Nro 4-2013
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Syksy ; 
Avainsanat: Turun kansainväliset Kirjamessut, Turun Messukeskus, Yhdysvallat, SomeroTurun kansainväliset Kirjamessut

Turussa avautuivat maamme ensimmäiset kirjamessut yleisölle yli 20 vuotta sitten, lokakuussa 1990. Aluksi Turun kansainvälisiä Kirjamessuja järjestettiin vain joka toinen vuosi, mutta jo vuodesta 1994 messut on järjestetty vuosittain. Reilun kahden vuosikymmenen aikana messujen kävijämäärä on kymmenkertaistunut ollen nykyään yli 20 000.


  Teemoina 4.-6.10.2013 järjestettävillä messuilla ovat Yhdysvallat ja Somero. Ohjelmassa on teemoihin liittyviä monipuolisia ohjelmakokonaisuuksia sekä satoja muita ohjelmanumeroita.

Yhdysvallat esittäytyy

  Yhdysvallat värittää Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa pidettävien kirjamessujen ohjelmaa monin tavoin. Yhdysvaltalaiskirjailijoista Turussa nähdään muun muassa Pulizer-palkittu näytelmäkirjailija Lynn Nottage, Elizabeth Hand, Cecilia Samartin, Dan Fante, Marisha Pessl, Kevin Bales ja Justin Petrone. Elizabeth Hand viimeistelee parhaillaan Jyväskylässä dekkarisarjan viimeistä, Suomeen sijoittuvaa osaa. Sarjan toinen teos, Juha Ahokkaan suomentama Katoava valo (Like) julkaistiin elokuussa.

Somero monessa mukana

  Turun kansainvälisten Kirjamessujen syksyn kotimainen teema on Somero. Esimerkillisen virkeä varsinaissuomalainen paikkakunta näyttäytyy messuilla niin sanoin, kuvin kuin sävelinkin. Somerolla on messuilla oma nimikkolavansa, ja paikkakunta tulee messukävijöille päivien aikana varmasti tutuksi.

  Somero liittyy hätkähdyttävän monen merkittävän kulttuuripersoonan menneisyyteen ja nykyisyyteen. Messuilla kuullaan monia paikkakunnan legendoja, kuten M.A. Nummista, Kaari Utriota, Risto Rasaa, Kai Linnilää, Heikki Paakkasta sekä tietysti jo edesmenneitä musiikin maineikkaita suurnimiä: Rauli Badding Somerjokea ja Unto Monosta.

Kotimaisia uutuuksia

  Messuilla voi tutustua myös kotimaisten kirjailijoidemme tuoreisiin teoksiin.

  Kari Hotakaisen syyskuussa ilmestyvä romaani Luonnon laki (Siltala) on ”tuiman vakava ja jumalallisen humoristinen”. Kirja heittää päähenkilönsä, maalämpöyrittäjä Rautalan, keskelle tilannetta, jossa yksityinen ja henkilökohtainen muuttuu äkkiarvaamatta osaksi laajempaa yhteiskunnallista todellisuutta.

  Finlandia-palkitun Mikko Rimmisen Hippa (Teos) ilmestyy syyskuussa 2013. Hippa on kolkonkoominen kertomus yhteiskunnan reunamilla ajelehtivista veljeksistä, jotka rakastavat toisiaan niin kuin veljekset rakastavat: sanoin ja rystysin.

  Tuomas Kyrö vie nauruhermoja kutkuttavassa romaanissaan Kunkku (Siltala) lukijansa Penttisen suvun hallitsemaan Suomen kuningaskuntaan. Onnellisten, suvaitsevaisten ja vapautuneiden ihmisten valtakuntaan, jonka tärkein vientituote on kevyt musiikki ja kansallisurheilu tennis.

  Kirjamessujen kanssa järjestetään samanaikaisesti Turun Ruoka- ja Viinimessut lähiruokateemalla sekä Tiedemessut, joiden teemana on tänä vuonna pelit ja oppiminen.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »