Nro 3-2013
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kajaani, Oulujärvi, kesätapahtumat, nähtävyydet, Paltaniemi, kuvakirkko, Keisarin talli, Eino Leino -talo, Ärjänsaari, melonta, höyrylaivaristeily, S/S Kouta


Ilmakuva Kajaanista. Kuva: Kajaani Info

Kajaanin ja Oulujärven kauniissa maisemissa

Kajaani tunnetaan korkeatasoisesta kulttuuritarjonnastaan, johon kuuluvat mm. Runoviikko, Barokki Soi sekä muut kesätapahtumat. Linnanvirran ilmainen kalastusalue houkuttelee kalastuksesta kiinnostuneita matkailijoita. Täällä voi vetäistä virrasta jokitaimenia tai harjuksia aivan keskellä kaupunkia. Jyhkeä Kajaanin linna idyllisine jokimaisemineen ja lussitupineen on myös näkemisen arvoinen.


Historiallinen Paltaniemi

  Paltaniemen kylä sijaitsee Oulujärven rannalla Kajaanin kupeessa. Se tarjoaa runsaasti historiallista nähtävää maalaisidyllin keskellä. Kylän halki mutkittelee museotie, jolla voi aistia historian havinaa.

  – Paltaniemen kuvakirkko on alueen tärkein nähtävyys vanhoine hautausmaineen ja kellotapuleineen: sitä tullaan ihailemaan ulkomaita myöten, Aila Vähämaa Kajaanin kaupungin matkailutoimesta kertoo. V

  uonna 1726 valmistuneen kirkon seinät ja katto on koristeltu raamatunaiheisin maalauksin. Kirkon vierestä löytyy Keisarin talli, joka rakennettiin aikoinaan Aleksanteri I:n vierailun kunniaksi vuonna 1819, ja siirrettiin sittemmin tänne. Paltaniemellä sijaitsee myös yksi Kainuun tärkeimpiä venesatamia. Sen läheisyydestä alkaa upea hiekkaranta, jonne lomailijat suuntaavat kesähelteellä.

Eino Leino -perinnetalo

  Paltaniemellä sijaitseva Eino Leino -talo on myös vierailun väärti. Lönnrot asui Hövelössä vuosina 1834–1835, täällä hän kokosi Vanhan Kalevalan. Eino Leino vietti taas lapsuutensa 1800-luvun lopulla samaisen talon kurkihirren alla Lönnbohmin kymmenlapsisen perheen nuorimmaisena.

  Vanha Hövelö purettiin 1970–luvun alussa. Alkuperäisen Hövelön piirustusten mukaisesti rakennettu Eino Leino -perinnetalo vihittiin nykyiselle paikalleen Leinon syntymäpäivänä vuonna 1978. Talo on Elias Lönnrot -seuran ja Kainuun Eino Leino -seuran omistuksessa.

Upea Oulujärvi

  Oulujärvi, jota kutsutaan myös Kainuun mereksi, tarjoaa monenlaista aktiviteettia kesäaikaan. Yksi varteenotettava vaihtoehto on veneretki Ärjänsaareen, jonne järjestetään moottorivenekuljetuksia kaikenkokoisille ryhmille. Päivä saarella kuluu mukavasti patikoiden tai hienohiekkaisella rannalla lekotellen. Jos aika vain sallii, voi vuokrata mökin ja viettää useammankin päivän tällä ns. Oulujärven Rivieralla.

  Kajakkimelontakurssi tarjoaa jännitystä sopivassa määrin lomapäiviksi, tai jos on jo kokenut meloja, voi vain vuokrata välineet ja lähteä itsenäisesti tutustumaan alueen jylhiin maisemiin. Ohjelmapalveluita ja mökkejä voi varata osoitteesta luonnollisesti.fi.

Tunnelmalliselle höyrylaivaristeilylle

  Nostalgiaa kaipaavien kannattaa hypätä iltaristeilylle höyrylaiva S/S Koutan kyytiin. Tämä huolella kunnostettu 90-vuotias höyryalus kuljettaa matkailijoita Oulujärvellä tasaisesti puksuttaen. Valkokylkisen aluksen kannella pääsee nauttimaan entisajan tunnelmasta. S/S Kouta on myös Euroopan pohjoisin toiminnassa oleva höyrylaiva.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »