Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Laitila, Munamarkkinat, Kaivolan kesäteatteri, ulkomuseo, Torstaitori, Hullun kukon päivä, Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko, Kaukolan kartano


Laitilan Munamarkkinat on iso tapahtuma. Kuva: Ilkka Simola

Laitila – vireä ja
moderni
kaupunki

Pitkän historian omaavassa Laitilassa eletään vahvasti myös tätä päivää.


  Hyvä osoitus tulevaisuuteen panostamisesta on vuoden 2011 lopulla valmistunut Kappelimäen koulu, joka on toteutettu modernin solukoulumallin mukaan. Laitilan ajassa elävä teollisuus tuottaa maailmalle muun muassa Angry Birds -heijastimia ja tietenkin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan juomia.

Mainiot Munamarkkinat

   Laitilassa järjestetään monia mielenkiintoisia tapahtumia. Suosituin tapahtuma, yli 40 vuotta järjestetyt Laitilan Munamarkkinat ovat jo käsite. Tapahtuman ohjelmaan kuuluvat erilaiset kilpailut ja näytökset, tunnetut esiintyjät sekä runsas toritarjonta. Markkinoilla tavataan myös tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia.

   Kaksipäiväistä kesätapahtumaa on vietetty vuodesta 1972 lähtien, ja ne järjestetään aina viikkoa ennen juhannusta. Silloin Laitilaan saapuu tuhatmäärin väkeä, kuten viime kesänä, jolloin markkinoilla kävi noin 20 000 vierailijaa. Munamarkkinoilla julkistetaan perinteisesti Vuoden Kukko -äänestyksen voittaja. Nimityksen voi saada ansioitunut laitilalainen, ja se on arvostettu tunnustus.

Kesäteatteria Kaivolassa

   Kaivolan Kotiseutuyhdistys Suhina ry on pyörittänyt perinteikästä Kaivolan kesäteatteria jo 52 vuotta. Teatteriin saapuu väkeä ympäri maakuntaa. Kesäteatterista saadut tuotot käytetään kylän ja sen asukkaiden hyväksi. Tähän mennessä varoilla on rakennettu muun muassa leikkipuisto ja rantasauna.

   Kesäteatterin esitysaikoina on avoinna myös ulkomuseo, jonka kotiseutuyhdistys on kerännyt Kaivolan Myllymäelle. Museoalueelle on alkuperäisen myllyn ja savusaunan lisäksi on tuotu Mantan torppa, suola-aitta, vilja-aitta, luhti, paja ja riihi. Perinteisen kalustuksen lisäksi museossa on kokoelma kimpi- ja vakkatekniikalla tehtyjä astioita sekä näiden valmistamiseen työkaluja.

Torstaisin torille

   Kesäisin ohjelmallinen Torstaitori kokoaa iltaisin paikalliset ja matkailevat ihmiset torille tutustumaan myynnissä oleviin tuotteisiin ja nauttimaan leppoisasta ohjelmasta. Koko perheelle soveltuvilla toripäivillä on viikoittain teemoja aina treffitorstaista lastentoriin.

Hullun kukon päivä


   Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Laitilassa Hullun kukon päivää. Tapahtuman järjestävät Laitilan-Pyhärannan Yrittäjät yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Kesän päättävän toritapahtuman aikana pääsee nauttimaan niin markkinahumusta kuin tarjouksista, tuote-esittelyistä sekä esiintyvien taiteilijoiden ohjelmanumeroista. Tapahtumassa julkistetaan myös Miss/Mr Rinkelplumma -tittelin saaja, joka myönnetään vuosittain avuliaimmalle laitilalaiselle.

Tapahtumia talvellakin

   Tammikuussa vuosittain järjestettävä Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko piristää talven pimeyttä. Viikon ohjelmassa on muun muassa taidenäyttelyitä, luentoja ja konsertteja. Seuraavan vuoden ohjelma ilmoitetaan aina loppusyksyllä Laitilan kaupungin kotisivuilla.

Yksityisomistuksessa olevasta Kaukolan kartanosta on kunnostettu hieno kulttuurikohde, jossa järjestetään muun muassa tasokkaita ja tunnelmallisia konsertteja.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »