Nro 4-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Ilmajoen Musiikkijuhlat, Kekkonen-ooppera, Lasse Lehtinen, Uljas Pulkkis, Vilppu Kiljunen, Jyrki Anttila, Tuliset Tenorit

Ilmajoella myös ensi kesänä


Jyrki Anttila nähdään Kekkosena myös Ilmajoen Musiikkijuhlilla 2014. Kuva: Hannu Syrjä

Ajankohtainen Kekkonen

Ilmajoen Musiikkijuhlilla viime kesänä suuren suosion saanut Kekkonen-ooppera kaikuu Pohjanmaalla myös ensi kesänä.


  Suomi elää nyt Kekkos-buumia. Oopperan lisäksi Kekkonen on valloittanut valkokankaat kun kotimainen elokuva Kekkonen tulee! sai kantaesityksensä kesäkuussa 2013. Tämä suomalainen suurmies, jonka rautaiseen otteeseen nykyisinkin vielä toisinaan haikaillaan, on varmasti elokuvansa ja oopperansa ansainnut.

  Kekkonen-ooppera kertoo Neuvostoliiton luottomiehestä, jonka kaltaista takinkääntäjää Suomessa ei ole tavattu ennen eikä jälkeen. Keski-ikään astihan Kekkonen vastusti bolsevismia tiukasti, vastusti Talvisodan rauhaa ja toivoi Saksan voittoa Neuvostoliitosta. Mutta syistä, joita voi vain arvailla, Urho Kaleva Kekkonen luopui aiemmista mielipiteistään, irtisanoutui omasta elämänkatsomuksestaan ja ryhtyi Neuvostoliiton kumppaniksi. Tuloksena oli vuosikymmeniä jatkunut valtakausi ja ilmapiiri, jossa itänaapuria ei arvosteltu.

  Ooppera kertoo ajasta, jolloin Kekkonen oli jo kallellaan itään. Kekkosen lisäksi ooppera toi näyttämölle myös presidentin aikalaisia Väinö Tannerista Ahti Karjalaiseen ja Hertta Kuusiseen. Ooppera sisältää dramaattisia käänteitä, ja sen koskettava loppu, jossa tutiseva valtionpäämies ei enää jaksa johtaa maataan, saa taatusti kylmänväreitä aikaan myös ensi kesänä.

  Kantaesitysvuonnaan lähes täysille katsomoille esitetty Kekkonen-ooppera herätti runsaasti mielenkiintoa.

  – Arvostelut ovat olleet mainioita ja palaute muutenkin yhtä värikästä kuin ooppera itsessään, kertoo Ilmajoen Musiikkijuhlien Sonja Niemi. Keskustelua on herättänyt eritoten ohjaajan taiteellinen näkemys ja se, ettei ooppera käsittele Kekkosta dokumentaarisesti. Oopperassa ohjaaja on luonut oman todellisuutensa, ja tapahtumia voidaan tulkita monin eri näkökulmin.

  Kekkonen-oopperan libretto on Lasse Lehtisen käsialaa, ja sen on säveltänyt Uljas Pulkkis ja ohjannut Vilppu Kiljunen. Pääroolissa laulaa Jyrki Anttila ja muissa rooleissa kuullaan Raimo Laukkaa, Tiina-Maija Koskelaa, Ulla Raiskiota, Heikki Aaltoa ja Tiina Penttistä. Oopperaa säestää Vaasan kaupunginorkesteri.

Muutakin kuin oopperaa


  Oopperan lisäksi Ilmajoen Musiikkijuhlien ohjelmaan kuuluvat erilaiset konsertit. Ensi kesänä kuullaan muun muassa Tulisia Tenoreita kun Tomi Metsäketo, Pentti Hietanen ja Jyrki Anttila – maamme hurmaavat huipputenorit – esiintyvät Kyrönjoen rannalla 13.6.2014. Luvassa on konsertti täynnä säihkettä ja säteilyä sekä unohtumattomia ja ikivihreitä sävelmiä.

  Sonja Niemen mukaan Ilmajoen Musiikkijuhlille suuntautuva ryhmämatkailu on ollut viime vuosina selvässä kasvussa.

  – Räätälöimme ryhmän toiveiden mukaan heille sopivan päivän Ilmajoella, ja tästä olemme saaneet erityisen hyvää palautetta, hän toteaa.

  Lähes 40 vuotta oopperaa esittänyt Ilmajoen Musiikkijuhlat on ollut suomalaisen oopperan uranuurtaja. Musiikkijuhlat on tuottanut vuosien mittaan kymmenen omaa teosta, jota voidaan pitää merkittävänä kulttuuritekona. Alusta saakka ohjelmistoon on oopperan lisäksi kuuluneet niin hengelliset, klassiset kuin kevyemmän musiikin konsertit.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »