Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Tohmajärvi, Puun Sielu, Mauri Kekkonen, Natasha Podkolzina, Karjalan puutyökoulu, ryhmäretki, työpaja, puutyökurssi, työnäytös, Onnela


Onnelan juhannustunnelmaa. Kuva: Natasha Podkolzina

Puun Sielu asuu Onkamossa

Puu on kautta aikain ollut suomalaisille elintärkeää. Puusta on saatu elanto ja lämmitys, puusta on rakennettu asumuksia ja niiden siimeksessä on pohdiskeltu elämän kulkua. Puun Sielu Tohmajärven Onkamon kylässä kunnioittaa puuta näyttelyin, kurssein ja retkin.


  Tohmajärven Onkamossa, suomalaisen metsän syleilyssä sijaitsee Onnela, puuseppämestari Mauri Kekkosen ja taiteilija Natasha Podkolzinan koti ja elämäntyö, ainutlaatuinen vierailukohde ja suomalaisen puutaiteen ja puuntyöstöosaamisen koti. Onnelan kokonaisuus koostuu puutaidenäyttelystä, puutarhasta kasveineen ja pensaineen, puulajipuistosta sekä puutyökoulusta, jossa Kekkonen ja Podkolzina kotimaisine ja ulkomaisine kollegoineen opettavat kävijöille puun työstämistä eri menetelmin.

Puutaiteen parhaimmistoa

  Onnelan päärakennuksen hirsiseinien sisällä aukeaa suomalaisittain ainutlaatuinen puutaiteen näyttely, jossa esitellään kymmenittäin suomalaisten ja myös ulkomaalaisten taiteilijoiden puutaideteoksia. Näytteillä on erilaisin menetelmin toteutettuja taideteoksia reliefeistä sorvaustöihin, veistoksia ja puumaalauksia. Työt ovat myytävänä, ja niiden lisäksi Onnelassa on ostettavana kattava valikoima matkamuisto-, käyttö- ja lahjaesineitä. Tänä kesänä Onnelassa käyneiden kesken myös arvotaan taidetta ja käyttöesineitä.

  Puun Sielun puutaidenäyttelyn alku juontaa juurensa 1990-luvulle, jolloin Mauri Kekkonen ja muutama muu puualan ammattilainen toteuttivat lyhytaikaisia puutaidenäyttelyitä mm. Imatralla, Savonlinnassa, Sortavalassa ja Juvalla. Muutaman vuoden kuluessa virisi ajatus pysyvän näyttelyn pystyttämiseksi, ja sattumien seurauksena Kekkonen ja Podkolzina perustivat näyttelypaikan Onnelaan, jossa puutaidetta pääsee nykyisin ihastelemaan ympäri vuoden: kesäisin näyttely on avoinna joka päivä, talvella tilauksesta ryhmille.

  Näyttelyn teema vaihtuu muutaman kerran vuodessa. Parhaillaan esillä olevan näyttelyn teemana on Erotiikka puutaiteessa, ja esillä on noin 60 taiteilijan töitä. Taiteilijat ovat pääosin suomalaisia, mutta mukana on myös ranskalaisen, espanjalaisen ja muutaman venäläisen taiteilijan töitä.

Käsillä tekemisen riemua

  Puun Sielun toiminta-ajatuksena on tuoda esiin, vaalia ja kehittää suomalaista puutaidetta ja -osaamista kokonaisvaltaisesti paitsi näyttelyllä myös työnäytöksillä, puuntyöstökursseilla ja luennoilla. Kekkonen ja Podkolzina pyörittävät Karjalan puutyökoulua, joka tarjoaa koulutusta puun työstämiseen ja puutöihin. Kurssit räätälöidään aina tilaajan toiveiden mukaan, ja ne voivat pituudeltaan olla muutamasta tunnista jopa viikkojen ja kuukausien mittaisiin jaksoihin. Kursseilla puun työstöä opetetaan kädestä pitäen niin, että jokainen kurssilainen oppii. Laatu on kaikessa tekemisessä avainsana. Kursseja järjestetään tilaajan toiveesta niin Onnelassa kuin muualla Suomessa ja ulkomaillakin, ja opettajina kursseilla toimivat Kekkosen ja Podkolzinan lisäksi muut suomalaiset puutyön mestarit.

  Natasha Podkolzinan mukaan puutyökursseille on valtava kysyntä, sillä ihmiset haluavat työn vastapainoksi askarrella jotain konkreettista ja nähdä työnsä jäljen. Karjalan puutyökoulu on Suomessa ainoa tämäntyyppinen koulu, jossa kurssitarjonta räätälöidään täysin tilaajan mukaan. Suunnitteilla on ryhtyä tarjoamaan perheille ja ryhmille toimintalomapaketteja, joihin voidaan yhdistää puu- ja muita käsitöitä sekä retkiä luontoon tai maakunnan muihin matkailukohteisiin. Natasha Podkolzina kertoo, että perhelomakonseptia on alustavasti jo esitelty, ja innostus on ollut kovaa.

Ryhmäretkien mahdollisuudet

  Ryhmille Puun Sielun Koti on erilainen retkikohde, jossa näyttelyssä vierailuun voi yhdistää vaikkapa metsiin ja puihin tutustuttavan rauhoittavan metsäretken tai luennon esimerkiksi puuhun, metsään, puutarhaan tai puurakentamiseen liittyen. Ryhmille on saatavana myös ohjattuja työpajoja ja puutyökursseja, joilla opiskellaan puun työstöä ryhmän toiveiden mukaan – esimerkiksi sorvausta, veistoa, tuohi- ja lastutöitä tai pajutöitä. Halutessa Kekkonen ja Podkolzina järjestävät vierailijoille työnäytöksiä puun käsittelystä, ja tilauksesta Onnelaan saadaan järjestettyä myös kahvitusta ja ruokailua. Usein vierailijoiden kanssa käydään syömässä myös kylällä ja samalla tutustutaan Tohmajärven muihin kohteisiin.

  Onnelaan tehdään paljon ryhmäretkiä, ja poikkeuksetta ryhmien palaute on ollut positiivista. Ryhmien joukossa on niin eläkeläis- kuin koululaisryhmiä sekä harrasteryhmiä ja työporukoita, kasvavassa määrin myös rajan toiselta puolelta Karjalasta ja Venäjältä. Tohmajärven sijainti aivan Venäjän rajalla mahdollistaakin matkojen tekemisen rajan molemmin puolin: Kekkosen ja Podkolzinan kautta järjestyvät ryhmämatkat myös Suomesta Venäjälle.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »