Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, matkailutie, luonto, historia, meri, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Teuva, Maalahti, Vaasa, Mustasaari Vöyri

Pohjanlahden Rantatie – lähes 900 km luontoa, kulttuuria ja lähimatkailuaPohjanlahden Rantatie
- osa 2.

Valtakunnallisen matkailutiestatuksen vuonna 2010 saanut Pohjanlahden Rantatie on uusin valtakunnallinen matkailutie Vehmaalta Tornioon. Rantatie on yhdistänyt länsirannikon jokisuiden kaupunkeja aina keskiajalta nykypäivään asti. Viime numerossa alkanut Pohjanlahden Rantatien esittelysarja on nyt edennyt Pohjanmaalle.


  Pohjanlahden Rantatie on vanha, jo keskiajalla toiminut maantie, joka kulkee Suomen länsirannikkoa mukaillen Turun seudulta Tornioon saakka. Viimeistään 1500-luvun lopulla tieyhteys ylsi Pohjanlahden ympäri Tukholmasta Turkuun, ja 1600-luvulla muodostettu postilaitos käytti tietä silloin, kun kelirikko tai myrskyt sulkivat suoran merireitin valtakunnan osien välillä. Tiellä on siis pitkä historia.

   Pohjanlahden Rantatie toimii maantieteellisesti kokoavana historiallisena tienä, jolta erkanevat muun muassa Revontultentie, Tervan tie, Sininen tie ja Saariston Rengastie. Rannikolla kulkeva matkailutie on vaihtoehto nopeille, suorille valtateille. Rantatien varrella ja sen lähiympäristössä on useita pysähtymisen arvoisia ympäristöjä ja kohteita.

  Reittiä on kuljettu jo vuosisatojen ajan, ja siksi Rantatiellä on oma, valtateistä poikkeava luonteensa. Sen valitseva joutuu käyttämään matkantekoon enemmän aikaa, mutta samalla saa itse matkasta enemmän irti.

Historia ja kulttuuri

  Rantatietä kulkeva saa muun muassa kattavan kuvan Suomen länsirannikon kaupunkien historiasta. Vanha Rauma on esimerkki kerroksellisesta keskiaikaisperäisestä kaupungista, ja eri aikakausien asutusta ja rakennustapoja voi löytää myös muualta reitin varrelta. Alueelle tyypillisen maankohoamisen myötä rannikon lähelle sisämaahan on jäänyt hyvin säilyneitä asuinalueita eri aikakausilta, kun ihmiset ovat muuttaneet lähemmäs merenrantaa.

  Myös reitin luonto on varsin monipuolinen. Yhdessä Pohjanlahden Rantatien pitkä historia ja monipuolinen luonto mahdollistavat sekä luonto- että kulttuurimatkailun. Luonto ja kulttuuri yhdessä luovat omintakeisen maiseman, joka avautuu Pohjanlahden Rantatietä kulkevalle.

  Majakkaa kuvaavat matkailutiekyltit innostavat poikkeamaan yksitoikkoiselta Kasitieltä. Kylttejä seuraamalla löytää sivuteiden varrelta hyvin säilynyttä rakennusperintöä sekä merellisiä luontokohteita. Esimerkiksi Poriin saapuvan jazzturistin kannattaa vaihtelun vuoksi poiketa päätieltä tutustumassa Ahlaisten kulttuurimaisemaan tai Ulvilan keskiaikaiseen historiaan. Etelärannikon jo kolunneen kulttuurimatkailijan kannattaa suunnata Pohjanlahden idyllisiin puukaupunkeihin. Sisämaan luontoharrastajaa kiinnostaa varmasti Merenkurkun luonnonperintö, Selkämeren uusi kansallispuisto ja rannikon lintukosteikot. Mutkaiset vanhat tieosuudet tarjoavat elämyksiä myös motoristeille. Kaikille rannikkokaupunkien asukkaillekaan lähiseudut eivät ole läpeensä tuttuja, joten matkailutie mahdollistaa päivän tai parin lyhytloman kotinurkilla.

Hyvinvointimatkailu Rantatiellä

  Hyvinvointimatkailu on yksi Pohjanlahden Rantatien vahvuusalueista. Se pystyy tarjoamaan matkailijoille suomalaisen hyvinvointiloman, jonka tunnuspiirteitä ovat muun muassa irtautuminen arkirutiineista, luonnosta ja rauhasta nauttiminen, rentoutuminen, akkujen lataaminen sekä luontoon tutustuminen. Tarjolla on henkilökohtaista palvelua, terveys- ja kuntoliikuntaa sekä hemmottelua ympäristö ja kestävä kehitys huomioiden.

  Tervetuloa Rantatielle!

Lähde: Maunu Häyrynen ja Mikael Lähteenmäki: Tie meren ympäri, Pohjanlahden Rantatien matkailutie -osatutkimusraportti.

OSA 2: Kristiinankaupungista Vöyrille

  Tällä Pohjanlahden Rantatien osuudella ensimmäinen etappi on Kristiinankaupunki, jonka idyllinen ja hyvin säilynyt keskusta on harvinainen koko Pohjolassa. Saarikaupunki Kaskisten erikoisuus on poikkeuksellisen yhtenäinen ja hyvin säilynyt ruutukaava, joka on Museoviraston suojelema.

  Kaskisten jälkeen vuorossa on kasitien itäpuolella sijaitseva Teuva, jossa on hyvät ulkoilumahdollisuudet sekä kesällä että talvella. Kasitien länsipuolelle palatessa kohteemme on Närpiö, jossa järjestetään vuosittain Tomaattikarnevaalit. Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat mm. Öjskogsparken, vanhat kirkkotallit, Frank Mangs Center sekä kasvihuoneravintola.

  Korsnäsissa voi ihailla historiallista kirkkoympäristöä ja harvinaislaatuista pappilamuseota. Ulkosaaristossa sijaitseva saariketju Molpehällorna on osa Merenkurkun saariston maailmanperintökohdetta.

  Seuraavaksi saavutaan Maalahteen, joka on Pohjanmaan ainoa saaristokunta. Sen merellisiin maisemiin voi tutustua esimerkiksi Bergössä, jonne on 10 minuutin lossimatka. Suosittu kesäkohde on myös Åminne monipuolisine mahdollisuuksineen.

  Mustasaaren kunta levittäytyy sekä Vaasan etelä- että pohjoispuolelle. Eteläpuolella, Pohjanlahden Rantatien varrella sijaitsee mielenkiintoinen Stundarsin ulkoilmamuseo, jossa on monenlaista toimintaa ympäri vuoden.

  Vaasassa riittää tekemistä moneksi päiväksi, ja iltaisin voi käydä seuraamassa teatteriesityksiä kummallakin kotimaisella kielellä. Merenkurkun saaristoa voi ihailla vaikkapa risteilyllä Ruotsin puolelle.

  Reitin viimeinen etappi tällä erää on Vöyri, jossa käytiin aikanaan historiallinen Oravaisten taistelu. Matkan varrella voi pysähtyä Norrvallan urheiluopistolla, joka tarjoaa liikuntamahdollisuuksien lisäksi majoitus- ja ruokapalveluja.

  Pohjanlahden Rantatiellä kulkiessa kannattaa varata runsaasti aikaa. Kiireettömästi matkustaessa ehtii nauttia kauniista ja vaihtelevista maisemista sekä poiketa reitin varrella sijaitsevissa monissa mielenkiintoisissa kohteissa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »