Nro 3-2013
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Iisalmi, Koljonvirta, opastuskeskus, Juhani Aho, Juhani Ahon museo, Mansikkaniemen kesäteatteri, Kulttuurikievari ry, Kivinen tie, Sirra, a cappella, Genelec Oy, Markus Kahelin, Piukat paikat, Maria Lund, Maarianvaaran kesäteatteri, Juhani Ahon perinnepäivä, Koljonvirta Camping & Catering, Jamppa Kääriäinen, Koljonvirran Ratsastuskeskus, tapahtuma


Mansikkaniemen kesäteatterin musiikkinäytelmä Kivinen tie kertoo Juhani Ahosta, joka asui lapsuutensa juuri Mansikkaniemessä.

Kokoa joukkosi Koljonvirralle!

Taisteluiden ja tarinoiden Koljonvirta on monipuolinen matkailu- ja virkistysalue, joka sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Iisalmen kaupungista. Mielenkiintoinen historia, luonnonkauniit maisemat, monipuoliset palvelut sekä lukuisat tapahtumat tekevät siitä oivan kesäkohteen.


  Historiansa ja siihen liittyvien nähtävyyksien lisäksi vierailijoita Koljonvirralle houkuttavat kesäteatteri, leirintäalue kahvila- ja ravintolapalveluineen, leirikeskus sekä ratsastuskeskus.

Historiallinen Koljonvirta

  Koljonvirralla miljööt, muistomerkit ja muinaisjäänteet ovat painaneet jälkensä maisemaan kertoen alueen värikkäästä historiasta. Parhaiten Koljonvirta muistetaan Koljonvirran taistelusta, kun 27.10.1808 ruotsalais-suomalaiset joukot saivat eversti Sandelsin johdolla voiton venäläisistä joukoista. Tästä taistelusta kerrotaan myös J.L. Runebergin ”Vänrikki Stoolin tarinoissa”.

  Koljonvirran alueeseen tutustuminen kannattaa aloittaa Koljonvirran opastuskeskuksesta, joka toimii historiallisessa Mäntylän tuvassa. Opastuskeskuksessa on mm. Suomen sotaa ja Koljonvirran taisteluja esittelevä näyttely. Sieltä on saatavana myös karttoja aluetta kiertävästä mielenkiintoisesta historiapolusta, joka johdattaa historiallisten tapahtumien autenttisille tapahtumapaikoille.

  Opastuskeskuksen yhteydessä on kesäkahvila, johon mahtuu kerrallaan bussilastilliselle vierailijoita, joten tutustumisretken voi aloittaa vaikkapa yhteisellä kahvihetkellä.

Juhani Ahon lapsuudenkoti

  Kirjailija Juhani Aho vietti Mansikkaniemen pikkupappilassa lapsuusvuotensa 4-vuotiaasta 15-vuotiaaksi asti, sillä Ahon isä, Theodor Brofeldt, toimi Iisalmen seurakunnan pappina. Aho itse muistelee onnellisia vuosia Mansikkaniemessä muun muassa kirjassaan ”Muistatko?”.

  Pappilassa on vuodesta 1958 lähtien toiminut Juhani Ahon museo, jossa pääsee tutustumaan 1800-luvun pappilamiljööseen ja -kulttuuriin sekä kansalliskirjailijamme elämään. Museon esineistö on koottu Ahon suvulta ja Iisalmen pappilasta. Työhuoneessa on esillä Aholle kuuluneita esineitä, kuten kirjoituspöytä ja tuoli sekä kirjoituskone. Salissa on nähtävänä erikoisuus, Juhani Ahon polkupyörän rekisteriote. Esillä on myös Ahon rakkaaseen harrastukseen, kalastukseen, liittyviä välineitä ja perhoja.

Juhani Aho kesäteatterissakin

  Mansikkaniemen kesäteatteri sijaitsee upealla paikalla, luonnon muovaamassa syvänteessä. Sekä näyttämö että 500 hengen katsomo ovat katettuja. Kesäteatterin väliaikatarjoilusta huolehtii Koljonvirta Camping & Catering.

  Kesän 2013 ohjelmisto muodostuu kolmesta eri näytelmästä. Heinä-elokuussa nähtävä lämminhenkinen musiikkinäytelmä Kivinen tie kertoo Juhani Ahosta – kirjailijasta, lehtimiehestä ja intohimoisesta kalastajasta. Kirjailijan lapsuuden pihapiirissä esitettävä näytelmä vie Suomen itsenäistymisen ajan vuosikymmeniin. Näytelmän esittää taitava paikallinen harrastajaryhmä Kulttuurikievari ry, ja näytelmän korkeatasoisesta musiikista vastaa a cappella yhtye Sirra, eli musiikin moniosaajat Ismo Vänskä, Sanna-Kaisa Ruoppa, Seppo Löytynoja ja Karoliina Heiskanen. Näytelmän on Juhani Ahon kirjeiden pohjalta kirjoittanut Heli Löytynoja, joka myös ohjaa näytelmän.

  Äänentoiston laatuun panostetaan erityisesti, sillä sen suunnittelusta on vastannut alan huippuammattilainen, Markus Kahelin Genelec Oy:stä. Niin näyttelijöiden repliikit kuin musiikkisovitukset kuuluvat selkeästi joka puolelle katsomoa.

Piukat Paikat viikon ajan

  Heinäkuun puolivälin aikoihin Mansikkaniemen teatterilavan valtaa maailman menestysmusikaali Piukat paikat, jota tähdittää Maria Lund. Näytelmässä on luvassa glamouria ja romantiikkaa, vauhdikasta musiikkia, laulua, tanssia sekä meheviä kommelluksia Floridan auringon alla. Musikaalin ohjaa Tiina Brännare.

Maarianvaaralaiset vierailulla

  Maarianvaaran kesäteatteri vierailee Mansikkaniemessä Juhani Ahon perinnepäivän yhteydessä 28.7.2013. Heidän tämän kesän näytelmänsä on Maiju Lassilan Kun lesket lempivät -komedia. Näytelmä on erinomaisen hauska ja lämminhenkinen komedia Simo Kämäräisen kosiomatkan kommelluksista. Esityksen dramatisoi ja ohjaa Juhani Joensuu ja musiikin siihen säveltää Erkki Räsänen.

Koljonvirta Camping & Catering – viihtyisä leirintäalue

  Koljonvirta Camping & Catering tarjoaa leirintäpalveluja toukokuusta syyskuuhun, mutta muina aikoinakin voi majoittua mökeissä tai päärakennuksessa, jossa persoonallisia huoneita on 20 henkilölle. Kesäisin asiakkaita palvelevat mm. vastaanotto-kahvila sekä ravintola, joka talviaikaan on avoinna tilauksesta.

  Nuorison iloksi ja avustuksella kesällä 2012 alueelle rakennettiin skeittiramppi.

  – Uimaranta ja minigolfrata on uusittu, ja uudistuksia tehdään kaiken aikaa lisää, lupaa viime kesänä puikkoihin tarttunut Jamppa Kääriäinen intoa puhkuen.

  Moniin aktiviteetteihin lisämahdollisuuksia tuo vieressä sijaitseva Koljonvirran Ratsastuskeskus.

Tapahtumia joka viikko

  Koljonvirralla tapahtuu jatkuvasti. Kesäkuussa järjestetään Koljonvirta Soi -harmonikkatapahtuma, Moottorisahauksen SM-veistokisat, sekä suositut Perinnekonepäivät. Juhannuksena Koljonvirralla on mm. Savon juhannusneitokisa, ja saattaapa laulajana tunnettu isäntä itsekin nousta tuolloin lavalle.

  Kuun lopussa Rockin’ by the River -tapahtumassa pääosassa ovat Amerikan autot ja pyörät sekä Rock'n'Roll 1950–60-luvun henkeen.

  Heinäkuun tapahtumat aloittaa Koljonvirta Truckmeeting, joka on koko perheen kantrihenkinen tapahtuma. Nähtävänä on noin 50 rekkaa sisältäen työajoneuvoja sekä tuunattuja näyttelyautoja. Skatefest kokoaa nuorison kisailemaan skeittailussa ja kuuntelemaan oman genren muusikoita. Koljonvirralla pidetään myös murteella puhumisen SM-kisojen finaali.

  Elokuussa pidettävät Rompepäivät Terva-ajoineen kerää normaalisti jopa 10 000 kävijää. Elokuussa on myös Vetouistelun SM-kisat sekä Air combat -taistelulennokkikisojen gaalailta.

  – Silloin täällä on kansainvälistä menoa ja mielenkiintoista ohjelmaa! lupaa Kääriäinen.

  Kauden päättäjäisiä vietetään 24.8., jolloin sytytetään Elokokko. Kausi jatkuu kuitenkin syyskuun loppuun.

  Kääriäinen muistuttaa, että näiden tapahtumien lisäksi kesäkaudella joka torstai on lauluilta, jossa laulellaan elävän musiikin tahdissa. Perjantaisin vuorossa on karaoke, ja lauantaisin on latotanssit. Koljonvirralla aika ei siis todellakaan käy pitkäksi!Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »