Nro 4-2013
Luokittelu: Lappi ;  Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Pohjanmaa ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, matkailutie, postitie, länsirannikko, luonto, historia, majakkakyltti, hyvinvointimatkailu

Pohjanlahden Rantatie - lähes 900 km luontoa, kulttuuria ja lähimatkailuaPohjanlahden Rantatie
- osa 1

Valtakunnallisen matkailutiestatuksen vuonna 2010 saanut Pohjanlahden Rantatie on uusin valtakunnallinen matkailutie Vehmaalta Tornioon. Rantatie on yhdistänyt länsirannikon jokisuiden kaupunkeja aina keskiajalta nykypäivään asti.


  Pohjanlahden Rantatie on vanha, jo keskiajalla toiminut maantie, joka kulkee Suomen länsirannikkoa mukaillen Turun seudulta Tornioon saakka. Viimeistään 1500-luvun lopulla tieyhteys ylsi Pohjanlahden ympäri Tukholmasta Turkuun, ja 1600-luvulla muodostettu postilaitos käytti tietä silloin, kun kelirikko tai myrskyt sulkivat suoran merireitin valtakunnan osien välillä. Tiellä on siis pitkä historia.

   Pohjanlahden Rantatie toimii maantieteellisesti kokoavana historiallisena tienä, jolta erkanevat muun muassa Revontultentie, Tervan tie, Sininen tie ja Saariston Rengastie. Rannikolla kulkeva matkailutie on vaihtoehto nopeille, suorille valtateille. Rantatien varrella ja sen lähiympäristössä on useita pysähtymisen arvoisia ympäristöjä ja kohteita.

   Reittiä on kuljettu jo vuosisatojen ajan, ja siksi Rantatiellä on oma, valtateistä poikkeava luonteensa. Sen valitseva joutuu käyttämään matkantekoon enemmän aikaa, mutta samalla saa itse matkasta enemmän irti.

Historia ja kulttuuri

   Rantatietä kulkeva saa muun muassa kattavan kuvan Suomen länsirannikon kaupunkien historiasta. Vanha Rauma on esimerkki kerroksellisesta keskiaikaisperäisestä kaupungista, ja eri aikakausien asutusta ja rakennustapoja voi löytää myös muualta reitin varrelta. Alueelle tyypillisen maankohoamisen myötä rannikon lähelle sisämaahan on jäänyt hyvin säilyneitä asuinalueita eri aikakausilta, kun ihmiset ovat muuttaneet lähemmäs merenrantaa.

   Myös reitin luonto on varsin monipuolinen. Yhdessä Pohjanlahden Rantatien pitkä historia ja monipuolinen luonto mahdollistavat sekä luonto- että kulttuurimatkailun. Luonto ja kulttuuri yhdessä luovat omintakeisen maiseman, joka avautuu Pohjanlahden Rantatietä kulkevalle.

   Majakkaa kuvaavat matkailutiekyltit innostavat poikkeamaan yksitoikkoiselta Kasitieltä. Kylttejä seuraamalla löytää sivuteiden varrelta hyvin säilynyttä rakennusperintöä sekä merellisiä luontokohteita. Esimerkiksi Poriin saapuvan jazzturistin kannattaa vaihtelun vuoksi poiketa päätieltä tutustumassa Ahlaisten kulttuurimaisemaan tai Ulvilan keskiaikaiseen historiaan. Etelärannikon jo kolunneen kulttuurimatkailijan kannattaa suunnata Pohjanlahden idyllisiin puukaupunkeihin. Sisämaan luontoharrastajaa kiinnostaa varmasti Merenkurkun luonnonperintö, Selkämeren uusi kansallispuisto ja rannikon lintukosteikot. Mutkaiset vanhat tieosuudet tarjoavat elämyksiä myös motoristeille. Kaikille rannikkokaupunkien asukkaillekaan lähiseudut eivät ole läpeensä tuttuja, joten matkailutie mahdollistaa päivän tai parin lyhytloman kotinurkilla.

Hyvinvointimatkailu Rantatiellä

 
  Hyvinvointimatkailu on yksi Pohjanlahden Rantatien vahvuusalueista. Se pystyy tarjoamaan matkailijoille suomalaisen hyvinvointiloman, jonka tunnuspiirteitä ovat muun muassa irtautuminen arkirutiineista, luonnosta ja rauhasta nauttiminen, rentoutuminen, akkujen lataaminen sekä luontoon tutustuminen. Tarjolla on henkilökohtaista palvelua, terveys- ja kuntoliikuntaa sekä hemmottelua ympäristö ja kestävä kehitys huomioiden. Tervetuloa Rantatielle! 

Lähde:
Maunu Häyrynen ja Mikael Lähteenmäki: Tie meren ympäri, Pohjanlahden Rantatien matkailutie -osatutkimusraportti.


OSA 1: Kustavista Merikarvialle

  Virallinen Pohjanlahden Rantatie -matkailutie alkaa Vehmaalta. Tämä Rantatien esittely alkaa kuitenkin Kustavista, jonne vanhan postitien aikaan posti saapui Ruotsin puolelta. Ennen Vehmaata poiketaan myös Uudenkaupungin viehättävässä rantakaupungissa.

   Vehmaa on tullut tunnetuksi punaisesta graniitistaan, jota siellä on louhittu jo yli sadan vuoden ajan. Vehmaalla selviää muun muassa, minkälainen on aito kivireki. Sieltä Rantatie jatkuu Laitilaan, joka esihistoriallisella kaudella sijaitsi meren rannalla. Matkan edetessä saavumme Raumalle, jonka sydämenä sykkii Vanha Rauma.

   Matka Raumalta Eurajoelle kulkee osin valtatie 8:aa pitkin, mutta jo ennen Eurajokea tie poikkeaa lähemmäs rantaa. Eurajoki tunnetaan Suomen sähköisimpänä kuntana. Seuraava etappi on Luvia, jossa ihmiset ovat aina saaneet elantonsa merestä ja laivanrakennuksesta. Laivanrakennusperinnettä vaalitaan Luvialla edelleen.

   Selkämeren kansallispuiston merellisistä maisemista matka jatkuu maamme ensimmäisen funkkistyylisen kirkon vaiheille, Nakkilaan. Sieltä on lyhyt ajomatka vanhaan hansakaupunkiin, Ulvilaan, joka on Turun ja Porvoon jälkeen Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki.

   Ulvilasta Pohjanlahden Rantatie kulkee nykyisin Poriin kuuluvan Noormarkun kautta pohjoiseen, mutta pysähdyksen arvoisia ovat kivenheiton päässä sijaitsevat Porin keskusta ja Meri-Pori monine palveluineen ja tapahtumieen.

T  ämänkertaisen osuuden päätepiste on Merikarvian kunta, jonka alueella Pohjanlahden Rantatie kulkee kauniissa maisemissa merenrantaa myötäillen. Kunnan kesäinen keskus on idyllinen Krookan satama.

   Pohjanlahden Rantatiellä kulkiessa kannattaa varata runsaasti aikaa. Reitin varrella on monia idyllisiä pikkukyliä, joiden yhteisöllisyys ja vahva paikalliskulttuuri ovat pitäneet ne elinvoimaisina ja aktiivisina. Matkailijoille kylät ovat kiehtovia keitaita, joissa voi kokea yhdistelmän mennyttä aikaa ja nykyaikaista maaseutuelämää. Kiireettömästi matkustaessa ehtii myös nauttia kauniista ja vaihtelevista maisemista sekä poiketa reitin varrella sijaitsevissa mielenkiintoisissa kohteissa.Tekstin kirjoittiAhti ja Eeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »