Nro 3-2013
Luokittelu: Lappi ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Midnight Sun Canoeing, melontatapahtuma, Muonio, Tornio, Henkka Kivinen, Timo Kesti, Muonion- ja Tornionjoki, Kukkolankoski


Kuva: Antti Pietikäinen

Midnight Sun Canoeing Keskiyön aurinkoa ja kuohuvia koskia

Kevät tekee tuloaan, ja mieleeni palaavat muistot viime kesän melontareissuista. Virtaavan veden kaipuu polttaa sisälläni. Tunnen kuinka sydämeni sykkii yhä nopeampaa. Melomaan on päästävä. Tähän lajiin kun kerran koukkuun on jäänyt, sitä tahtoo lisää ja lisää…


  Kolmannen Midnight Sun Canoeing -melontatapahtuman järjestelyt ovat käynnissä. Tänä vuonna tapahtuma melotaan Muoniosta Tornioon 30.6.–6.7.2013. Kaiken kaikkiaan seitsemän päivän melonnalle kertyy mittaa 295 kilometriä. Matka voi kokemattoman melojan korvissa kuulostaa hurjalta, mutta kun se jaetaan 28–70 km päiväetappeihin, kuulostaa matka paljon kohtuullisemmalta.

  – Lisäksi kun joka yö on melojilla mahdollisuus yöpyä mukavasti liinavaatteissa, kynnys osallistumiseen pienenee, kertoo Midnight Sun Canoeingin pääopas Henkka Kivinen. Myöskään kaikkia etappeja ei ole pakko meloa, vaan osallistua voi koko matkan sijaan yksittäisille päiväetapeille.

  Henkka on ollut mukana tapahtuman toteuttamisessa joka kerta. Hän kertoo tapahtuman sopivan kaikentasoisille melojille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kesällä 2012 tapahtumaan osallistuneista melojista nuorimmat olivat vajaat 20-vuotiaita, kun taas vanhimmat osallistujat olivat ylittäneet 70 vuoden rajapyykin. Mukana oli sekä vasta-alkajia että kokeneita retki- ja koskimelojia. Osallistujia yhdistää kiinnostus melontaa ja ulkoilmaelämää kohtaan.

Ihanteelliset olosuhteet

  Useamman vuoden melontaa työkseen opettanut Timo Kesti Pikkulahden Palveluista kuvailee Tornion- ja Muonionjokia ainutlaatuiseksi.

  – Tällä joella yhdistyvät melonnan eri osa-alueet hyvin yhteen. Joki on erittäin monipuolinen, sieltä löytyy aina uusia haasteita ja elämyksiä. Sinne on aina mukava palata, toteaa Timo.

  Muonion- ja Tornionjoki on ainutlaatuinen, sillä se on Euroopan pisin vapaa joki. Matkalle mahtuu niin vauhdikkaita koskia kuin pitkiä leppoisasti virtaavia suvantoja. Korkeuseroa Muoniosta Tornioon kertyy 220 metriä, ja siitä vain osa tullaan alas koskien aikana.

  Tapahtuman aloituspäivä on viikko juhannuksen jälkeen, jolloin vesiolosuhteiden pitäisivät olla Muonion- ja Tornionjoilla ihanteelliset. Kilpisjärveltä jäät ovat sulaneet, ja juhannustulvan jälkeen vedenkorkeus on laskusuhdanteessa. Reitille osuvat kosket ovat vauhdikkaassa kunnossa, mutta niiden läpi melominen ei vaadi ihmeellisiä erityistaitoja. Tarvittaessa reitin suurimmat kosket voidaan kiertää maitse, jonka lisäksi Tornionjoen suurin koski, Kukkolankoski, on mahdollista laskea Pohjolan Safareiden oppaiden avustuksella kumilautalla.

Turvatiimi matkassa

  Koskissa ja muun matkan aikana osallistujien turvallisuudesta huolehtii Midnight Sun Canoeing -tapahtuman opas- ja turvatiimi, joka koostuu Muonion melojien nuorista osaajista. Tämä on saanut kiitosta sekä osallistujien että järjestäjien taholta, joihin nuorten melojien osaaminen ja innokkuus ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen. Tämä innostuneisuus tarttuu helposti muihin melojiin, ja osallistujien kesken on syntynyt rento ja välitön ilmapiiri. Tälle pohjalle on hyvä rakentaa tulevien vuosien tapahtumia.Tekstin kirjoittiMika Lähdekorpi


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »