Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tohmajärven kirkko, Mikael Toppelius, muistomerkki, vanha pappila, Pitäjäntupa, kesäkahvila

Tohmajärvellä sanaa kuunnellaan yhdessä maamme kauneimmista miljöistä


Tohmajärven kirkko ja pitäjäntupa vanhan pappilan pihasta kuvattuna. Kuva: Henna Björn

Kirkkoniemen kaunokaiset

Tohmajärven keskustasta syrjässä oleva Kirkkoniemi on ollut kunnan hengellisen elämän keskus. Kirkkoniemen on sanottu olevan yksi maamme kauneimmista kirkonpaikoista.


  Kirkkoniemessä on ollut kirkko jo satoja vuosia. Alun perin paikalla sijaitsi ortodoksinen tsasouna, ja Tohmajärven ensimmäinen luterilainenkin kirkko rakennettiin jo 1600-luvulla. Kirkkoniemen idyllisen miljöön muodostavat kirkko, vanha pappila, pitäjäntupa ja vanha tielinja, joka kiemurtelee niemen kumpuilevassa maastossa päättyen kirkkoherran pappilan pihapiiriin. Kirkon pihalta avautuu silmiä hivelevä maisema järvelle, joka kantaa pitäjän nimeä.

  Tohmajärven kirkko on Pohjois-Karjalan vanhin puukirkko, joka rakennettiin vuosina 1751–1756 Eskil Colleniuksen johdolla. Nykyasunsa se sai vuonna 1911 kun kirkkoa korotettiin ja sen ristivarsia jatkettiin. Viimeisin remontti kirkkoon on tehty vuosina 2005–2006. Kirkkoa ympäröi järveen viettävä kirkkomaa, jonka keskellä, aiemman kirkon paikalla, on vuodelta 1760 peräisin oleva kellotapuli. Tunnelmallisen kokonaisuuden täydentävät 1800-luvun puolivälistä peräisin oleva kirkko- eli pitäjäntupa sekä ympäröivään vesistöön liittyvät kumpuilevat pellot. 2000-luvulla Kirkkoniemessä on toteutettu Kirkkoniemi-projektia, jolla on entisöity ja ennallistettu niemen maisemaa ja ympäristöä.

Harvinainen alttaritaulu

  Ainutlaatuisen ympäristön lisäksi Tohmajärven kirkossa kannattaa käydä katsomassa kuuluisan kirkkomaalarin Mikael Toppeliuksen maalaamaa kaksiosaista alttaritaulua. Tohmajärven kirkossa oli alun perin myös muita Toppeliuksen maalauksia: saarnastuoli on sittemmin varastoitu Kansallismuseoon, mutta kirkon muut maalaukset, lehterinkaiteet ja monumentaalimaalaus ’Viimeinen tuomio’ ovat osittain tuhoutuneet aikojen saatossa ja peitetty sittemmin laudoituksella.

  Kirkon pihapiirissä sijaitsee talvi- ja jatkosodissa kaatuneitten sankarivainajien hauta-alue ja muistokivi sekä vartijapatsas. Muita muistomerkkejä kirkon alueella ovat mm. Kalpakivi, Karjalaan jääneiden muistomerkki, vapaussodassa 1918 kaatuneitten tohmajärveläisten ja pälkjärveläisten muistomerkit, piispa Eino Sormusen hautakivi, kruununvoutien Gabriel Walleniuksen ja Gustav Adolf Järnefeltin muistomerkit sekä vuosina 1865–1868 Nälkään kuolleiden muistomerkki.

Talkoovoimin hyvällä asialla


  Vuonna 1841 rakennettu vanha pappila on toiminnassa myös nykyisin. Kesäaikaan pappilassa pidetään seurakunnan leirejä ja sitä vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin.

  Pitäjäntuvassa toimii nykyisin kesäkahvila, jonka toimintaa ylläpidetään talkoovoimin. Kesäkuun alusta elokuun puoliväliin joka päivä avoinna oleva kahvila vaatii ison joukon vapaaehtoisia, ja Tohmajärvellä ollaankin syystä ylpeitä pohjoiskarjalaisesta talkoohengestä. Vapaaehtoisten lisäksi kesäkahvila työllistää yhden nuoren työmarkkinatuella viitenä päivänä viikossa.

  Kesäkahvilassa on myynnissä kahvia ja kotitekoisia leivonnaisia sekä teetä, mehua ja jäätelöä. Lisäksi myynnissä on erilaisia käsitöitä kuten räsymattoja, poppanoita ja erilaisia tilkkutöitä. Kaikki tuotto menee lyhentämättömänä lähetys- ja diakoniatyön hyväksi.

Koko kylän tupa

  Pitäjäntupa on valmistunut vuonna 1856. Tohmajärven historiikissa todettiin, että kyläläiset olivat päättäneet jo vuonna 1737 rakentaa pitäjäntuvan, kuitenkin rakentamista viivytettiin ja viivytettiin vuoteen 1856 kustannusten lisääntymisen pelossa. Projekti oli siis pitkä, mutta palkitseva. Historiikissa kerrotaan, että seurakuntalaiset ihastuivat uuteen rakennukseen siinä määrin, että osa vietti siellä myös jumalanpalvelusajan. Moista ei kuitenkaan suvaittu, ja ”kurin palauttamiseksi päätettiin, että kaikki ne, jotka tavattiin ennen jumalanpalveluksen loppua ilman laillista syytä, jollainen oli mm. sairauskohtaus, pitäjäntuvasta, saisivat sakot."

  Aikojen kuluessa Pitäjäntupaa on remontoitu sisältä ja ulkoa talkoovoimin. Sisäremontissa rakennus sai uuden kauniin ilmeen, jolla on pyritty tavoittamaan vanhanajan tunnelma riepumattoineen ja pellavaliinoineen. Seiniä kaunistavat upeat vanhat hirret. Virallisten aukioloaikojen lisäksi tuvassa järjestetään erilaisia iltatapahtumia, kuten lähetysjärjestöjen vierailutilaisuuksia sekä sanan, runon ja laulun iltoja oman pitäjän taitajien kesken. Ryhmämatkailijoille Pitäjäntuvasta voi ryhmille tilata kahvituksen etukäteen, ja siellä voi pienessä mittakaavassa järjestää myös yksityistilaisuuksia. Reilun kaupan kahvia saa juoda aidoista, 1940-luvun kahvikupeista!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »