Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Laitila, virvoitusjuoma, tehdas, Frans Emil Veranen, Oskar ja Juho Aaltonen, Ossian Tala, Pekka Siivonen-Uotila, Jari Laiho, Markku Pilppula, Totti Salko, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Mikko Paana, Poukan talo

Laitilassa tuotettujen virvoitusjuomien historia alkaa jo vuodesta 1912.Virvoitusta Laitilasta

Laitilassa, aivan 8-tien tuntumassa sijaitseva Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on maamme neljänneksi suurin panimo ja Suomen suurin pienpanimo. Laitilassa tuotetun virvoitusjuoman historia on pitkä ja vaiherikas alkaen jo vuodesta 1912. Historiasta kertova näyttely on esillä Laitilan Poukan talolla.


  Mikko Paanan näyttelyyn toimittamasta virvoitusjuomatehtaiden historiasta käy ilmi, että Laitilan ensimmäinen virvoitusjuomatehtailija oli uusikaupunkilaissyntyinen Frans Emil Veranen. Nuorena miehenä merillä seilanneen Verasen ura limonadinvalmistajana alkoi 10.9.1912, jolloin Uudenkaupungin Sanomissa oli pieni lehtiuutinen: ”Wirvoitusjuomatehtaan on herra F.E. Veranen, Uudestakaupungista, avannut Laitilassa, kirkonkylässä Kusto Blommin talossa. Tehtaassa tullaan walmistamaan monenmoisia tawallisempia wirvoitusjuomia, kuten: limonaadia, pommerya, mynchenin olutta y.m”.

   Monet vanhemman polven laitilalaiset muistavat vieläkin Frans Verasen pitkät askeleet ja puiset käsikärryt, joilla tehtailija kuljetti valmistamaansa limonadia janoisille. Turkuunkin Veranen kulki kävellen puolijuoksua Laitilasta lähtien aamuvarhaisella ja palaten taas iltapäivällä takaisin myytyään juomat Turun torilla.

Laitilan Uusi Virvoitusjuomatehdas

   Kesällä 1928 Verasen Virvotusjuomatehdas sai paikallisen kilpailijan, kun Leinmäeltä kotoisin olleet veljekset Oskar ja Juho Aaltonen sekä Ossian Tala perustivat Laitilan Uuden Virvoitusjuomatehtaan. Tarkoitus oli valmistaa limonadia etupäässä Aaltosen omistamiin sekatavarakauppoihin ja Talan kahvilaan, mutta juomia riitti myytäväksi muillekin.

   Aaltosen tehtaassa valmistettiin vuosien varrella kaikkiaan noin kolmeakymmentä erilaista virvoitusjuomaa, muun muassa suosikkijuoma Sitruuna-Suudaa, Joulu-Juomaa ja Omenaviiniä, jolla ei ollut nimestään huolimatta juuri mitään tekemistä viinin kanssa: se oli omena- ja samppanjaesanssilla maustettua limonadia. Laitilan Uuden Virvoitusjuomatehtaan tuotanto loppui Oskar Aaltosen sairastuttua vuonna 1947.

Nykyinen Laitilan Wirvoitusjuomatehdas


   Nyt toimivan Laitilan Wirvoistujuomatehtaan ensi askeleet otettiin vuonna 1994, jolloin laitilalainen kaveriporukka – Pekka Siivonen-Uotila, Jari Laiho, Markku Pilppula ja Totti Salko – päätti ryhtyä yrittäjiksi ja perusti Fisutta Oy:n. Muitakin liikeideoita kokeiltiin, mutta Pilppulan löydettyä kotitalonsa vintiltä Laitilassa joskus toimineen virvoitusjuomatehtaan pulloja ja juomakoreja, syntyi ajatus vanhan ajan limonadin valmistuksesta.

Uudet tilat – uudet pakkaukset

   Toiminnan laajentuessa Wirvoitusjuomatehdas muutti vuonna 2001 uusiin tuotantotiloihin, jotka valmistuivat Sirppujoen tuntumaan. Samalla tehtiin päätös panostaa pakkausvalinnoissa tölkkiin.

– Wirvoitusjuomatehtaan toiminta-ajatuksena on valmistaa laadullisesti ja mielikuvallisesti ylivoimaisia tuotteita, kertoo tehtaan toimitusjohtajana vuodesta 1997 alkaen toiminut Rami Aarikka. Hänen mukaansa alusta asti on haluttu ottaa huomioon myös ympäristönäkökohdat. Tehtaan modernit tuotantolaitteet säästävät energiaa, ja kaikki juomat on vuodesta 2001 valmistettu tuulisähköllä. Tänä vuonna tehtaassa valmistuu noin 25 miljoonaa litraa juomia.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »