Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Rauma, Tallbo-ravintolat, Villa Tallbo, Juhla-Tallbo, Wähä-Tallbo, Maila Sinervaara, Erkki SinervaaraTunnelmallinen
Villa Tallbo

Raumalta, sataman läheisyydestä, Petäjäksenniemen siimeksestä, löytyy näkemisenarvoinen harvinaisuus: Villa Tallbo. Huvilan tarina nivoutuu kiehtovalla tavalla Merenkurkun historiaan. Se on nähnyt niin loistoa kuin kurjuutta herätäkseen jälleen uuteen kukoistukseen taitavan entisöinnin myötä.


  – Villa Tallbo on kokoluokkansa ainoa säilynyt muisto vuosisadanvaihteen raumalaisesta huvilakulttuurista, ravintoloitsija Maila Sinervaara kertoo. Nykyisin huvila toimii juhlaravintolana ja palvelee ryhmiä sekä yksittäisiä vierailijoita.

Laivanvarustaja Granlund

1900-luvun alun Raumalla elettiin purjelaivojen kukoistuskautta. Laivanvarustaja Gabriel Granlund II oli taitava liikemies ja onnistui toimissaan hyvin. Kauppa kävi ja omaisuus karttui. Perhe asusti Rauman keskustassa hienossa talossa.

  Isän kuoltua pojat toteuttivat haaveensa ja rakennuttivat tilavan huvilan muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Petäjäksenniemelle, jonne Rauman säätyläisperheet tuohon aikaan siirtyivät kesäisin palveluskuntineen kaikkineen. Huvilaa suunnittelemaan palkattiin arkkitehti Yrjö Blomstedt. Huvila valmistuikin vuonna 1901.

Juhlia ja tuhlailevaa elämää

  Muutoksen tuulet puhalsivat kuitenkin jo voimakkaasti. Purjelaivojen aikakausi oli päättymässä. Laivanvarustajan kuoltua ja omaisuuden siirryttyä nuoremmalle polvelle eivät liiketoimet enää sujuneet hänen pojiltaan yhtä sutjakkaasti. Tilannetta ei helpottanut se, että veljekset nauttivat ylellisestä elämästä ja järjestivät mielellään näyttäviä juhlia. Loiston vuodet kuluivat nopeasti.

  Viidessä vuodessa Gabriel Granlundin koko elämäntyö ja hänen jättämänsä suuri varallisuus oli huvennut. Väistämätön oli edessä. Vuonna 1906 Villa Tallbo siirtyi apteekkari Hellforsin omistukseen takaussaatavien suorituksena.

Omistajalta toiselle

  Villa Tallbo vaihtoi omistajaa sittemmin useamman kerran. 1920-luvulle tultaessa se oli kokenut joukon muutoksia, jotka eivät olleet mitenkään eduksi. Huonejakoja oli muutettu, ja ulkoparvekkeita sekä koristeita poistettu. Sittemmin rakennus siirtyi Penttilän suvun hallintaan konsuli Jalmari Penttilän ostettua sen perheensä huvilakäyttöön vuonna 1926.

Mittavat entisöintityöt

  Kun Maila ja Erkki Sinervaara vuonna 1991 ostivat huvilan, se oli ollut kylmillään jo lähes vuosikymmenen ajan. Vuosisadan alun päivistä moni asia ympäristössä oli muuttunut. Enää ei voinut ajatella, että rakennusta käytettäisiin huvilana. Lisäksi rakennus oli suojelukaavan alainen ja vaati täydellistä remonttia.

  Kunnostustyö tehtiin vanhaa rakennusta kunnioittaen. Alkuperäiset ikkunat ja helat samoin kuin lankkulattiat entisöitiin huolella vanhoja menetelmiä käyttäen. Vuonna 1992 Villa Tallbon nimeä kantava ravintola avasi ovensa yleisön käyttöön. Onnistuneen entisöintityön tuloksista voi nauttia ruokaillessaan pitsihuvilan idyllisessä ympäristössä.

Lapskoussia ja kalaherkkuja

  Villa Tallbossa on useita saleja, ja siksi se soveltuu hyvin myös yritysten edustustilaisuuksiin, perhejuhliin sekä ryhmäruokailuihin. Asiakaspaikkoja löytyy yhteensä 140 hengelle. Ruokatuotannosta vastaa keittiömestari Erkki Sinervaara.

  Tallbo-ravintolat haluavat vaalia raumalaista ruokaperinnettä. Ruokailuvaihtoehtoina ovat runsas, paikallisista herkuista koostuva noutopöytä tai toiveitten pohjalta valmistettu tilausruoka. Yksi erikoisuus on lapskoussi, joka on aikoinaan merimiesten Raumalle tuoma ruokalaji.

   Ruokalistassa on tarjolla kalaa montakin lajia, ja se on paikallista.

   – Vierailu pitsihuvilan salissa nauttien seisovan pöydän lukuisista herkuista on monen matkailijaryhmän retken ehdoton kohokohta, Maila Sinervaara kertoo.

Erilainen kokousympäristö

   Pitsihuvilan kauniit salit sekä kokouskabinetti soveltuvat myös erinomaisesti pienempien ryhmien koulutus-, kokous- ja ryhmätyötiloiksi. Tarjolla on tarvittavat AV-välineet ja langattomat internet-yhteydet. Kokoukseen voi erinomaisesti yhdistää ruokailut koko päivän ajaksi.

   Illan voi päättää Juhla-Tallbon saunan löylyistä nauttimalla ja rentoutua vaikkapa lämmitettävässä kylpyaltaassa viihtyisällä vilvoitteluverannalla. Saunaosastolla on tilat noin 15–20 hengelle.

Juhla-Tallbo

   Samassa pihapiirissä sijaitsee uusi, punainen juhlatalo, Juhla-Tallbo, jonka yhtenäisessä tilassa on asiakaspaikkoja jopa 240 hengelle. Talo valmistui vuonna 2009, ja se on rakennettu vanhaa rakennustyyliä noudattaen isompien ryhmien tarpeisiin. Persoonallinen ja arvokas sisustus yhdessä takkatulen kanssa luovat tilaan oman tunnelmansa. Laaja sali mahdollistaa myös juhlaesitykset suuremmallekin joukolle. Juhlatalossa on asianmukaiset AV-välineet, ja se on inva-ystävällinen.

Wähä-Tallbo Vanhan Rauman sydämessä

   Tallbo-ravintoloiden kolmas ravintola, Wähä-Tallbo, sijaitsee Vanhalla Raumalla viehättävässä puutalossa keskellä Unescon maailmanperintökohteeksi nimettyä Vanhaa kaupunkia. Asiakaspaikkoja Wähä-Tallbossa on yhteensä 120. Päivittäin vaihtuvaan lounasannokseen sisältyy runsas alkusalaattipöytä sekä jälkiruokakahvi.

   Wähä-Tallbossa aistii Vanhan Rauman historian elävällä tavalla. Ravintola onkin keskeisen sijaintinsa ja tarjontansa vuoksi matkailuryhmien suosiossa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »