Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kustavi, Vuosnaisten Meriasema, Ravintola Kotisatama, Anne ja Mika PorrassalmiVuosnaisten Meriasemalla

Vuosnaisten Meriasema on monipuolinen pysähdyspaikka Kustavin länsireunalla. Vierasvenesatama palvelee veneilijöitä, ja kahvila ja ravintola sekä majoitustilat antavat levähdyspaikan esimerkiksi Ahvenanmaata kiertämään lähteville matkaajille.


  Meriasemaa hallinnoivat Anne ja Mika Porrassalmi, joilla kummallakin on lähes 20 vuoden monipuolinen kokemus ravintola-alalta. Ennen Kustavin kauniisiin maisemiin siirtymistä Mika toimi keittiömestarina ja Anne ravintolapäällikkönä. Ravintola onkin ylläpitänyt ja samalla monipuolistanut tarjontaansa palvellakseen asiakkaiden moninaisia tarpeita.

Ravintola ja kahvila

   Ravintola Kotisataman merelliseen ruokasaliin mahtuu noin 50 ruokailijaa ja upealle merenrantaterassille noin 140 henkeä. Ruokaravintolan lisäksi asiakkaita palvellaan 30-paikkaisessa kahvilassa. Ravintola on suosittu niin paikallisten asukkaiden, veneilijöiden, kesäasukkaiden, saaristomatkaajien kuin ryhmämatkailijoiden keskuudessa.

   – Kahvilasta löytyy asiakaskunnan monipuolisuuden ansiosta tuotteita piimästä voiteluöljyihin ja koruista kalastustarvikkeisiin, Anne kertoo.

   Ravintolan suosittu saaristolaispöytä katetaan kesäaikaan joka päivä, touko- ja syyskuussa viikonloppuisin ja muina aikoina tilauksesta. Saaristolaispöydässä ruokalajeja on yli 30 sisältäen paljon erilaisia kasviksia, salaatteja, sekä kalaa savustettuna, graavina ja marinoituna. Kaloina käytetään muun muassa haukea, kuhaa, ahventa, siikaa ja kirjolohta. Kalat hankitaan pääosin paikallisilta kalastajilta.

   – Lämpimät liha- ja linturuoat yhdessä maukkaiden lisäkkeiden kanssa tyydyttävät vaativimmankin ruokailijan toiveet, Mika vakuuttaa.

Maksu määrän mukaan

   Saaristolaispöydästä valitun annoksen hinta määräytyy valittujen ruokien painon mukaan. Näin asiakas saa itselleen sopivan määrän haluamaansa ruokaa, eikä pieniruokainenkaan maksa turhasta. Kerralla ei kaikkea haluamaansa tarvitse ottaa, sillä ruokailu maksetaan vasta pois lähtiessä. Ryhmille noutopöydän antimille on kiinteä hinta, jotta ruokailu sujuisi mahdollisimman jouhevasti.

Kesäleipomo

   Omassa kesäleipomossa Anne tekee sesongin aikana kuuluisaa saaristolaisleipää, vaaleaa ruokaleipää, erilaisia makeita leivonnaisia, pullaa ja kakkuja. Luonnollisesti kaikki tehdään ilman lisä- tai säilöntäaineita. Tuotteita saa ostaa myös mukaan kahvilasta. Toscapiirakka, aleksanterinleivokset, jättimäiset korvapuustit ja saaristolaisleipä ovat tuotteita joita tullaan varta vasten ostamaan jopa 100 km:n päästä. Anne kertoo, että leipähyllyn vierellä nähty käytettävän jopa kyynärpäätaktiikkaa kun asiakas pelkäsi saaristolaisleivän loppuvan.

Sopiva taukopaikka

   Tilaussauna Annasta avautuvat hienot merinäköalat. Unohtumattoman saunanautinnon 12 hengen saunassa takaavat kunnon kiuas sekä leveät, käsin veistetyt lauteet, joilla on pehmikkeinä puuvillamatot. A-oikeudet ulottuvat myös saunatiloihin. Meriaseman upealla alueella on mahdollista myös majoittua erikokoisissa ja -tasoisissa mökeissä, joissa kaikista avautuu silmiä hivelevä merinäköala.

   Vuosnaisten rannasta pääsee autolautalla Ahvenanmaalle ympäri vuoden. Lauttaa odotellessaan monet ruokailevat tai kahvittelevat Kotisatamassa jättäen autonsa tai bussin jo valmiiksi läheiseen laivarantaan. Vaikka matkaa ei jatkaisikaan eteenpäin, Vuosnainen on itsessäänkin näkemisen arvoinen retkikohdekohde. Lapsille jo matka Vuosnaisiin on elämys, sillä matkan varrella kuljetaan ihan oikealla lossilla!Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »