Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Uusikaupunki, Uudenkaupungin Teatteri, Jatsitytön salakapakka, Saiturin joulu, Pokka pitää


Jatsitytön salakapakan Eeva (Laura Rinne) ja Helga (Marketta Kainulainen). Kuva: Katja Laine

Uudessakaupungissa laadukasta harrastajateatteria

Muuan vähäinen näytelmäkerho aloitti Uudessakaupungissa vuonna 1903 vanhimman ja ainoan tähän päivään saakka yhtäjaksoisesti jatkuneen teatteriteon ja näytelmätoiminnan. Tästä kerhosta johtaa suora ja vahva pääjuuri vuonna 1947 perustettuun Uudenkaupungin Teatteriin.


  Nykyään Uudenkaupungin Teatteri on vireä ammattijohtoinen harrastajateatteri, jota johtaa Jari Luolamaa. Teatteri toimii Kulttuurikeskus Crusellissa, jossa on kaksi näyttämöä. Crusellin salin nousevassa katsomossa on 260 kiinteää penkkiä. Ekman-näyttämö sijaitsee kulttuurikeskuksen alakerrassa, ja sen nousevassa katsomossa on 50 kiinteää asiakaspaikkaa.

  Mielenkiintoisista ohjelmavalinnoista johtuen teatteri on löytänyt paikkansa Turun ja Rauman ammattiteattereiden läheisyydestä huolimatta. Uudenkaupungin Teatteriin tullaan kauempaakin Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta, jopa Tampereelta saakka.

  – Meillä käy katsojia vuositasolla noin 12 000, huippuvuosina jopa 15 000, kertoo teatterin sihteeri Katja Laine, joka on yksi teatterin kolmesta vakituisesta työntekijästä.

Jatsitytön salakapakka

  Teatterin syksyn aloittaa 20.9.2013 Jari Luolamaan ohjaama ja Anneli Kannon kirjoittama Jatsitytön salakapakka. Se on musiikillinen näytelmä ajasta, jolloin Algot Niska salakuljetti viinaa Virosta, tomunimijä oli uusi keksintö ja jatsi valloitti Suomen.

  Sörkan salakapakassa kohtaavat pirtutrokari Algot Niska, paheellisuutta etsivä Mika Waltari, Tammisaaren vankilasta palaava ja kovaa teetä janoava Ema, schlaagereita laulava Helga ja rakkautta kaipaava Jatsityttö.

N  äytelmässä kuullaan paljon tuttuja lauluja, mm. Katupoikien laulu, Kissa vieköön ja tietysti Jatsityttö. Rooleissa nähdään Laura Rinne, Marketta Kainulainen, Henri Rinne, Ate Telin, Simo Kivinen ja Santtu Käkönen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Ate Telin, joka näyttelee entistä poliisia ja nykyistä kapakoitsija, työskenteli itsekin poliisina ennen ryhtymistään ravintolayrittäjäksi.

Saiturin joulu

  Joulunajan näytelmänä esitetään Charles Dickensin kirjoittama, tunnettu joulutarina Saiturin joulu. Esityksen ensi-ilta on 15.11., ja sen ohjaa Joel Elstelä. Tarina kertoo vanhasta ja saidasta Ebenezer Scrooge’sta. Miehen luona vierailee aaveita, jotka ohjaavat häntä parannukseen rahakeskeisestä elämäntyylistä. Näytelmä soveltuu koko perheelle – Katja Laineen mukaan ikäsuositus on 7–127 vuotta.

Pokka pitää

  Tammikuun 24. päivänä ensi-iltansa saa niin ikään Joel Elstelän ohjaama näytelmä Pokka pitää. Pääroolissa nähdään Minna Bergström. Hyacinth Bucket, joka on yläluokkaista elämäntyyliä tavoitteleva keskiluokan kotirouva, ottaa nyt hienostuneesti haltuunsa Emmet-paran luotsaaman paikallisen teatteriseurueen murhamysteeriharjoitukset. Hyacinthilla on, kuten arvata saattaa, aivan eri näkemys asiasta kuin Emmetillä, eikä näin ollen kommelluksilta voida välttyä!Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »