Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Eurajoki, Vuojoen kartano, Välimaan perinnetorppa, Raunelan kalastajatila, koulumuseo, Galleria Gylich, Vierastalo Vuojoki, Ravintola Wuojoki, Liinmaan linna, Irjanteen kirkko, Eurajoen ristikirkko, kotiseutumuseo, maatalousmuseo, Voltti-talo, apteekkimuseo, Kaunissaari

Eurajoella


Vuojoen kartanon sillalla. Kuva: Eurajoen kunta

Vuojoen kartanosta
Välimaan torppaan

Vuojoen kartanolinna kohoaa komeana Eurajoen maiseman keskeltä. Upeasti säilynyt empirekartano on vuodelta 1836 ja se on arkkitehti C.L. Engelin, Charles Bassin ja Pehr Johan Gylichin käsialaa. Tänä päivänä sen ovet ovat auki aivan tavallisille matkailijoille.


  Eurajoki tunnetaan juuri mielenkiintoisista, historiallisista käyntikohteistaan. Kunnassa käy lähes 60 000 matkailijaa vuosittain. Tarjolla on monenlaisia historianäyttelyitä ja yleisötapahtumia. On laskettu, että yksistään tapahtumiin osallistuu vuosittain 20 000 henkilöä.

  Täällä vierailijoilla on myös toisenlainen mahdollisuus tutustua 1800-luvun kartanoelämään. Matkailutoimen ideoimat, elävöitetyt esittelykierrokset johdattavat kävijät aikakauden tunnelmaan ja paikkakunnan historiaan uudella, tuoreella tavalla:

  – Olemme kehittäneet opaskierrokset itse meidän kohteisiimme sopiviksi, mutta jaamme mielellämme kokemuksiamme tästä myös muille, kulttuurisihteeri Pirjo Jaakkola kertoo. Konsepti on saanut kiitosta matkailijoilta ja herättänyt kiinnostusta muissa kunnissa.

Kartanonrouvan vieraana

  Vuojoen kartanossa kävijä voi tavata kartanon rouvan, arvonsa tuntevan talousmamsellin tai rivakoin ottein ryhmäänsä luotsaavan kotiopettajattaren.

  – Oppaat ovat pukeutuneet aikakauden mukaisiin asuihin ja johdattavat vieraat aikamatkalle Eurajoen historian käänteisiin, Jaakkola selvittää.

  – Aitoempiremiljöö yhdessä elävän tarinan kanssa on jännittävä ja erilainen tapa tutustua menneeseen. Opastuksissa historia herää aivan kuin eloon ”aikalaisen” esittelemänä, kun asiat ja esineet saavat elävän asiayhteyden, hän toteaa.

Välimaan perinnetorpalla kahvilla emännän kanssa

  Välimaan perinnetorpalla, Raunelan kalastajatilalla ja koulumuseossa on niin ikään tarjolla elävöitettyjä opaskierroksia. Välimaan perinnetorpalla voi kohdata torpan väen arkitouhuissaan ja myös osallistua itse torpan töihin, vaikkapa kahvinpapujen jauhamiseen tai villankarstaukseen. Torpassa eletään 1930-lukua. Emäntä saattaa tarjota pannukahvit arvovieraille:

  – Ja kahvia juodaan hyvään, vanhaan tyyliin tassilta, Jaakkola sanoo hymyillen.

Lastenkierroksilla opitaan käytännön kautta

  Vuojoen kartanossa järjestetään myös lapsille suunniteltuja seikkailukierroksia. Roolioppaan matkassa tutustutaan kartanon tapakulttuuriin, kurkistetaan kartanon vintille ja käydään katsomassa kellokoneistoa. Kartanon talvipuutarhassa pääsee maistelemaan eksoottisia hedelmiä.

  – Välimaan torpassa lapset saavat osallistua torpan töihin vuodenajan mukaan: kantaa puita, hakea vettä kaivosta tai leipoa leipää yhdessä emännän ja piikojen kanssa, Jaakkola sanoo.

  Kierrosten suunnittelussa on tehty yhteistyötä koulutoimen kanssa.

Teemaopastuksia ja kartanomajoitusta

  Vuojoen kartanossa on tarjolla myös teemaopastuksia. Teemoja on lukuisia, mm. Björkenheimin suvun historia Vuojoella, kartanon arkkitehtuuri ja kartanon maatalous. Ryhmille on tarjolla myös räätälöityjä opaskierroksia ruokailuineen.

  Vuojoen kartano palvelee kokous-, koulutus- ja kulttuurikeskuksena. Se on suosittu kokousten, häiden ja juhlien pitopaikka. Itäisessä flyygelissä sijaitsevassa Galleria Gylichissä on vaihtuvia näyttelyitä. Läntisessä siivessä sijaitsee tunnelmallinen Vierastalo Wuojoki, joka palvelee matkailijoiden majoituskäytössä. Kartanossa voi myös nauttia lounasta Ravintola Wuojoessa herrasväen malliin. Vuojoen kartano on avoinna matkailijoille ympäri vuoden.

Kaunissaaren upea luonto

  Eurajoen edustalla sijaitseva Kaunissaari on oiva omatoimimatkailukohde. Kulttuuripolku kertoo saaren historiasta ja esittelee myös sen luontoa. Saaressa oli vuosina 1874–1923 A. Ahlströmin höyrysaha, jonka toiminta oli varsin mittavaa. Saarella asui enimmillään 300 henkilöä.

  Matkailijoiden käytössä on kaksi laavua, neljä nuotiopaikkaa, katos ja käymälät. Etelä- ja pohjoisrannoilla on hyvät laiturit. Pohjoisrannan laiturissa veden syvyys on kolmisen metriä, joten rantautuminen onnistuu isommallakin veneellä.

Keskiaikainen Liinmaan linnamäki

  Keskiaikainen Liinmaan linna sijaitsi muinoin saarella Lapijoen ja Eurajoen jokisuiden välissä. Nykyisin alueelle pääsee autolla. Mahtavat vallihaudat ovat edelleen nähtävissä Liinmaan Linnamäessä. 1300-luvulla rakennettu linna oli tehty puusta ja tiilestä. Matkailijat voivat tutustua Linnamäkeen omatoimisesti tai oppaan johdolla.

Kirkkoja ja museoita

  Eurajoella sijaitsee kaksi kirkkoa: vuonna 1803 valmistunut, uusklassinen Kustaa II Adolfin mukaan nimetty ristikirkko sekä 1731 valmistunut Irjanteen puukirkko. Irjanteen kirkko on Satakunnan vanhin. Sen barokki-torninen kellotapuli on vuodelta 1758.

  Irjanteen kirkon läheisyydestä löytyy monipuolinen museokokonaisuus. Koulumuseo, kotiseutumuseo ja vanha ruiskuhuone esittelevät tavallisen kansan arkea. Maatalousmuseo on yksi maamme kokoelmiltaan laajimmista maatalousmuseoista. Esillä on maatalouden tarvekaluja ja koneita perinteisen maatalouden ajoilta meidän päiviimme. Maatalousmuseon yhteydessä on myös laaja kalastusosasto ja ns. Munakarin poikain huone – kalastajakoti-interiööri.

  Eurajoen keskustassa, Voltti-talossa sijaitseva apteekkimuseo kalusteineen ja tarpeistoineen on ainutlaatuinen koko Satakunnassa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »