Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Merikarvia, Köörtilä, Koivuniemen Herra, Merikarvian kirkonkylä, Merikarvian kirkko, Eumer Fishing Center, Krookan satama, Galleria Vanha Savu, Ouran saaristo, museo, Riisipyy, Kasala


Niemen kärjessä on Mericampingin matkailualue, ja Krookan lahden toisella puolella on Krookan satama. Kuva: Merikarvian kunta

Merikarvian hienot perinnemaisemat

Pohjanlahden Rantatie kulkee Merikarvian kunnan alueella merenrantaa myötäillen. Perinnemaisemien ja puhdasvetisten koskien Merikarvialta löytyy paljon näkemisen arvoista.


  Kunnan etelärajalla, Merikarvian ja Porin välimaastossa, sijaitsee pieni vanha kylä, Pohjansaha. Kylässä toimi aikoinaan mahtava Haminaholman saha, jonka omisti Antti Ahlström. Saha lopetti toimintansa 1920-luvulla. 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkuvuosikymmenten aikana Haminaholman työläisille rakennetut asuinmökit toimivat nykyisin loma-asuntoina. Hyvin säilynyt kyläraitti antaa tämän päivän matkailijalle hyvän käsityksen entisajan elämästä.

   Rantatietä pohjoisen suuntaan jatkettaessa tullaan vanhaan Köörtilän kalastajakylään, josta löytyy entinen kalasatama ranta-aittoineen ja verkonkuivatuspaikkoineen. Siellä täällä kylätien varrella näkee idyllisiä vuosisadan vaihteen rakennuksia.

Koivuniemen Herra lapsiperheiden suosikki

  Rantatien varressa, noin 6 km ennen Merikarvian keskustaa, sijaitsee Koivuniemen Herra, joka on toiminut jo parinkymmenen vuoden ajan matkailumaatilana. Se on erityisesti perheiden ja lapsiryhmien suosiossa, mutta tarjoaa myös majoituspalveluita. Tilalla on runsaasti kotieläimiä ja siellä järjestetään monipuolista ohjelmaa. Koivuniemen Herra räätälöi jännittäviä maatilalomia lapsiperheille, jotka haluavat kokeilla eläintilan arkea entisajan talonpoikaisessa pihapiirissä yhdessä isäntä- ja työväen kanssa.

Kalastusta kirkonkylällä

   Jatkettaessa Rantatietä edelleen pohjoiseen saavutaan Merikarvian kirkonkylään, jossa on vaikuttavat näkymät Merikarviajoen suistoalueelle. Rantatie myötäilee tässä kohden jokea. Merikarvianjoen ylitse kulkee useampia siltoja ja edempää löytyy useita koskipaikkoja. Vapaaehtoisen verkkokalastuskiellon takia kalat pääsevät nousemaan Merikarvialla jokea ylöspäin ja seutu onkin koskineen mitä parhainta kala-apajaa. Täältä voi pyydystää myös merilohta.

   – Merikarvianjoella kertyy kalastusvuorokausia vuosittain noin 10 000. Täällä käy tuhansia kalamiehiä. Muutamat kalastavat useampia päiviä tai jopa viikonkin kerrallaan, kehittämisjohtaja Jorma Huuhtanen Merikarvialta kertoo.

   – Jokihaara on kalastusaluetta Lankoskelta mereen asti. Joen varrelle on rakennettu mukavia taukopaikkoja kalastajia varten, hän selvittää.

Suuri puukirkko

  Merikarvia on vanha mahtikunta, jonka merkittävästä menneisyydestä kertoo edelleen suuri puukirkko. Vuonna 1899 valmistunut kirkko on yksi maamme suurimpia ympärivuotisessa käytössä olevia puukirkkoja. Sen on suunnitellut arkkitehti Johan Nordstrand. Turkulaisen A.F. Ahlstedtin maalaama alttaritaulu on vuodelta 1878, ja se esittää Kristuksen ylösnousemusta. Kirkon urut ovat Suomen vanhimmat jatkuvassa käytössä olevat Thulen rakentamat urut. Urkujen sointi on voimakas ja kantava, kuten suuressa, 2 400 istumapaikkaa käsittävässä kirkossa tuleekin.

Eumer Fishing Center perehdyttää perhokalastuksen saloihin

  Merikarvianjoen rannalla, Holmankosken kuohujen äärellä toimivassa Eumer Fishing Centerissä on pienehkö hotelli sekä kalastustarviketehdas. Eumer Fishing Center on erikoistunut kalastajaryhmien palveluun.

  – Tarjolla on muun muassa perhokalastuskoulutusta. Holmankoskessa saa perhojen ohella toki kalastaa myös vieheillä, Huuhtanen kertoo.

  Alueella käy runsaasti kalastajaryhmiä, mutta keskus palvelee myös yrityksiä tarjoamalla mukavat puitteet koulutus-, seminaari- ja asiakastapahtumien järjestämiseen.

  – Holmankosken ohella toinen tärkeä kalastustukikohta on Lankoski, Huuhtanen toteaa.

Krookan satama

  Krookan satama sijaitsee Krookanlahden suojaisassa poukamassa ja on Merikarvian kesän keskus. Satamassa käydessä kannattaa pistäytyä kalakauppaan ostamaan paikallista herkkua, tuoretta savukalaa. Viehättävä, ikivanha ranta-aitta-alue on näkemisen arvoinen. Entisessä Demjatinin kalansavustamossa palvelee nykyisin Galleria Vanha Savu. Galleriassa järjestetään kesäkaudella konsertteja, työpajoja ja erilaisia tapahtumia. Lastennäyttelyt on sijoitettu jännittävällä tavalla mustiin, vanhoihin uuneihin.

   Krookan rantaan rakennetussa avokatsomossa voi seurata kesäteatteria. Tapahtumista yksi tunnetuimmista lienee Meripäivä.

   Krookan satamasta löytyy myös monipuoliset palvelut veneilijöille sekä hyvin varustettu vierasvenesatama. Satamasta lähtevät kuljetukset ainutlaatuiseen, kivikkoiseen Ouran saaristoon, joka sijaitsee noin tunnin venematkan päässä.

Kalastusmuseo, pyttymuseo ja korsutupa

  Kalastus on perinteisesti ollut Merikarvialla tärkeä elinkeino. Siitä kiinnostuneet voivat vierailla Mericampingin läheisyydessä sijaitsevassa kalastusmuseossa. Vanhat rakennukset luovat paikkaan aivan oman tunnelmansa. Merikarvia oli aikoinaan maamme suurimpia puuastioiden valmistuspaikkoja. Puisten astioiden historiaan voi tutustua pyttymuseossa. Aivan meren rannassa sijaitsee Sotaveteraanien korsutupa, jossa toimii pieni korsumuseo. Museossa on esillä viime sotiin liittyvää kirjallista aineistoa sekä esineistöä. Museossa käy kesäisin runsaasti bussiryhmiä, joille paikalliset veteraanit järjestävät tarvittaessa kahvituksen.

Lintubongauksen ystäville


  Matkan edetessä saavutaan lopulta Merikarvian pohjoisimpiin kyliin, Riispyyhyn ja Kasalaan. Kasalassa kannattaa poiketa 1990-luvulla rakennettuun kalasatamaan, joka on varsinkin lintubongareiden suosiossa. Sinne vuonna 2012 rakennettu lintutorni kuuluu osaltaan EU:n tukemaan merellisen matkailun hankkeeseen. Tornista avautuvat vaikuttavat näkymät kauas horisonttiin, missä Selkämeren kimaltelevat laineet sulautuvat taivaan sineen.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »