Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pori, Yyteri, Kirjurinluoto, Pelle Hermannin leikkipuisto, Lilliputin maa, Kolmen Karhun Puisto, Angry Birds -leikkialue, Lasten Liikennepuisto, Kirjurinluoto Arena, Kirjurin frisbeegolfpuisto, puistopolku, Hanhipuiston näyttelypuutarha, Yyteri-Preiviiki-retkeilyreitti, Yyterin Surfkeskus, Yyteri Golf, Hevospankin Harrastetalli, Yyterin ratsastuskeskus, Bikini Bar, Sininen Laguuni


Kirjurinluoto on porilaisten yhteinen olohuone, jossa kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaa. Kuva: Porin kaupunki

Yyteri ja Kirjurinluoto
  – Porin kaupunkikeitaat

Kun puhutaan Porista, mitä sinulle tulee mieleen? Yyterin kilometrejä pitkät hiekat kenties? Tai Kirjurinluodon tapahtumat jazzit etunenässä?


  Sekä Yyteri että Kirjurinluoto ovat muodostuneet Porin käyntikorteiksi, jotka ovat tutut varmasti lähes kaikille suomalaisille. Vaikka Porissa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa, Yyteri ja Kirjurinluoto ansaitsevat paikkansa kaupungin, ja koko maamme, kärkikohteina.

Vehreä ja viihtyisä olohuone

  Kirjurinluoto tunnetaan erityisesti Pori Jazz -festivaalin sekä muiden suurten konserttien ja tapahtumien keskuspaikkana, mutta Kirjurinluoto on myös paljon muuta. Se on porilaisten yhteinen olohuone, jossa kaupunkilaiset viettävät vapaa-aikaa ja jossa kaupungissa vierailevat turistitkin saavat helposti kulumaan yhden päivän.

  Kirjurinluodossa on paljon tekemistä erityisesti lapsiperheille. Pelle Hermannin leikkipuisto kahluualtaineen ja merirosvolaivoineen, kaikkein pienimmille tarkoitettu Lilliputin maa sekä vähän isompien lasten Kolmen Karhun Puisto takaavat sen, että kaikenkokoiset lapset saavat ajan helposti kulumaan Kirjurinluodossa. Luodon uutuuksia ovat lapsia viihdyttävä Angry Birds -leikkialue sekä kesäaikaan avoinna oleva Lasten Liikennepuisto, jonka päätarkoitus on edistää lasten liikennekasvatusta. Puistossa on käytössä kymmenkunta polkupyörää ja kahta kokoa polkuautoja.

Musiikkia, menoa ja luonnon kauneutta

  Kirjurinluodon pohjoisosassa, Pormestarin sillan kupeessa sijaitseva Kirjurinluoto Arena koostuu kumpuilevista nurmialueista ja asfaltoiduista väylistä. Festivaalien aikana Arena on konserttien käytössä eikä sinne silloin ole vapaata pääsyä, mutta festivaalien ulkopuolella Arena on mitä mainioin paikka vapaa-ajan viettoon: kesällä rullaluisteluun ja talvella pulkkailuun tai hiihtoon.

  Keväällä 2009 avattu Kirjurin frisbeegolfpuisto on hyvin suosittu ja on tuonut mukavan lisän Kirjurinluodon tarjontaan. 21-väyläinen, laajalle 19 hehtaarin alueelle sijoittuva rata sijaitsee kokonaisuudessaan helppokulkuisessa, hoidetussa puistomaastossa. Rata sopii erinomaisesti aloittelijoille, mutta tarjoaa haasteita myös kokeneille ja soveltuu jopa kilpakentäksi lajin aktiiviharrastajille. Radalla on monipuolisia väyliä, joille puiston puut ja pensaat, sekä useat vesiesteet luovat vaikeusastetta.

  Aktiviteettien lisäksi Kirjurinluoto tarjoaa kävijälle luontoelämyksiä. Kirjurin-, Hanhi- ja Polsanluodon puistopolut ovat saaneet suuren suosion ulkoilijoiden keskuudessa. Alueella on valaistua, koko vuoden kunnossapidettyä polkua 3,4 kilometriä. Kesäaikaan voi tutustua myös Polsanluodon pitkospuilla kulkevaan luontopolkuun sekä matkustaa kapulalossilla Hanhiluodon puolelle. Porin kaupungin ylläpitämä Hanhipuiston näyttelypuutarha levittäytyy lähes 9 hehtaarin alueelle, ja se esittelee Porin seudulla hyvin kestäviä ja viihtyviä monivuotisia puu-, pensas- ja kukkakasveja. Lisäksi puistossa on upea kivikkopuutarha, taidepuutarha, pionipuutarha ja ruusuaukio. Kasvien tunnistamista helpottavat nimilaput, joista käy ilmi sekä kasvin suomalainen että tieteellinen nimi. Hanhipuisto on vapaasti auki yleisölle.

Yyteri – kuin etelässä olisi


  Yyterin hiekat tunnetaan kaikkialla Suomessa. Maamme Rivieraksikin kutsuttu Yyteri on etelänloma kotimaassa: kun lämpötila osuu sopivasti kohdilleen, voi meren kohinaa kuunnellessaan ja kuuden kilometrin mittaista hiekkarantaa katsellessaan helposti kuvitella olevansa kaukana koti-Suomesta.


Yyterin vaihteleva maasto takaa unohtumattomat ulkoilu- ja retkeilyelämykset kaikkina vuodenaikoina. Kuva: Porin kaupunki
  Yyteri onkin auringonpalvojan ja vesihirmun paratiisi, mutta Yyteri on paljon enemmän kuin dyynit ja hiekkarannat. Ne, jotka eivät jaksa köllötellä hiekalla auringosta nauttien, voivat suunnata vaikkapa Yyteri–Preiviiki-retkeilyreitille, jolle kertyy matkaa noin 20 kilometriä. Reitti kiertää Preiviikinlahden ruovikoissa, rantaniityillä, tervaleppälehdoissa, metsissä ja dyyneillä. Hyvä tapa viettää päivää ja tutustua samalla rannikon monimuotoiseen luontoon!

Melkein maailman ympäri

   Vesiurheilun ystäville Yyterin Surfkeskus tarjoaa erinomaiset puitteet purje- ja leijalautailulle. Kesäkuun alusta elokuun loppuun asti joka päivä avoinna oleva keskus vuokraa purjelautailuvälineitä ja sieltä saa myös asiantuntevaa purjelautailun opetusta.

   Yyteri Golfin golfkenttä sijaitsee aivan Yyterin rantojen kupeessa. Kenttä on toteutettu pitkälti maaston ehdoilla siten, että useat vesiesteet ja rantadyynit luovat maisemiltaan vaihtelevan kentän. Yyteri Golf on kuin maailma pienoiskoossa: alkuväylistä huokuu skottimaista linksmäisyyttä, josta siirrytään kauneimpiin suomalaisiin metsäväyliin. Suurenmaailman meininkiä tarjoavat sisääntulon vesiesteiden ympäröimät "floridalaismaisemat”.

   Jos golf-kierroksella pääsi maailmanvalloituksen makuun, sitä voi jatkaa Hevospankin Harrastetallin western-ratsastuksen siivittämänä. Harrastetalli on erikoistunut lännenratsastukseen, mutta se tarjoaa myös monenlaista muuta puuhastelua hevosten parissa. Myös Yyterin ratsastuskeskus Yyterin kartanon historiallisessa miljöössä kutsuu hevostelemaan yksin tai porukassa!

.. Ja nälkähän siinä tulee

   Vietti päivän sitten pötköllään tai harrastaen, hyvää ruokaa ei kannata sivuuttaa. Yyteri lähialueineen tarjoaa useita harkinnan arvoisia vaihtoehtoja ruokailuun. Aivan keskellä rantaa sijaitsevaan Bikini Bariin on helppo poiketa nopealle rantalounaalle tai virkistävälle juomalle. Hieman hienostuneemmin lounasta upeissa merimaisemissa tarjoilee Yyterin kylpylän ravintola, ja Siniseltä Laguunilta heti ranta-alueen kupeesta löytyvät pitsat, hampurilaiset, pastat, salaatit ja pihvit. Myös Reposaaren ja Ahlaisten tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat ovat nopeasti saavutettavissa Yyteristä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »