Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kustavi, matkailuhanke, Kustavi - Saariston kuningaskunta, matkailusivusto, saaristolaiskeittiö, kestävä kehitys, käsityökylä, vierassatama, Veijo KataraMerellinen Kustavi
panostaa matkailuun

Merellinen Kustavi sijaitsee Varsinais-Suomen saaristossa, noin tunnin ajomatkan päässä Turusta. Koska se on Saariston Rengastien varrella, sinne pääsee mukavasti myös pyörällä.


   Meri-ilmasto ja ainutlaatuiset maisemat houkuttelevat väkeä kauempaakin. Alueella kulkee monia merellisiä reittejä, mm. Paraisille ja Ahvenanmaalle. Kustavissa voi liikkua omalla veneellä, autolla tai moottoripyörällä. Polkupyörällä liikkuminen kunnan saaristomaisemissa on suosittua.

Uusi matkailuhanke vastaa haasteisiin


   Kunnan asukasluku, n. 900 henkeä, kymmenkertaistuu kesäisin kesämökkiläisten saapuessa. Alueella on yli 3.000 kesämökkiä. Tämä asettaa monenlaisia haasteita koko palvelusektorille matkailu mukaan luettuna. Matkailu onkin merkittävä elinkeino tässä yritteliäässä kunnassa ja kunnanjohtaja Veijo Kataran mukaan siihen on panostettu pitkäjänteisesti hanketoiminnan avulla 1990-luvulta lähtien, viimeksi nyt meneillään olevan yhteishankkeen kautta.

   – Kustavissa on tehty matkailun kehittämistä hyvin laaja-alaisesti eri toimialojen kanssa unohtamatta kulttuuritoimintaa kesätapahtumineen. Tämänkertaisen aloitteen takana ovat Kustavin matkailuyrittäjät. Hanketta lähdettiin rakentamaan yhdessä kunnan ja Turun AMK:n kanssa, joka vastaa projektin hallinnoinnista, Veijo Katara kertoo. Hankkeeseen on saatu tukea Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Lisäksi hankkeessa on mukana yrittäjien ja kunnan rahoitusosuus.

   – Hankkeen avulla toteutetaan uusia työmenetelmiä kuten palvelumuotoilutyöpajoja ja pyritään asiakaslähtöiseen kokonaispalveluun, Katara toteaa. Tavoitteena on parempi palveluiden saavutettavuus, mm. nettisivujen kautta, sekä yhteisten markkinointi- ja myyntikanavien kartoittaminen. Projektin puitteissa hyödynnetään myös Turun AMK:n osaamista ja oppilastyötä. Hanke on lähes kaksivuotinen ja jatkuu tämän vuoden loppuun.

Avainasemassa asiakas


   Projektin sloganissa ”Kustavi – Saariston kuningaskunta” loistaa kruunu aivan kuin muistuttamassa Kustavin kuninkaallisista juurista. Kustavi on saanut nimensä itse Kustaa III:lta, joka perusti nimeään kantavan seurakunnan Saaristomeren Suomen puoleiselle reunalle. Puinen ristikirkko vuodelta 1783 kertoo Kustavin historiasta. Taidolla veistetyt kirkon votiivilaivat todistavat menneiden merikarhujen kiitollisuudesta kotiseurakunnalle.

   Uudella matkailusivustolla sekä uudistetulla ulkoisella mainosilmeellä halutaan vahvistaa kunnan brändiä. Samalla on myös tehty tärkeää pohjatyötä siinä, mihin suuntaan ja millä tavalla matkailua voisi kehittää.

   – Tässä on olennaista kysyä matkailijoilta itseltään, mitä he kaipaavat, ja mistä he antavat kiitosta, kunnanjohtaja kertoo.

   Hankkeen aikana on suoritettu asiakaspalvelukyselyitä. Esitettyihin toiveisiin pyritään vastaamaan monipuolistamalla ja ideoimalla uusia palveluita, joissa yritykset tekevät vahvaa yhteistyötä. Hanke on toteutettu jakamalla vastuu eri teemaryhmille, jotka vastaavat ruoka- ja kahvilapalveluista, kädentaidoista ja ostoksista, majoituksesta ja ohjelmapalveluista sekä niihin liittyvästä ideoinnista, hän sanoo.

Herkuttelijoiden Kustavi


   Saaristolaiskeittiö on yksi Kustavin perinteisiä antimia. Katara arvelee Kustavin nousseen paremmin esille ja lisäksi myös monipuolistuneen ruokapalvelutarjonnassa hankkeen ansiosta. Kustaviin on hänen mukaansa syntynyt hankkeen myötä myös aivan uudentyyppistä ravintolatoimintaa. Lähiruokaa pyritään hyödyntämään ruokapalveluissa mahdollisimman paljon.

   – Paljon on myös keskusteltu sesongin pidentämisestä. Samoin on keskusteltu ruokatapahtumien sijoittamisesta syksyyn, jolloin lähiruokatarjonta olisi monipuolisimmillaan, hän selvittää.

Kestävä kehitys


   Alueen ainutlaatuinen luonto on yksi ehdottomista vetonauloista, ja siksi kestävä kehitys on otettava huomioon keskeisenä tekijänä palveluita rakennettaessa. Hankkeen puitteissa on ideoitu malleja ja työkaluja tämän varmistamiseksi.

   – Jokainen yritys soveltaa itse kestävän kehityksen mallia omassa toiminnassaan. Ympäristönhuomioiminen ja kestävä kehitys ovat tänä päivänä myös vahvoja myyntiargumentteja, joita tavalliset ihmiset arvostavat niin tuotteissa kuin palveluissa, Katara painottaa.

Käsityökylässä paikallistunnelmaa

   Kustavin käsityökylä on matkailijoiden suosiossa. Paikallinen osaaminen näyttäytyy täällä vahvana. 1970-luvulta asti toimineesta Savipajasta löytyy itse suunniteltuja ja valmistettuja keramiikkatuotteita. Paratiisipajassa valetaan kynttilöitä, ja tarjolla on myös erilaista sisustustavaraa. Täältä voi ostaa persoonallisia tuomisia mukaansa.

   Käsityökylässä sijaitsevat myös sepänpaja, hopeapaja ja tekstiilitupa, joissa myydään persoonallisia tuotteita, sekä tietenkin kahvila. Maalaismiljöön tunnelmaa täydentävät tilan omat lampaat ja kanit. Kylä on auki kesäisin, mutta lisäksi joulun alla viikonloppuisin.

   Myös kunnassa toimivat tekstiilialan yritykset ovat saavuttaneet matkailijoiden suosion ostoskohteina.

Vierasvenesatamat vetävät väkeä

   – Vierasvenesatamien kehittäminen on täällä ollut perinteisesti hyvin vahvaa, Katara kertoo. Kustavista löytyy useitakin korkeatasoisia vierasvenesatamia, joista Lootholman matkailukeskus sai Suomen Messujen ja Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n järjestämässä Vuoden vierassatama 2013 -äänestyksessä kunniamaininnan.

   Kustavissa on vahvaa yrittämistä, ja halu onnistumiseen on kova. Kunnanjohtaja näkee tärkeänä, että hankkeen työkalut ja ideat jäävät elämään myös hankkeen jälkeen.

   – Ehkä siihen tarvitaan vielä tukea mahdollisesti jonkun uuden hankkeen puitteissa. Se on kuitenkin asia, jonka tulevaisuus näyttää, hän sanoo.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »