippuaa sekä Karjalaisen tuoteperheen tuotteita aina suklaapiirakasta muistikirjoihin. Alueella järjestetään myös korkeatasoisia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Kangaspuiden kalketta ja kahvin tuoksua

  Vuodesta 2006 toimineessa Taitokorttelissa toimii nykyisin 18 eri toimijaa kahvilasta ja putiikeista aina Pelastakaa Lapset -yhdistykseen. Kortteli on löytänyt paikkansa käsityön ystävien ja matkailijoiden keskuudessa, sillä vuosittain siellä vierailee yli 200 000 kävijää.

  Käsitöiden maailmaan pääsee Taitokorttelissa paitsi putiikkien valikoimia ihaillen, myös itse tehden. Taitokeskus Joensuun kudontasali kymmenine kangaspuineen on Taitokorttelin sydän, ja osaavien käsityöneuvojien ohjauksessa vanhassa pankkisalissa valmistuu kokemattomammankin kutojan käsissä niin shaali kuin rakkaista räsyistä räsymattokin.

  Taitokorttelin ainutlaatuisesta tunnelmasta pääsee nauttimaan kiireettömästi korttelin suojaisella sisäpihalla, jossa luovuuden ilmapiiriä voi hengittää Kauppaneuvoksen kahvilan antimien seurassa. Paikanpäällä leivotut suolaiset ja makeat kahvileivät sekä arkisin tarjottava keittolounas vievät kielen mennessään ja iloisen rennossa karjalaisessa menossa myös sielu lepää.

  Lapsille Taitokortteli tarjoaa tekemistä mm. polkuautojen, ohjattujen pihaleikkien ja erilaisten tapahtumien muodossa. Lisää tekemistä perheen pienimmille tuo maaliskuussa avattu, Pelastakaa Lapset ry:n ylläpitämä Perheentalo Joensuu, jonka olohuone ja leikkitila tuovat hengähdystauon korttelin kiertämiseen. Kahdesti viikossa talolla toimii lapsiparkki, jonne lapset voi jättää turvallisesti siksi aikaa, kun vanhemmat viettävät aikaa Taitokorttelin palveluihin tutustuessa.

Kauppaneuvosten perintöä kunnioittaen

  Taitokorttelin tarina alkoi vuonna 2004, kun Taito Pohjois-Karjala ry:ssä heräsi unelma paikasta, jossa käsityöneuvonta, taide, kulttuuri ja käsityöyrittäjyys yhdistyisivät matkailuun. Sattumien summana unelmalle löytyi koti historiallisesta Kauppaneuvosten korttelista: Taitokorttelin sydämen muodostavat kahden joensuulaisen mahtimiehen, Antti Juhana Mustosen ja Petter Parviaisen perheilleen yli sata vuotta sitten rakennuttamat puutalot, jotka yhdessä pihapiirissä sijaitsevien punatiilitalon ja aitan kanssa muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.

  Mustosen sveitsiläistyylinen talo valmistui Ranta- ja Koskikadun kulmaan vuonna 1870, ja kauppaneuvoksen kuoltua vuonna 1877 se on palvellut mm. maistraattina, raastupana, tyttökouluna ja tullikamarina. Talo on vuosikymmenten aikana läpikäynyt monia muutostöitä, mutta 1980-luvulla talon siirryttyä Joensuun kaupungin matkailu- ja kulttuuritoimelle, se päätettiin entistää mahdollisimman lähelle alkuperäistä asuaan. Remontti oli mittava, mutta lopputulos on kauppaneuvosta ja hänen perintöään kunnioittava.

  Myös Parviaisen talolla on rakentamisensa (v. 1886) jälkeen ollut monenlaisia rooleja ja se on toiminut mm. kaupungin virasto- ja toimistokäytössä. Patriisitaloa on sen elinaikana purettu ja siirretty paikasta toiseen muutamaankin otteeseen, mutta nyt se seisoo lopullisella paikallaan Rantakadulla ja toimii Pelastakaa Lapset Ry:n ylläpitämänä Perheentalona.

  Taitokorttelin pihassa sijaitseva punatiilitalo rakennettiin 1930-luvulla autotalli- ja varastokäyttöön, ja vuonna 2007 se remontoitiin Taitokorttelin tarkoituksiin. Nyt tiilitalon alakerrassa toimivat Taidetakomo Tulikiila ja Joensuun Taito Shop, ja yläkerrassa ovat Taito Pohjois-Karjalan kurssiluokka, Galleria Kohina sekä sisustusmyymälä Sarustiikka.

  Taitokorttelin pihapiirin viimeistelee vanhan ajan tunnelmaan sopivalla tavalla idyllinen hirsiaitta, joka toimii lähinnä näyttelytilana. Vuosittain vaihtuva kesänäyttely tuo kävijöiden ulottuville monialaista ja kansainvälistä kädentaitojen kulttuuria.

Taitokorttelissa tapahtuu

  Myymälöiden ja kulttuurihistorian lisäksi Taitokorttelin suojaisa sisäpiha tarjoaa kävijöille ympäri vuoden tapahtumia ja toimintaa. Käsitöiden maailmaan vie kesäkuiset lasten Kässä-käsityöleirit, elokuussa vietetään Wanhan kaupungin päivää 1800-luvun markkinahengessä, ja Joen yö -tapahtuman yhteydessä Taitokorttelin piha-aitoissa vietetään Mattomarkkinoita, joilla maakunnan mattoalan yrittäjät esittelevät tuotteitaan.

  Joulun alla Taitokortteli muuttuu Joulutaloksi ja piha-alue tunnelmalliseksi Joulukyläksi. Sisäpihalle rakennettu punaisten mökkien kylä, havuköynnöksin koristellut ovenpielet, keskellä pihaa oleva valaistu joulukuusi ja kynttilälyhdyt tuovat joulun tunnelmaa ja luovat kiireetöntä mieltä keskellä kiireisintä joulunaikaa. Punaisten mökkien käsitöiden ja elintarvikkeiden myyjien tuotteet kutsuvat ostamaan uniikkeja ja paikallisia lahjoja pukinkonttiin.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »