Nro 4-2013
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, Ahti Oksman, Päätoimittajalta
Työhuoneeni ikkunasta näkyvä maisema muuttuu päivä päivältä syksyisemmäksi. Aurinkoinen ja lämmin kesä on ohi, ja on aika suunnata ajatukset taas eteenpäin.


  Olen viime viikkojen aikana käynyt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa keskustelemassa monien kuntien, kaupunkien ja matkailuyritysten päättäjien kanssa. Paikasta toiseen ajaessani olen kuunnellut radiosta vähän väliä lähetettäviä uutisia. Tunne on ollut hyvin ristiriitainen: uutisissa kerrotaan lähes pelkästään negatiivisia uutisia niin ulkomailta, Suomen hallitukselta kuin suuryrityksiltäkin, mutta kuitenkin tapaamani ihmiset ovat suhtautuneet positiivisesti tulevaisuuteen.

  Vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta ihmiset kaipaavat lomaa ja virkistystä. Niinpä monilla matkailuyrittäjillä mennyt kesä on ollut vähintäänkin tyydyttävä. Yrittäjät tekevät sitkeää ja periksiantamatonta työtä suurella sydämellä ja kantavat usein vastuuta koko omaisuudellaan. Pelissä on koko perheen elämä ja tulevaisuus. Yrittäjien tulevaisuudenusko on mielestäni hyvinkin maanläheistä, tosiasiat huomioivaa. He tiedostavat edessä olevat mahdolliset vaikeudet, mutta silti luottamus omaan tekemiseen on vahva.

  Kunnissa ja kaupungeissa eletään epävarmuuden aikoja sote-uudistuksen ja kuntaliitosten myllerryksessä. Mahdollisista muutoksista huolimatta paikallishistoria säilyy ja matkailukohteet pysyvät paikoillaan. Paikallisidentiteetti on vahvassa nousussa, ja kunnissakin matkailuun suhtaudutaan entistä positiivisemmin.

  Vaikeuksien keskellä kyse ei pääsääntöisesti ole ongelman suuruudesta, vaan miten siihen suhtaudutaan – jäädäänkö suremaan mennyttä vai katsotaanko uusia mahdollisuuksia. Hyvä esimerkki positiivisesta suhtautumisesta on nykyinen Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski, joka toimi Uudessakaupungissa autotehtaan vaikeina aikoina 1990-luvulla. Silloin kaupungin työttömyysaste ylitti 20%, mutta Koski teki hartiavoimin työtä kaupungin ja kaupunkilaisten eteen, ja sai muutkin uskomaan tulevaisuuteen. Työtä oli tehtävä paljon, mutta kaupunki selvisi kriisistä.

  Torstaina 12.9.2013 uutisissa kerrottiin Rauman telakan toiminnan todennäköisestä lopettamisesta ja noin 750 henkilön irtisanomisesta. Kari Koski on siis taas ison haasteen edessä, mutta Koski valaa nyt uskoa raumalaisiin. Hän totesi haastattelijalle, että ilmoitus telakan lopettamisesta on vakava ja huono kaikille, varsinkin 40 vuotta telakalla työskennelleille, mutta kaiken keskellä hän vakuuttaa: ”Kyllä tästä selvitään!”

  Vanha suomalainen sananlasku sanoo: ”Ahkeruus kovankin onnen voittaa”, tai kuten Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen Aapo toteaa: "Voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven". Kari Kosken ohella loistava esimerkki positiivisesta asenteesta on lehden viimeisellä sivun kolumnissa mainittu mynämäkeläinen 80-vuotias Terttu Alitalo. Kumpikaan ei aliarvioi vaikeuksia, mutta ratkaisevaa on asenne.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »