Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kivikylän Kotipalvaamo, tehtaanmyymälä, Jari Laihonen, Sammallahdenmäki, Huiluntuhti, lounas, tilausravintola, saunaosasto, savustettu porsas


Tehtaanmyymälä on avoinna kuutena päivänä viikossa. Kuva: Kivikylän Kotipalvaamo

Lihaherkkuja Kivikylästä

Savustus on perinteinen ruuan valmistus- ja säilöntämenetelmä. Historiallisen Sammallahdenmäen maailmanperintökohteen kupeessa palvataan edelleen lihaa – kuten esi-isät rautakauden alussa vuosituhansia sitten.


  Kivikylän Kotipalvaamon toiminta alkoi 1980-luvulla Mikko Laihosen puolittaisesta harrastetoiminnasta. Yritystä jatkoi hänen poikansa Jari Laihonen, joka on kehittänyt siitä noin 220 työntekijän menestyvän yrityksen. Vuosien saatossa Kivikylästä on kehkeytynyt ostosmatkailukohde, jossa poikkeaa moni Sammallahden mäellä kesäisin vierailevasta 10 000 kävijästä. Kivikylän tehtaanmyymälään tullaan myös varta vasten ostoksille. Lapin ja Huittisten tehtaanmyymälöiden lisäksi Kivikylän Kotipalvaamon tuotteita voi ostaa ympäri Suomea kiertävistä myyntiautoista ja lähes kaikista eri ketjujen päivittäistavarakaupoista.

Taatusti tuoretta

   Tehtaanmyymälän lihatiskin valikoima on runsas, ja sisältää tietysti myös Kivikylän palkittuja lihajalosteita. Liha on taatusti tuoretta, sillä leikkaamo sijaitsee seinän takana.

   – Oma lihanhankinta ja tutut pitkäaikaiset pientuottajat takaavat raaka-aineen varman laadun, vakuuttaa Kivikylän keittiömestari Hannu Ollila. Hän kertoo, että pihaan rakennetussa aidossa savusaunassa kypsyvät niin Kivikylän tunnettu saunapalvikinkku kuin moni muukin herkku, joille mieto harmaalepän savun maku antaa ainutlaatuisen aromin.

   Ollilan mukaan Kivikylän suosituin tuote on Huiluntuhti, täyslihainen grillimakkara, jota myymälästäkin haetaan kesän grillijuhliin. Lihakauppa on avoinna kuutena päivänä viikossa. Arkisin liike on auki klo 7–17 ja lauantaisin 8–13.

   – Sisään pääsee kuitenkin niin kauan kuin yksikin työntekijä on paikalla, vakuuttaa Ollila.

Lounasta ja juhlaruokaa

   Kivikylän tehtaanmyymälän yhteydessä on arkipäivisin katettu maittava lounas, ja se onkin suosittu lounaspaikka. Alakertaan mahtuu ruokailemaan 36 henkeä, ja yläkerrassa tilaa on jopa bussilastilliselle.

   Kivikylässä on myös tilausravintolatoimintaa. Ruoka toimitetaan asiakkaan haluamaan paikkaan, tai se tarjoillaan Kivikylän tiloissa.

   Yksityistilaisuuksiin ja kokouksiin soveltuvan isomman tilan lisäksi yläkerrassa on erillinen 15 hengen saunaosasto oleskelutiloineen. Vierailijat maksavat tilaamastaan ruokapalvelusta, mutta tilat saa käyttöönsä veloituksetta.

   Kivikylän asfaltoidulla piha-alueella voidaan järjestää isojakin pihajuhlia.

   – Pihalla on pidetty muun muassa häitä, kertoo Ollilla.

   Monien – sekä Kivikylässä että muualla vietettyjen – kesäisten pihajuhlien ehdoton kruunu on Kivikylän kokonaisena savustettu porsas. Tilatun possun mukana Kivikylästä lähtee myös lihanleikkaaja, sillä paksun nahan avaaminen vaatii taitoa. Koko possu onkin sitten luita ja nahkaa lukuun ottamatta mehevää ja herkullista syötävää.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »