Nro 3-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kustavi, Volter Kilpi -kirjallisuusviikko, kesäteatteri, TuulenHuutajat, Tuulentupa, Anja Siusluoto, Matti Niemi, Esko LUonsinen, Nissilän piha, yönäytös, yhteislaulu


TuulenHuutajien kesäteatterinäytelmää esitetään 24.7.-23.8.2013 idyllisellä Nissilän pihalla.

Kulttuuria Kustavin kesässä

Viihtyisässä Kustavin kunnassa voi kesäisin kokea kulttuurielämyksiä aidossa saaristomiljöössä. Meri, komeat kalliot ja muualla Suomessa harvinaislaatuiset kasvit saavat unohtamaan arjen kiireet.


Volter Kilpi -viikko

  Kustavissa järjestetään kirjailija Volter Kilven kunniaksi Volter Kilpi -kirjallisuusviikko nyt jo 15.kerran. Tämänkertaista viikkoa juhlitaan 17.–21.7.13 teemalla AIKAMATKA! – aika matka. Viikon aikana kuultavana on jälleen mittava joukko maamme kulttuuri-, kirjallisuus- ja teatterialan eturivin henkilöitä. Mukana ovat mm. professorit Kaisa Häkkinen, Markku Löytönen, Tapio Markkanen ja Paavo Castrén. Kirjailijoista puheenvuoron saavat mm. Jörn Donner, Laura Lindsten ja Anna Kortelainen. Teatteria edustaa näyttelijä Esko Salminen.

Tuulentuvalla huutajat

  Kustavissa on voinut nauttia kesäteatterista jo monen vuoden ajan. Alun perin ryhmä valmisti ohjelmaa Tuulentuvan kesäjuhlille järjestäen lisäksi muutamia pihanäytöksiä. Vuonna 2009 syntyi virallisesti Teatteriyhdistys TuulenHuutajat ry, jonka pääasiallinen esiintymispaikka on Nissilän piha. Kustavin Tuulentupa täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja kesäjuhlilla TuulenHuutajat tulee esittämään historiakavalkadin lähtien vuodesta 1913.

Maailman ensi-iltoja

  TuulenHuutajien ryhmä koostuu kustavilaisista, kesäkustavilaisista ja lähikaupunkien innokkaista teatterinharrastajista. Tämän kesän esityksessä mukana on 16 näyttelijää.

  – Meidän näytelmämme ovat aina maailman ensi-iltoja, kehuu TuulenHuutajien monipuolinen puuhanainen ja ohjaaja Anja Siusluoto, sillä kaikki esitettävät näytelmät kirjoittaa raisiolainen ja kesäkustavilainen Matti Niemi varta vasten TuulenHuutajille. Yhteen hioutuneella ryhmällä on yhdessä aina ”kauhian hauskaa”, kuten Siusluoto asian ilmaisee.

  Taitoa ryhmässä riittää, sillä lähes koko esiintyvä joukko osaa myös laulaa. Siusluodon ansiosta ryhmän mukaan on saatu myös uusikaupunkilainen harmonikantaitaja Esko Luonsinen.

  – Soittaja Jumalan armosta! toteaa Siusluoto, joka ohjaamisen lisäksi myös laulaa ja näyttelee.

Teatteria idyllisessä pihapiirissä

  TuulenHuutajien esityspaikka, Nissilän piha, on museoviraston suojelema, umpipihatyyppinen piha-alue. Talon seinustalle on rakennettu matala lava, ja piha on loivasti viettävä. Näin se soveltuu hyvin teatteripaikaksi. Ja kun vielä ryhmällä on omasta takaa äänentoisto- ja valaistuslaitteet, tunnelma on kuin isommassakin teatterissa.

  – Pihallemme nostetaan aina satakunta tuolia, ja tarvittaessa toinen sata voidaan kantaa Tuulentuvalta, vakuuttaa Siusluoto, joka siis on antanut pihansakin kesäteatterin käyttöön.

  Kaikkein suosituin näytös on perinteisesti ollut elokuun lopulla pidettävä yönäytös. Silloin tunnelma on käsin kosketeltava, ja pihapiiri täyttyy katsojista ääriään myöten.

Onks kettän koton?


  Näin kysellään tämän kesän näytelmässä, jossa luvassa on hulvatonta huumoria ja taattua kesäteatterihauskaa.

  – Mitä muuta siitä olisi voinut tullakaan, kun jääkiekkomies kirjoitti rakkaustarinan, veistelee Siusluoto, joka naureskellen sanoo näytelmännimen viittaavan joko taloon tai pääkoppaan, ihan kuinka vain.

  TuulenHuutajien näytelmän ensi-ilta on 24.7. ja esityksiä on yhteensä 9. Kausi päättyy yönäytökseen 23.8. klo 22, jolloin tunnelmaan virittäydytään jo tuntia ennen alkavalla yhteislaulutilaisuudella. Kaikki esityspäivät ja -ajat on nähtävissä Kustavin kunnan internet-sivuilta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »