Nro 3-2013
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Lohja, Nummi-Pusula, Myllyniemen matkailutila, Juha Valkamo, Meijerimuseo, Kasvihuoneilmiö, Hyrsylän Mutka, Kovelan tila, traktori- ja maatalouskonemuseo


Juha Valkamo, Myllyniemen matkailutilan pehtoori

Nummi- Pusula on nyt
Lohjan kylä

Lohjan matkailutarjonta monipuolistui entisestään, kun Lohja, Nummi-Pusula ja Karjalohja yhdistyivät vuoden 2013 alusta.


  Nummi-Pusulan alueella sijaitsevan Myllyniemen matkailutilan pehtoori Juha Valkamo on tyytyväinen yhdistymisen tuomaan positiiviseen vireeseen sekä yhteisen matkailustrategian luomiseen. Myös oman pitäjän matkailuyritykset ovat tiivistäneet yhteistyötään.

  – Kolmikon KasvihuoneilmiöMeijerimuseo – Myllyniemen yhteisesiintyminen herätti Kongressimessuilla runsaasti kiinnostusta, kertoo Valkamo tyytyväisenä.

Elämyksiä, kokouksia ja juhlia

  Myllyniemi ja Meijerimuseo sijaitsevat Nummenjoen varrella, vain kolmen kilometrin päässä toisistaan, joten ne on helppo yhdistää saman retken ohjelmaan. Valion meijerimuseon näyttely antaa monipuolisen kuvan meijeritoiminnan vaiheista Suomessa aina 1960–70-luvulle saakka. Nähtävänä on niin koneita ja laitteita kuin meijeritoimintaa sekä voin- ja juustonvalmistusta esittelevä näyttely. Meijerimuseo on jykevä jugendhenkinen rakennus 1900-luvun alkuvuosilta, jonka huoneet on entisöity taidolla ajan henkeen sopiviksi.

  Meijerimuseolta voidaan siirtyä Myllyniemeen joko meloen kanootilla jokea pitkin tai jokimaisemissa reippaillen. Perillä nautitaan maittava ruoka, jonka jälkeen voi pitää vaikkapa kokousta.

  Myllyniemellä on monipuoliset ja persoonalliset kokoustilat sekä päiväkokouksille että yli yön kestäville palavereille. Majoitustilaa on maalaisromantiikan säilyttäneissä vierashuoneissa kesäaikaan noin 40 ja talvellakin 30 vieraalle. Kesäisin järjestetään jopa 200 hengen juhlia. Valkamo korostaa, että paikka soveltuu erinomaisesti koulutusten ja valmennusten järjestämiseen, sillä Myllyniemeen otetaan kerrallaan vain yksi ryhmä.

  – Tarjoamme näin intiimi-persoonallisia kokouselämyksiä, luonnehtii Valkamo.

Aitoa lähiruokaa

  Myllyniemen tila on tunnettu erinomaisesta keittiöstään.

  – Valmistamme todellista lähiruokaa oman tilan lampaista ja ryytitarhan tuotteista sekä omien maiden riistasta, kehaisee Valkamo, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus ravintola- ja elintarvikealalta. Kun vielä osa raaka-aineista tulee lähialueen luomuviljelijöiltä, on asiakkaille helppo selvittää ruuan alkuperä.

  Myllyniemen keittiö jakaa tietämystään myös eteenpäin, sillä siellä järjestetään erilaisia kursseja aina neljän ruokalajin aterian valmistuksesta leivontaan tai riistan- ja kalankäsittelyyn asti. Kokki- ja leivontakoulut räätälöidään ryhmän kiinnostuksen mukaan, ja kerralla tilan hyvätasoisessa keittiössä voi työskennellä 15 kokkikokelasta.

  – Nytkin meille on tulossa kuuden hengen miesporukka, jonka kanssa valmistamme illallisen naapuritilan Herefordin härästä, kertoo Valkama. Myllyniemen kokoustiloissa on A-oikeudet, joten ruuan kanssa on saatavana myös siihen soveltuvat juomat.

Poikkea näissäkin

  Vanhan Ykköstien varressa sijaitseva Kasvihuoneilmiö on erilainen taukopaikka. Sisäänsä se kätkee tavaratalon, kahvila-ravintolan ja taidegallerian.

  Hyrsylän Mutka ottaa tilauksesta vastaan ryhmiä. Aira Samulinin karjalaisen ulkoasun omaava talo on täynnä antiikkia ja vanhoja astioita. Alakerrassa on lelumuseo, jossa on tuhansia vanhoja leluja.

  Kesäviikonloppuisin Nummi-Pusulassa kannattaa poiketa myös koko perheelle soveltuvassa Kovelan tilan traktori- ja maatalouskonemuseossa. Päärakennuksen kartano- ja käsityömuseossa on kauniiden huoneiden ja huonekalujen lisäksi esillä käsityöperinteen helmiä. Navetassa on kahdessa kerroksessa maatalouskoneiden ja -laitteiden kokoelma, jonka traktorit ovat pääosin vuosilta 1920–1955.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »